Της Άννας κωνσταντουλάκη

“Ο Παύλος Πολάκης είναι έντιμος και είναι αγωνιστής. Θα έπρεπε να συγκρατεί το θυμό του, γιατί δεν είναι ο αγριάνθρωπος που φαίνεται”, μας είπε η κ. Ματίνα Παγώνη

Για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ασθενείς μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, μιλά σε συνέντευξή της στην “Π” η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνα, η οποία ασκεί κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.

Η κ. Παγώνη μιλά ακόμη για τον αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη σημειώνοντας ότι η άμυνά του είναι η επίθεση, όμως δεν είναι ο... αγριάνθρωπος που δείχνει. “Είναι ένας έντιμος αγωνιστής”, λέει και προσθέτει: “Μπορεί να ανήκουμε σε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις, ανήκω στη Ν.Δ., αλλά θέλω να είμαι δίκαιη. Ποτέ δεν με ενόχλησε ούτε για το ζήτημα που προέκυψε με την εξαδέλφη του αναισθησιολόγο, καθώς χειριζόμουν ως πρόεδρος το θέμα της παραπομπής της σε κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο. Ομολογώ ότι αυτή η στάση του για εμένα μέτρησε πολύ. Είναι ένας άνθρωπος που έχω εκτιμήσει”.

Η συζήτηση με την κ. Παγώνη ακολουθεί:

Eρώτηση: Πώς είναι σήμερα η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων;

Aπάντηση: Είναι δύσκολη, όμως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται όσο είναι δυνατόν, χάρη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τον εαυτό του. Οι ασθενείς παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στα ελληνικά νοσοκομεία.

Ερωτ.: Τι γνώμη έχετε για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης κάνουν καλά τη δουλειά τους;

Απαντ.: Οι δύο υπουργοί, οι οποίοι είναι και από την πατρίδα σας, πρέπει να δώσουν έμφαση στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, να ανοίξουν τις 150 κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να ενισχύσουν τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων για τη γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών σε εξετάσεις και χημειοθεραπείες, να φροντίσουν για την ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού, των ιατρικών μηχανημάτων.

Ο κάθε υπουργός υγείας μπορεί να προσπαθεί για το καλύτερο αλλά η προσπάθεια και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Για την εκάστοτε κυβέρνηση η υγεία θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Να ανοίξουν το πορτοφόλι και να διαθέσουν κονδύλια.

Ερωτ.: Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λέει ότι αυτό κάνει και υπογραμμίζει ότι προχωρούν οι προσλήψεις προσωπικού.

Απαντ.: Με επικουρικούς δεν λύνονται τα προβλήματα. Τα παράπονα που άκουσα και στο Βενιζέλειο και στο ΠΑΓΝΗ, από το προσωπικό, ήταν πάρα πολλά.

Έπειτα οι προκηρύξεις για προσλήψεις δεν λένε τίποτα. Σημασία δεν έχει πότε προκηρύσσεται μια θέση, αλλά πότε πιάνει δουλειά ο γιατρός στο νοσοκομείο. Μετά από χρόνια δηλαδή.

Ερωτ.: Άρα πρέπει να αλλάξει το σύστημα των προσλήψεων για να μειωθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Απαντ: Βέβαια πρέπει να αλλάξει και η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Ακούμε συνεχώς για προσλήψεις, αλλά δεν βλέπουμε σημάδια βελτίωσης στα νοσοκομεία.

Ερωτ.: Αυτά ακούει ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και εξοργίζεται... Εσείς τι γνώμη έχετε για τον κ. Πολάκη;

Απαντ.: Ο Παύλος Πολάκης είναι ένας μάχιμος πολιτικός, ένας αγωνιστής που το παλεύει. Είναι ικανός, είναι έντιμος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του δεν μου αρέσει. Θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο πώς εκφράζεται, να προσπαθεί να μην εκνευρίζεται τόσο, γιατί ο χώρος της υγείας αφορά όλους μας. Πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Το κοινό καλό για τον τόπο πρέπει να μας ενδιαφέρει και όχι οι πολιτικές διαφορές μας.

Ερωτ.: Εσείς συνεργάζεστε ικανοποιητικά μαζί του;

Aπαντ.: Αν και ανήκουμε σε αντίθετες παρατάξεις, εγώ είμαι με τη Ν.Δ., έχουμε πολύ καλές σχέσεις τυπικές αλλά με σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Να σας πω κάτι; O Παύλος Πολάκης δεν είναι αυτός που δείχνει. Εξαρτάται ποιους έχει απέναντί του. Στο βάθος δεν είναι ο αγριάνθρωπος που φαίνεται. Οι έντονες αντιδράσεις του είναι η άμυνά του, έτσι πιστεύω.

Ερωτ.: Πολλά μέσα ενημέρωσης υπονόησαν ή έγραψαν ξεκάθαρα ότι παρενέβη στην υπόθεση που αφορά την εξαδέλφη του αναισθησιολόγο, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να καλύψει την συγγενή του, εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του.

Aπαντ.: Αν συνέβαινε αυτό, θα ήμουν η πρώτη που θα μιλούσε εναντίον του κ. Πολάκη. Μπορεί να ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις, αλλά θέλω να είμαι δίκαιη. Αν ήθελε, θα μπορούσε να μου κάνει ένα τηλέφωνο, όμως ποτέ δεν με ενόχλησε. Αυτό για εμένα μέτρησε, το ομολογώ, ήταν κάτι που εκτίμησα.