Υπερβολικό και ανακριβές, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν αύξηση της νοσοκομειακής θνητότητας στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από γιατρούς το δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο “ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν στην Ελλάδα”. Επίσης, διαπιστώνουν ότι θέματα ασφάλειας και ποιότητας υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ΠΟΕΔΗΝ (ο πρόεδρός της δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα) χωρίς να έχει πλήρη εικόνα, δείχνει λανθασμένα μηνύματα εκθέτοντας αδίκως το ΕΣΥ της χώρας. “Οσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά” απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. “Η ΠΟΕΔΗΝ χωρίς μετρήσεις δίνει στοιχεία σε μια μεγάλη εφημερίδα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Ο επίσημος συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων στα νοσοκομεία πυροβολεί τα πόδια του και αντί να βοηθήσει, αναπαράγει την κακομοιριά μας εκθέτοντας την Ελλάδα χωρίς να αναφέρεται στις μεγάλες προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας. Τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι γνωστά, αλλά προφανώς το δημοσίευμα του Guardian υπερβάλλει” σημειώνει ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Γρηγόρης Πασπάτης. Μεταξύ άλλων αναφέρει στην “Π”:
“• Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν αύξηση της νοσοκομειακής θνητότητας στη χώρα.
Η ΠΟΕΔΗΝ δεν δύναται, ως εκ της φύσεως της, να έχει την πλήρη εικόνα στα θέματα που αναφέρεται και διαχέει λανθασμένα μηνύματα.
•Όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υλικών, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο (διοίκηση, διοικητικοί υπάλληλοι, διευθυντές ιατροί, προϊστάμενοι νοσηλευτικών τμημάτων).
Στο ερώτημα της “Π” αν το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει ελλείψεις υγειονομικού υλικού στο Βενιζέλειο, απάντησε αρνητικά και σημείωσε:
“Έχω επισημάνει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας (το οποίο το βιώνω καθημερινά, ειδικά στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) κινείται χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχο και η αποτελεσματικότητά του (κρίνοντας βασικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά) συνεχώς απομακρύνεται επικίνδυνα από τα μέσα ευρωπαϊκά αποδεκτά επίπεδα. Τα αίτια κατά τη γνώμη μου είναι πολλαπλά (έλλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης του ιατρικού προσωπικού, ανυπαρξία συντονιστών διευθυντών, πλημμελής μεταπτυχιακή εκπαίδευση των ιατρών, υπο-χρηματοδότηση, γήρανση προσωπικού, κόπωση ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά.). Η παρούσα κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) δεν δείχνει καμία πολιτική διάθεση να μεταρρυθμίσει το ασθμαίνον ΕΣΥ γιατί αυτό θα έχει πολιτικό κόστος το οποίο δεν είναι επιλογή της να το λάβει”.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Guardian ο καθηγητής Χρήστος Λιονής ανέφερε:
“Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να διαβάσεις και να ερμηνεύσεις τα δεδομένα, ιδιαίτερα από μακριά, χωρίς μια ολοκληρωμένη ιστορικά εικόνα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες υγείας και στην ποιότητά τους έχει τεκμηριωθεί στη βιβλιογραφία, και για την Ελλάδα υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις περιγραφικών δεδομένων που τη σκιαγραφούν με αριθμούς και δείκτες. Ιδιαίτερη αναφορά όμως αξίζει να γίνει στην επίδραση στο ανθρώπινο δυναμικό που παρουσίαζε δείκτες εξάντλησης και πριν την περίοδο της λιτότητας, όπως είχε μετρηθεί σε δημοσιεύσεις από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Δυστυχώς οι επιπτώσεις αυτές της οικονομικής κρίσης βρίσκουν το σύστημα υγείας και τις υπηρεσίες υγείας απροετοίμαστες και στην παρακολούθηση και πρόληψη πολλών ανεπιθύμητων συμβαμάτων συμπεριλαμβανόμενου και του ιατρικού λάθους.
Τα θέματα της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας δυστυχώς δεν έχουν συζητηθεί όσο θα έπρεπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα κατάλληλα μέτρα και η εφαρμογή τους σε ευρεία βάση δεν έχουν ακόμα καθιερωθεί και σε μείζονα γεγονότα στις υπηρεσίες υγείας, όπως ο θάνατος μέσα στο νοσοκομείο και οι ανεπιθύμητες επιπλοκές από σύνθετες έως απλές υγειονομικές επεμβάσεις. Με πιο απλά λόγια, στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα της ασφάλειας στις υπηρεσίες υγείας που όπως υπογραμμίζει και το άρθρο θα μπορούσε να μειώσει τα ιατρικά λάθη”.
Ο καθηγητής καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση, καθώς προτάσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζεται συνέργεια και συλλογικότητα.
“Τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι γνωστά” είπε ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδωσάκης, τονίζοντας ότι το κυριότερο είναι η καταπόνηση του προσωπικού.
“Είναι αλήθεια και το έχετε γράψει και εσείς τόσες φορές αυτό που αναφέρει το δημοσίευμα, ότι ένας νοσηλευτής έχει την ευθύνη 40 ασθενών. Προσπαθείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου, αλλά πόσο καλά μπορείς να την κάνεις υπό τις παρούσες συνθήκες;”