Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Παραμονές Πρωτοχρονιάς το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου είναι σχεδόν άδειο. Στους διαδρόμους, οι οποίοι συνήθως «σφύζουν» από κόσμο, κυκλοφορούν μερικοί υπάλληλοι, οι οποίοι τρέχουν από γραφείο σε γραφείο για διαδικαστικά. Και ξαφνικά από την αίθουσα του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ακούγονται ένθερμα χειροκροτήματα που αναπόφευκτα τραβούν την προσοχή μας.

Είναι οι εργαζόμενοι της κρητικής εταιρείας των σούπερ μάρκετ ΕΛΙΤ, οι οποίοι δεν κρύβουν την χαρά τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Λίγα λεπτά  νωρίτερα είχε συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου η αίτηση της εργοδότριας εταιρείας για την έκδοση προσωρινής διαταγής για την προστασία των περιουσιακών της στοιχείων καθώς διεκδικεί να υπαχθεί στο άρθρο 99.

Η πρόεδρος δέχτηκε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής μέχρι και την κύρια συζήτηση των ασφαλιστικών που προσδιορίστηκε για τις 24 Φεβρουαρίου του 2017. Μέχρι τότε, με βάση και την απόφαση, αναστέλλεται προσωρινά κάθε ατομική δίωξη ή και κάθε διαδικασία ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των αιτούντων. Η απόφαση επίσης απαγορεύει την καταγγελία κάθε σύμβασης ή την κήρυξη σε κατάσταση πτώχευσης της εταιρείας ή το κλείσιμο εταιρικών λογαριασμών για απαιτήσεις πιστωτών της, εξαιρουμένης της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων που επάγεται η ως άνω αναστολή της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων στα πλαίσια άσκησης της συνήθους δραστηριότητας της.

Η εξέλιξη αυτή γεμίζει ελπίδες τους 92 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης της εταιρείας που λειτουργεί επτά καταστήματα σε Ηράκλειο και Χερσόνησο. Ενόψει της Πρωτοχρονιάς ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να τους προσφέρει καθώς, όπως ανέφεραν, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ίδιους και τις οικογένειες τους να γνωρίζουν ότι και αύριο θα έχουν την δουλειά τους.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2017 θα συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου η αίτηση της εργοδότριας εταιρείας για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι εργαζόμενοι, όπως δήλωσαν χθες και δια της «ηχηρής»  παρουσίας τους, στηρίζουν την εταιρεία, για την σωτηρία της οποίας είναι πλέον μονόδρομος η υπαγωγή στο άρθρο 99.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δικηγόρο της εταιρείας Γιάννη Παπαδάκη,  η επιχείρηση   δεν οφείλει ούτε ευρώ σε Δημόσιο, ΙΚΑ και μισθοδοσία. Ωστόσο με δεδομένη την αδυναμία ρευστότητας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα μελλοντικά. Ως εκ τούτου επιχειρείται προληπτικά και υπεύθυνα η εξυγίανση της μέσα από το άρθρο 99.

Όπως ειπώθηκε, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από την «κατάρρευση» της εταιρείας Μαρινόπουλου με την οποία είχαν στενή συνεργασία.

Ικανοποιημένος από την διαδικασία εμφανίστηκε και ο δικηγόρος των εργαζομένων, Γιώργος Δρυγιαννάκης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση της υπόθεσης με γνώμονα τόσο το συμφέρον της κρητικής εταιρείας όσο και των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, βασικός μέτοχος στην εταιρεία ΕΛΙΤ, αλλά και σε 21 ακόμα καταστήματα σε ολόκληρη την Κρήτη δήλωσε με νόημα στην «Π»: «εγώ θα παλέψω και δεν θα παραδώσω Θερμοπύλες», υπογραμμίζοντας ότι κόντρα σε μεγαθήρια της ελεύθερης αγοράς εκείνος επιμένει να προωθεί στα ράφια του κρητικά προϊόντα και επιχειρήσεις και να στηρίζει την κρητική οικονομία. Στο πλευρό του, όπως προαναφέρθηκε, έχει τους εργαζόμενους και αυτό αποτελεί «όπλο» στην δικαστική μάχη που δίνεται για την διάσωση της κρητικής εταιρείας.