Του Κώστα Κωνσταντίνου*

Αγαπητέ αναγνώστη,

Ο Ελληνισμός της Κύπρου τίθεται ενώπιον ενός εκβιαστικού δήθεν διλήμματος. Να αποδεχθεί ή να απορρίψει το λεγόμενο σχέδιο Ανάν. Ως Έλληνας Κύπριος θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου.

Είναι σίγουρο ότι η ανθρωπότητα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τους δυνατούς, αλλά είναι και εξίσου βέβαιο ότι δεν θα είναι πάντα οι ίδιοι. Γι’ αυτό, και την Ιστορία δεν τη βλέπω απλά μέσα από το βιολογικό μου σαρκίον. Τελευταίες ευκαιρίες δεν υπάρχουν ποτέ, υπάρχει μόνο παραίτηση και παράδοση. Δεν κάνω τη Δικαιοσύνη γαργάρα και απεχθάνομαι τόσο τη στυγνότητα των Αμερικάνων όσο και την υποκρισία των Εγγλέζων που πλασάρουν όλοι τους τη λύση ως πρόταση του (χειραγωγούμενου πλέον) οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν θέλω να μιλώ από εδώ και πέρα στους μαθητές μου και βαθειά μέσα μου να νιώθω καραγκιόζης…

Επειδή με απογοητεύει στο έπακρο από τη μια η μικρότητα και η υποταγή της Ευρώπης και από την άλλη η διαρκής υποχωρητικότητά μας και επειδή είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τόπο μου, αλλά όλα γίνονται για τα μάτια της νύφης Τουρκίας, ώστε να πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θέλω να γίνω το δεκανίκι των Τούρκων ούτε να σκύψω το σβέρκο μου για να πατήσουν επί πτωμάτων (γιατί το αποφάσισε με το έτσι θέλω ο υπερατλαντικός τρομοκράτης που λέγεται Η.Π.Α) και λέω ΟΧΙ.

Είναι ασύστολο ψέμα ότι το Κυπριακό το δημιούργησε η διχόνοια των δύο κοινοτήτων. Η αλήθεια είναι ότι το κατασκεύασε η δολιότητα των Άγγλων, η αρπακτικότητα των Τούρκων και η ανικανότητα και ασυνεννοησία των Ελλαδικών με τις κυπριακές κυβερνήσεις. Σε ποιους και γιατί μας ζητάνε τώρα να δώσουμε άφεση αμαρτιών; Αρνούμαι.

Είμαι φοβερά δύσπιστος, διότι για τριάντα ολόκληρα χρόνια η «διεθνής κοινότητα» δεν έκανε τίποτα και γι’ αυτό δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν παραδίδουμε τα πάντα. Μας βάζει τώρα το μαχαίρι στο λαιμό, γιατί ήρθε η ώρα να εξαργυρωθούν ξένα γραμμάτια και ακούγονται νομίσματα να πέφτουν στο τραπέζι…

Επειδή δεν θέλω να υποβιβαστώ σε δεύτερης κατηγορίας πολίτη και να διαγράψω τη μνήμη μου και επειδή δεν ξεχνώ ότι το 1974 οι Τούρκοι με την εισβολή, έχοντας την ανοχή των Η.Π.Α και της Μ. Βρετανίας, έσφαξαν, βίασαν και λεηλάτησαν ένα ολοζώντανο κομμάτι του Ελληνισμού και τώρα ασελγούν ξανά ζητώντας τη συναίνεσή μου και τη λεηλασία της ψυχής μου, λέω ΟΧΙ.

Γνωρίζω καλά ότι οι Τούρκοι έχουν μια πολύ απλή λογική στα παζάρια τους ως προς την περίπτωση της Κύπρου και την καραμέλα της Ευρώπης. Ξέρουν πολύ καλά ότι η γεωστρατηγική τους θέση είναι ασύγκριτα πιο σημαντική από αυτή της μικρής Κύπρου. Εάν λοιπόν η Ευρώπη τους θέλει πραγματικά, σκέφτονται ότι δεν υπάρχει λόγος να υποχωρήσουν. Εάν από την άλλη δεν τους θέλει, θα ήταν και πάλι διπλή η ανοησία τους να υποχωρήσουν… Επειδή λοιπόν διερωτώμαι, η φοβία η δική μας μέχρι ποιου σημείου φτάνει, και επειδή πριν από τη βιώσιμη λύση θυμάμαι και ζητώ πάνω απ’ όλα τη δίκαιη λύση, λέω ΟΧΙ.

Εξ αρχής πίστευα ότι ήταν μεγάλο λάθος η αποδοχή του ξενόφερτου σχεδίου Ανάν ως βάσης για διαπραγματεύσεις, γιατί λειτουργεί στη λογική της εθνοτικής καθαρότητας, της αποδοχής των τετελεσμένων της εισβολής και του διαχωρισμού και άρα, έτσι κι αλλιώς, είναι υποκρισία η όποια δικαιολόγησή του επιχειρείται στο όνομα μιας «ενωμένης» Κύπρου. Επειδή λοιπόν έχω μάθει να αποδίδω την πραγματική σημασία στις λέξεις και επειδή ξέρω ότι πίσω από τις γραφειοκρατικές φανφάρες περί επανενωμένης Κύπρου προωθείται με την υπογραφή μου μία de jure διχοτόμηση με ευρωατλαντικές δοσοληψίες, και κυριότατα ο έλεγχος από την Τουρκία ολόκληρης της μεγαλονήσου, λέω ΟΧΙ.

