Ο Ερντογάν επιμένει στην επαναφορά της θανατικής ποινής και ο Γιούνκερ προειδοποιεί για τις συνέπειεςΟ Ερντογάν επιμένει στην επαναφορά της θανατικής ποινής και ο Γιούνκερ προειδοποιεί για τις συνέπειες

Με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλιμακώνεται, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε άλλη μια δήλωση που αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά: ευελπιστεί, είπε, μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, η Βουλή να εγκρίνει την αποκατάσταση της θανατικής ποινής, μια κίνηση που πιθανότητα θα σημάνει και το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Έχοντας ήδη εξαπολύσει ένα συνεχές μπαράζ επιθέσεων κατά της Ευρώπης και κυρίως κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας ο Ερντογάν δείχνει να θέλει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί, προσδοκώντας ενδεχομένως και να αυξήσει έτσι και τα «ναι» στο δημοψήφισμα που είναι καθοριστικό για τα μεγαλόπνοα σχέδια του.

Η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2004 στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της στην Ε.Ε..

Ο Ερντογάν επανέφερε το θέμα σε ομιλία του προς τους ψηφοφόρους του στο Τσανάκαλε, υποστηρίζοντας επευφημούμενος ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να δικαιωθούν οι οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

«Πιστεύω» είπε «ότι Θεού θέλοντος, μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, η Βουλή θα κάνει αυτό που πρέπει αναφορικά με το αίτημα σας για την θανατική ποινή».

Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, πρέπει να φέρει την υπογραφεί του αρχηγού του κράτους.

Αυτό όμως δεν θα είναι πρόβλημα, διαβεβαίωσε ο Ερντογάν. Οταν φθάσει στο γραφείο του, είπε, θα υπογράψει τον νόμο «χωρίς δισταγμό».

«Κόκκινη γραμμή»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε πάλι χθες την Τουρκία ότι αποκατάσταση της θανατικής ποινής είναι «κόκκινη γραμμή» για τους Ευρωπαίους.

«Εάν επαναφέρει η Τουρκία την εσχάτη των ποινών, αυτό θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild.

Ωστόσο φρόντισε να υπογραμμίσει ότι είναι αντίθετος στην ολοκληρωτική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν έχει νόημα» είπε «να προσπαθήσουμε να καλμάρουμε τα νεύρα του Ερντογάν σταματώντας διαπραγματεύσεις που ακόμα δεν έχουν αρχίσει».

Όπως επισημαίνουν αναλυτές ο Ερντογάν είναι ευτυχής να καυγαδίζει με την Ευρώπη κινητοποιώντας έτσι υπέρ του τις ψήφους των εθνικιστών πριν από το δημοσψήφισμα, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι οριακά υπέρ του.

«Ντροπή σας! Είστε όλοι ίδιοι» διακήρυξε όχι τυχαία ο Τούρκος πρόεδρος στην πρόσφατη επίθεση του κατά των Ευρωπαίων.

«Δεν πρόκειται να εκτρέψετε αυτό το έθνος από την πορεία του.

Στις 16 Απριλίου, Θεού θέλοντος, η χώρα μου θα δώσει στη Δύση την πιο όμορφη απάντηση στη λανθασμένη συμπεριφορά της».