Ζωή με το θάνατό του θα προσφέρει ένα 26χρονο παλικάρι από την Κω που μεταφέρθηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο στη ΜΕΘ του Βενιζελείου με αεροδιακομιδή.

Μετά από πολυήμερη νοσηλεία και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κατάστασή του, όπως διαπιστώθηκε, ήταν μη αναστρέψιμη.

Με δάκρυα στα μάτια οι γονείς του ενημερώθηκαν χθες από τους γιατρούς της ΜΕΘ για τον εγκεφαλικό του θάνατο αλλά και τη μοναδική ευκαιρία να σωθούν άλλοι άνθρωποι από τον χαμό του παιδιού τους. Συμφώνησαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους να γίνει ο γιος τους δωρητής οργάνων. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην “Π” ο διευθυντής της Μονάδας, Ανέστης Κιούλπαλης, σήμερα θα ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και εκτός απροόπτου όλες οι διαδικασίες της λήψης οργάνων από ομάδες γιατρών της Ελλάδας ή του εξωτερικού θα γίνουν απόψε αργά τη νύχτα ή αύριο.

“Πρόκειται για ένα νέο παιδί και είναι τραγικό που χάθηκε. Είναι συγκινητική η απόφαση των γονιών του, που εδώ και μέρες είναι μέρα νύχτα έξω από την εντατική, να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη δωρεά και να σωθούν τόσοι άλλοι άνθρωποι”.



Ουραγός στις μεταμοσχεύσεις η Ελλάδα. Όλοι οι Γάλλοι πλέον δωρητές οργάνων βάσει νόμου

Όλοι οι Γάλλοι πολίτες είναι πλέον δωρητές οργάνων, εκτός κι αν επιλέξουν ρητά να εξαιρεθούν, βάσει μιας σημαντικής αλλαγής στον σχετικό νόμο για τις δωρεές οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Ο νέος κανονισμός, ευθυγραμμίζει την πολιτική της δωρεάς οργάνων της Γαλλίας με αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία και η Αυστρία, όπου ισχύει η λεγόμενη «εικαζόμενη συναίνεση», δηλαδή ο καθένας είναι δωρητής όταν πεθάνει, εκτός κι αν όσο βρισκόταν εν ζωή είχε δηλώσει ρητά το αντίθετο.

Σύμφωνα με την Independent, οι Γάλλοι πολίτες, προκειμένου να μη γίνουν δωρητές οργάνων και ιστών, χρειάζεται να εγγραφούν σε ένα νέο εθνικό σύστημα άρνησης, το οποίο οι γιατροί θα ελέγχουν σε περίπτωση θανάτου πριν προβούν σε οποιαδήποτε αφαίρεση. Βάσει δημοσιεύματος της Guardian, 150.000 Γάλλοι έχουν ήδη κάνει δήλωση άρνησης.

Αν κάποιος αδυνατεί να κάνει την online εγγραφή, η άρνηση μπορεί να γίνει και εγγράφως ή μέσω προφορικής μαρτυρίας σε κάποιον συγγενή, ο οποίος οφείλει να επιβεβαιώσει στην ιατρική ομάδα τη δήλωση άρνησης του θανόντος και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε.

Στη περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ορίζεται: «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του, σύμφωνα με την παράγραφο 3 [του άρθρου 9 του ν. 3984/2011] και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».