Η εκτρωματική λύση που μας επιβάλλεται δεν κατοχυρώνει ούτε τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες της εγκατάστασης και νομής περιουσίας, ούτε και των πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν σέβεται την αρχή της λαϊκής πλειοψηφίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ούτε την αρχή του χωρισμού των εξουσιών, ούτε την αρχή της εθνικής κυριαρχίας. Ποιος θα αποφασίζει και ποιος θα κυβερνά; Γιατί με τη θετική μου ψήφο σε αυτό το ανιστόρητο και εγκληματικό κατασκεύασμα, να βοηθήσω στο να ακυρώνεται η ψήφος της Ελλάδας στην Ευρώπη, όταν μπορώ μετά την πρώτη Μαΐου, με την πλήρη ένταξη, να έχω δύο ελληνικές ψήφους στην Ένωση; Γιατί να μην κατανοήσουμε ότι τοποθετούμαστε ενώπιον ενός ψευτοδιλήμματος, ενώ τόσο το πραγματικό δίλημμα όσο και τη διακαή επιθυμία για ένταξη τα έχουν οι Τούρκοι;

Δεν θεωρώ ότι με το σχέδιο Ανάν θα απολαύσουμε όλοι κατ’ ευθείαν τα αγαθά της ειρήνης και τον παράδεισο της ευημερίας, όπως διατυμπανίζεται. Απεναντίας, θεωρώ ότι είναι χονδροειδής απειλή και κινδυνολογία ότι, αν δεν πούμε το ναι, θα έρθει μετά η καταστροφή και η διχοτόμηση. Διχοτόμηση υπάρχει έτσι κι’ αλλιώς, τουλάχιστο όμως τώρα είναι παράνομη. Συναισθάνομαι ότι θα αντιμετωπίσουμε μεν δυσκολίες με την άρνηση και ότι θα μας φορτώσουν πολλά, αναγνωρίζοντας ίσως και το ψευδοκράτος, αλλά απορρίπτω την άποψη ότι αποκλείεται να βρεθούμε στο μέλλον σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Θέλω έτσι να αποδείξω με τη στάση μου ότι η γυναίκα του Καίσαρα ούτε φαινόταν αλλά ούτε και ήταν τίμια… Αλήθεια, μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μας επιβληθεί η λύση; Γιατί επιτέλους να μην κατανοήσουμε ότι με την ένταξη εμείς έχουμε να παίξουμε ένα δυνατό χαρτί;

Επειδή λοιπόν η σπουδή των ισχυρών να υποκύψουμε έχει αποκλειστικό στόχο την ακύρωση των πλεονεκτημάτων της ένταξης και επειδή η προτεινόμενη λύση δεν είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης αλλά αντίθετα το προϊόν εκβιασμού, δεν αποδέχομαι ότι εξαγνίζει τους Κυπρίους στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, αλλά αντίθετα μας βυθίζει όλους στα μαύρα νερά της Στύγας, και γι’ αυτό λέω ΟΧΙ.

Προσδοκώ την επιστροφή πολύ περισσοτέρων προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους και δεν θέλω ούτε τη νομιμοποίηση των εποίκων, ούτε τη συνέχιση του εποικισμού, ούτε πονηρές εγγυήσεις και στρατούς. Θέλω να μείνω Έλληνας στη νόμιμα κατά 82% ελληνική αναγνωρισμένη μου πατρίδα και δεν θέλω την κατασκευή κανενός φραγκολεβαντίνικου μεταπρατικού κράτους. Αναγνωρίζω και το ίδιο αντίστοιχο δικαίωμα στους υπόλοιπους αλλοεθνείς συμπατριώτες μου. Ήδη, η αποδοχή της ομοσπονδίας είναι για μας μεγάλη υποχώρηση.

Επειδή εξοργίζομαι από το γεγονός ότι αγνοήθηκαν παντελώς οι ευαισθησίες των Ελλήνων της Κύπρου, ενώ από την άλλη οι κουβαλητοί της Τουρκίας στα κατεχόμενα καπελώνουν και αλλοιώνουν την πραγματική θέληση των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μου, λέω ΟΧΙ και φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης…

Θεωρώ φοβερό έγκλημα εκ μέρους μου να καταλύσω με τη ψήφο μου την Κυπριακή Δημοκρατία και να την αντικαταστήσω με έναν ανελεύθερο, τερατώδη και δύσκαμπτο γραφειοκρατικό μηχανισμό ο οποίος εν τη γενέσει του θα υποδαυλίζει τις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών του.

Επειδή φοβάμαι ότι τελικά στο βάθος του χρόνου θα ξεριζωθεί ο Ελληνισμός από μια πανάρχαια κοιτίδα του και ότι θα οδηγηθεί σε μια οικονομική άβυσσο και επειδή δεν θέλω να κατασκευαστεί οποιοδήποτε έθνος Κυπρίων, πιστεύω ότι με το ΟΧΙ μου θα διαφυλάξω καλύτερα τα συμφέροντα μας στην Κύπρο. Λέω ΟΧΙ γιατί δεν θέλω να φτύσω στους τάφους του Σολωμού και του Ισαάκ. Επειδή είναι η ελάχιστη και τελευταία ευκαιρία που έχω για να τους πω ευχαριστώ και συγνώμη μαζί…

Ηράκλειο, 30/03/2004

Ο Κώστας Κωνσταντίνου είναι καθηγητής στο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου