Αμούστακοι μουσικάντηδες με παρόν και μέλλον

Ο Αγάπιος, ο Σταύρος και ο Δημήτρης αγνόησαν τις σειρήνες του «The Voice», του «Rising Star» και του «Star Akademy» και προτίμησαν τις ταπεινές αλλά φιλόξενες «Αθιβολές» για να καταδείξουν το ταλέντο τους. Είναι στα 15 τους, παίζουν παραδοσιακά όργανα και σέβονται την κρητική παράδοση και τα τραγούδια της. Γι’ αυτό και αξίζουν τον σεβασμό μας, όπως και κάθε παιδί που βαδίζει στα ίδια χνάρια και πατά στις ίδιες νότες.

Στον Μάιο παραπέμπεται το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Για τη δεύτερη αξιολόγηση ο λόγος, που το Μαξίμου τη βλέπει να κλείνει από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά η πραγματικότητα το διαψεύδει. Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα για μια ακόμα φορά, αλλά λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση προσδοκά σε πολιτική λύση, αλλά πώς, όταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων υπάρχει αδιέξοδο, όπως φάνηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη; Βασικά ζητήματα της αξιολόγησης όπως εργασιακά, ασφαλιστικό, αντίμετρα, ενεργειακό παραμένουν ανοιχτά. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για το Eurogroup της 7ης Απριλίου, αφού η πρόοδος που απαιτείται είναι μεγάλη. Όλα δείχνουν πλέον ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης παραπέμπεται για το Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές της Γαλλίας.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Η εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος διακινητών μεταναστών και προσφύγων από τις διωκτικές αρχές της Κρήτης έτυχε διεθνούς απήχησης. Έφτασε μάλιστα (όπως διαβάζετε σε εσωτερική σελίδα της «Π») μέχρι την τελευταία Σύνοδος Κορυφής! Ειδικότερα, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την αποτελεσματικότητα των αρχών της Κρήτης σε συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο Μέρκελ.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Την ώρα που ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ δηλώνει ότι στην παρούσα φάση η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανη, προκαλώντας κλυδωνισμούς στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, τα μέσα της χώρας του βλέπουν τα νησιά του Αιγαίου να δέχονται και πάλι μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων, που μάλιστα δεν θα είναι δυνατόν να προωθηθούν στην Ευρώπη. Και αν η Ελλάδα περιμένει βοήθεια από την Ε. Ε., τα γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για υποκρισία υπενθυμίζοντας τα σχέδια μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ένωσης, που ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Πάντως τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία στέλνει και πάλι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης στις μεταναστευτικές ροές προς το Αιγαίο.

ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ

Μπορεί κατά καιρούς η ΝΔ ν’ αντιμετώπιζε πρόβλημα στη συγκρότησή του ψηφοδελτίου της στο Ηράκλειο και κάποιοι να έμπαιναν «σπρωχτοί», προκειμένου ο συνδυασμός να είναι πλήρης, αλλά όχι τώρα.

Η προοπτική της νίκης, που συνεπάγεται εκλογή τουλάχιστον τριών βουλευτών έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς. Ωστόσο η συγκρότηση του ψηφοδελτίου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να χωρέσει ίντριγκες και διαγκωνισμούς, προκειμένου να υποστούν πλήγμα κάποια στελέχη του κόμματος που δικαιωματικά (λόγω γενικότερης παρουσίας και συνέπειας) έχουν θέση στο ψηφοδέλτιο και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τεθούν εκτός.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ

Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει επιστρατεύοντας την επικοινωνία.

Στη στρατηγική αυτή εντάσσονται και οι εξαγγελίες για εξεταστικές επιτροπές σε μια προσπάθεια η μπάλα να πάει στην εξέδρα και η κοινή γνώμη να μην εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα και τα αδιέξοδα και ν’ αναλωθεί στη σκανδαλολογία και τους «κακούς που πρέπει να πάνε φυλακή».

Μια τακτική με βραχυπρόθεσμα οφέλη και αυτά εν αμφιβόλω, καθώς όλοι πια καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες και τις «φούσκες».

ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν παραδίνομαι σου λέω…» τραγουδά ο Αρτέμης Σώρρας μετά την καταδικαστική απόφαση για 8 χρόνια κάθειρξης και άνευ αναστολής.

Σ’ ένα βίντεο 21 λεπτών εμφανίζεται σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και φορώντας μαύρα ρούχα να στέλνει μήνυμα για τη μη παράδοσή του.

Καλεί δε τους συναγωνιστές του να πολεμήσουν το κατεστημένο και τη δικαιοσύνη και σε περίπτωση που συλληφθεί να συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή.

Στο μεταξύ το να μπει ο Σώρρας στη φυλακή επειδή πούλησε τρεις φορές ένα αυτοκίνητο που δεν ήταν και δικό του, είναι πολύ βαρύ σε σχέση με τη συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης χιλιάδων Ελλήνων που οδηγούνται στην εφορία ζητώντας συμψηφισμό των χρεών του με τα ομόλογα Σώρρα.

Αδίκημα το οποίο άργησε η δικαιοσύνη να πάρει χαμπάρι.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Φτερά από τις τράπεζες έκαναν από τον Ιανουάριο καταθέσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην αρχή του Ιανουαρίου το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 132 δισ. ευρώ και στα μέσα Μαρτίου κατέβηκαν στα 128 δισ.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιδεινώσει την αβεβαιότητα όχι μόνο των καταθετών αλλά και επιχειρηματιών και επενδυτών, βυθίζοντας κι άλλο την ελληνική οικονομία. Σε δεινή θέση είναι και οι τράπεζες με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

ΟΙ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ

Τι θα γίνει τελικά με τις λακκούβες στη Βίγλα; Θα πέσει κάποια στιγμή άσφαλτος ή θα μείνουν ως έχουν για να δοκιμάζουν οι οδηγοί τις αντοχές των αμορτισέρ των αυτοκινήτων τους;

Η ΙΚΑΡΟΥ

Και πείτε ότι η Βίγλα είναι κεντρικά και απόκεντρα, απαιτείται φαντάζομαι και η έγκριση της Αρχαιολογίας ακόμα και αν πρόκειται για μια μικρή αλλά αναγκαία παρέμβαση, αλλά η Ικάρου πού σκοντάφτει;

Είναι δυνατόν ο κεντρικότερος δρόμος του Ηρακλείου που ενώνει το αεροδρόμιο με το κέντρο να έχει τόσα προβλήματα στα ασφαλτικά του και ειδικά στο τμήμα ΣΕΑΠ- Κατσαμπάς;

ΣΤΑΣΙΔΙ

Τα τουριστικά λεωφορεία έπιασαν πάλι… στασίδι στο τμήμα από το άγαλμα του Βενιζέλου και ανατολικά μέχρι τη μεγάλη στροφή της Δημοκρατίας.

Ακόμα και όσοι δεν το θυμούνται το συνειδητοποιούν βλέποντας στα παρμπρίζ των αυτοκίνητων τους τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και θα κρατά όσο οι ιθύνοντες αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα της στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, μεταφέρο- ντάς τα εκτός κέντρου.

ΕΝΕΣΗ

Και μιας που ο λόγος για τα τουριστικά λεωφορεία, οι σχολικές εκδρομές των μαθητών της Γ΄ Λυκείου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για μια καλή ένεση στην τοπική οικονομία σε καιρούς χαλεπούς και εποχές εκτός τουριστικής σεζόν.

Η ΩΡΑ

Μπορεί η αλλαγή της ώρας να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή, αλλά καλό είναι να συνηθίζουμε από τώρα. Μια ώρα λιγότερου ύπνου δεν είναι και μικρό πράγμα.