Σχεδόν 300 κιλά σαλιγκάρια εκτός εποχής είχε μαζέψει από την κρητική ύπαιθρο 18χρονος Βούλγαρος, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου να δικαστεί για το αδίκημα της παράνομης περισυλλογής άγριων σαλιγκαριών. Ο ίδιος παραπέμφθηκε στο εδώλιο και για την κατηγορία της κακοποίησης σκύλου.

Η συνολική ποινή που του επιβλήθηκε κατά συγχώνευση και για τις δύο κατηγορίες ήταν 18 μήνες, ενώ για την κακοποίηση του σκύλου τού επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Ο Βούλγαρος, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε ερήμην του.

Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί κλήθηκαν μετά από καταγγελία να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης ενός σκυλιού, το οποίο ήταν αλυσοδεμένο και υποσιτισμένο. Ερευνώντας τον γενικότερο χώρο οδηγήθηκαν στην αποθήκη και εκεί προς στιγμήν πίστεψαν ότι είχαν να κάνουν με… εξαγωγέα σαλιγκαριών.

Ο 18χρονος είχε ρημάξει τους χοχλιούς παρά το γεγονός ότι η περίοδος ήταν απαγορευμένη για περισυλλογή για λόγους προστασίας του είδους.

Πάντως, η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε αναστάτωση σε πολλούς Κρητικούς που τρελαίνονται για χοχλιούς. Δικηγόροι ανέφεραν στην «Π» ότι πελάτες τους τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν αν κινδυνεύουν με φυλάκιση στην περίπτωση που συλληφθούν να μαζεύουν σαλιγκάρια.

Σαφέστατα και η περισυλλογή τους απαγορεύεται σε περιόδους εκτός εποχής, όμως η περίπτωση του Βούλγαρου ήταν διαφορετική καθώς είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός του ήταν το εμπόριο και όχι να τους βάλει στο τσουκάλι του.