Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Βαθαίνουν οι ρηγματώσεις που έχουν σημειωθεί στους εξωτερικούς κίονες της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, με αποτέλεσμα να έχουν αποκολληθεί μεγάλα κομμάτια σοβάδων και να διακρίνεται ο οξυδωμένος σιδερένιος οπλισμός. Η επιδείνωση της κατάστασης του μνημείου ενεργοποίησε το ενδιαφέρον συμπολιτών μας, που ήρθαν σ’ επαφή με την «Π» για να εκφράσουν την αγωνία τους για τα μέτρα αποκατάστασης που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προστατευθεί το μνημείο - σύμβολο για την ιστορία της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, στον έναν από τους δύο κίονες από το καλοκαίρι είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται κατά τόπους μέρος του σιδερένιου οπλισμού του. Σ’ αυτόν το βαρύτερα «τραυματισμένο» κίονα από τη φθορά του χρόνου έχει πλέον αποκαλυφθεί ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του σιδερένιου οπλισμού, καθώς η διάβρωση που έχει υποστεί έχει αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη έκταση. Αντίστοιχα στον άλλο κίονα φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ρηγματώσεων σε όλο το μήκος του.

Μέτρα προστασίας

«Έχουμε καταγράψει το πρόβλημα και δρομολογούμε λύση», τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η προϊσταμένη της τοπικής αρχαιολογίας κ. Βασιλική Συθιακάκη. Ειδικότερα, όπως εξηγεί, η υπηρεσία είχε εντοπίσει το πρόβλημα εγκαίρως πριν από ένα χρόνο και είχε έρθει σε επαφή με το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να δρομολογήσει μια μελέτη αποκατάστασης των προβλημάτων αυτών. Η ίδια εξηγεί ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις θα γίνουν κατά τόπους, και συγκεκριμένα στα τμήματα του μνημείου όπου έχουν εντοπιστεί φθορές, οι οποίες διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν εγείρουν ζήτημα στατικής επάρκειας. Ειδικότερα στους δύο εξωτερικούς κίονες -οι οποίοι δεν είναι αυθεντικοί, αλλά κατασκευάστηκαν από μπετόν και σιδερένιο οπλισμό το 1956 όταν το μνημείο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών- η μελέτη προβλέπει ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάστασή τους. Αντίστοιχα, θα γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης και στα δάπεδα του μνημείου και σε διάφορα άλλα σημεία όπου έχουν εντοπιστεί στοιχεία διάβρωσης από τη φθορά του χρόνου. Ήδη η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από το το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη δημοπράτηση του. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει ότι εφόσον έχει διασφαλιστεί η έγκριση του Τοπικού Συμβουλίου, το έργο μπορεί ταχύτατα να δημοπρατηθεί αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού.