Η εταιρεία κατασκεύασε μία συσκευή εντοπισμού σκαφών Η εταιρεία κατασκεύασε μία συσκευή εντοπισμού σκαφών

Της Κατερίνας Μυλωνά

Συναντήθηκαν στα έδρανα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία εταιρεία που βρίσκεται ανάμεσα στις 25 που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2017, μετά από την κατάκτηση του βραβείου στο Bluegrowth.

Οι ιδρυτές της εταιρείας OpenIchnos, με έδρα το Ηράκλειο, επιστήμονες πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλούν στην «Π» για τη διάκρισή τους.

Κατάφεραν να κατασκευάσουν μια συσκευή που εντοπίζει τη θέση σκαφών μέσω του δορυφορικού συστήματος Iridium και των GPS, GALILEO, με σχεδόν απόλυτη κάλυψη ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη, με τη συσκευή να μπορεί να λειτουργήσει 60 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια.

Ο Γιώργος Κούτρας, επικεφαλής της OpenIchnos, με αφορμή την επιλογή της από το MITEF επισημαίνει ότι το προϊόν της εταιρείας έχει σχεδιαστεί και θα παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η ηρακλειώτικη Startup βρίσκεται στην τελική φάση της παραγωγής των συσκευών εντοπισμού σκαφών αναψυχής.

Η OpenIchnos θα είναι σε θέση τον Απρίλιο να λανσάρει στην αγορά τελικό προϊόν προλαβαίνοντας έτσι την τουριστική περίοδο που ήταν και το μεγάλο "στοίχημα" της ομάδας της Startup εταιρείας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της δεύτερης φάσης του MITEF Greece Startup Competition, ξεκινά από τις 27 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 2 Μαΐου.

H τελετή λήξης και απονομής του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα, όπου οι δέκα finalists θα παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους πρόταση μπροστά στο κοινό και η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις τρεις νικήτριες ομάδες.

Οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν μέσα από το MITEF Global, το διεθνές μη κερδοσκοπικό δίκτυο, που ασχολείται με την καινοτομία και την τεχνολογική επιχειρηματικότητα.

“Συνεχίζουμε με περισσότερο ζήλο”

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 Ο κ. Γιώργος Κούτρας Ο κ. Γιώργος Κούτρας

Ποιο είναι το αντικείμενο της εταιρείας;

«Το OpenIchnos έρχεται για να καλύψει το κενό ασφαλείας του τομέα της ενοικίασης σκαφών αναψυχής σχετικά με τη διαχείριση του στόλου τους.

Έχουμε σχεδιάσει και δημιουργήσει ένα ενεργειακά αυτόνομο σύστημα εντοπισμού θέσης το οποίο διαθέτει παγκόσμια κάλυψη μέσω δορυφόρων και ενσωματώνει επίσης κουμπί έκτακτης ανάγκης».

Τι ρόλο έπαιξε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην ίδρυση της εταιρείας; Ήσασταν όλοι οι ιδρυτές απόφοιτοί του;

«Η ομάδα του OpenIchnos αποτελείται από τέσσερεις αποφοίτους του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κρήτης, τους Γιώργο Κούτρα, Θεμιστοκλή Κουτσουρά, Χρήστο Ξανθό και Μανώλη Φραντζολάκη. Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του ΠΚ, στο οποίο γίνεται εξαιρετική δουλειά τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, μας έδωσε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις τεχνολογικές απαιτήσεις που χρειάζονταν για να αναπτυχθεί μια συσκευή όπως το OpenIchnos.»

Έχει χρειαστεί να εντοπίσετε κάποιο σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο;

«Όχι ακόμα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έτοιμα τα λειτουργικά πρωτότυπα της συσκευής μας. Μέσα στον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η φάση της μετατροπής του Open- Ichnos σε προϊόν, οπότε και θα είναι διαθέσιμο στην αγορά».

Τι σημαίνει για εσάς η διάκριση στον διαγωνισμό;

«Το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Bluegrowth και η είσοδος στους 25 φιναλίστ του διαγωνισμού του MIT Enterprise Forum μάς ικανοποιεί όσον αφορά στην αναγνώριση της αξίας που διακρίνουν έμπειροι άνθρωποι στο χώρο των startup εταιρειών και μας δίνει το κίνητρο να συνεχίζουμε με περισσότερο ζήλο αυτή την προσπάθεια».