Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και στη βιολογική παραγωγή αποτελεί τη στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.
Σχετικά με το μέτρο «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είπε ότι αντιμετωπίζει συσσωρευμένα εθνικά προβλήματα από την έλλειψη εθνικού σχεδίου για τη βιολογική γεωργία, συνδέει την επιδότηση με ελάχιστη εγγυημένη εμπορία, στοχεύει σε non-food καλλιέργειες καθώς και σε υπηρεσίες, συνδέει τη βιολογική γεωργία με τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ενώ αντιμετωπίζει την έλλειψη εκπαίδευσης αγροτών και γεωτεχνικών, καθώς και την αδυναμία ανάπτυξης τοπικού εμπορίου.
Αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των ημερών, οι αιτήσεις για ένταξη θα διαρκέσουν για περίπου ένα μήνα και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το συνολικό ύψος των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα 443 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανοίγει την πόρτα σε νέους βιοκαλλιεργητές για να διεκδικήσουν χρήματα. Το ποσό που αναλογεί σε όσους ενταχθούν στο Πρόγραμμα είναι ανάλογο του προϊόντος. Για το αμπέλι και την ελιά, ανέρχεται περίπου στα 80 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι το οικοσύστημα της βιολογικής καλλιέργειας, πλησιάζει περισσότερο προς το φυσικό οικοσύστημα. Αν προσεχθούν ιδιαίτερα κάποιες φάσεις στο πλαίσιο της παραγωγής προϊόντων, θα μπορούσε για κάποιες περιοχές να αποτελέσει πρότυπο οικολογικής αναβάθμισης της περιοχής με ταυτόχρονη παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, ενώ συμπλήρωσε ότι το Πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας, με πρόγραμμα τυποποίησης των εξαγωγών μας, με τις βιολογικές λαϊκές αγορές, κάτι που δρομολογείται άμεσα, όπως και με τη διεύρυνση επιλέξιμων τεχνολογιών.