Του Ηρακλή Γαλανάκη

Στην κοινωνία μας υπάρχουν φορείς που με την ύπαρξη, τη δράση και το έργο τους την οξυγονώνουν την ισχυροποιούν, την εμπλουτίζουν, και την ομορφαίνουν. Ένας απ’αυτούς, στον τόπο μας , είναι και «Η Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας». Σε μια εποχή κρίσιμη για τη χώρα και το λαό, φορείς όπως αυτή, είναι πολιτικά υγειές και ελπιδοφόρο να τους γνωρίσομε, να τους αγκαλιάσομε και να τους στηρίξομε όλοι όσοι πιστεύομε στη Δημοκρατία καισ στην ανάγκη υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Στη Δημοκρατία όχι ως ένα εργαλείο χειραγωγήσιμο και εργαλειοποιήσιμο για την αρπαγή του Δήμου, αλλά ως του καλύτερου μέσου για τον πραγματικό και τεκμηριωμένο διάλογο και ενημέρωση που οδηγούν στην βέλτιστη επιλογή και επικράτηση του συμφέροντος των πολλών και όχι του ενός ή των ολίγων και ισχυρών.

Ποιοι συμμετέχουν;

Συμπολίτες, γυναίκες και άνδρες, διαφόρων ηλικιών και απασχολήσεων: Αγρότες, βιοτέχνες, εργάτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι, διαφόρων μορφωτικών επιπέδων , κυρίως δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κατοικούν ή προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή Πεδιάδας – Μονοφατσίου. Εκείνο που τους ενώνει είναι η αγάπη για τον τόπο τους, η θέλησή τους να τον αφήσουν στα παιδιά τους καλύτερο απ’ ότι, τον βρήκαν. Επίσης ο πατριωτισμός τους και η πίστη τους ότι υπηρετείς καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον συνάνθρωπο, τον τόπο και τη χώρα, όταν εκτιμάς, αξιοποιείς και στηρίζεσαι πρώτα στις δικές σου δυνάμεις και τα ατού που διαθέτεις και στη συνέχεια στις συνεργασίες αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού και όχι εξάρτησης, απώλειας ελέγχου και υποτέλειας, όπου και όταν σου είναι εφικτό.

Τι θέλουν λοιπόν;

Την αξιοποίηση και όχι τον εκμηδενισμό ή έστω την ακύρωση της πλειάδας των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή τους, καθώς και εκείνων που την γειτνιάζουν. Γόνιμη γη με αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Παραγωγός του αναγνωρισμένα καλύτερου ελαιολάδου της Ελλάδας. Ποιοτικός διαχρονικός τροφός των πόλεων και εξαγωγών. Αγροτικό δυναμικό. Πλούσια και ποικίλη διαχρονική ιστορία και πολιτισμό από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Γειτνιάζοντας δε με τον ορεινό όγκο του Δίκτυ και το οροπέδιο Λασιθίου αλλά και το βόρειο και το νότιο παραλιακό μέτωπο είναι σε θέση να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό. Έναν τουρισμό που δεν διακρίνεται για τα «βραχιολάκια» που φορά, αλλά για τη βούληση να γνωρίσει ανθρώπους και πολιτισμούς, να δοκιμάσει ποιοτικά ενδογενή προϊόντα και βότανα, να γευθεί την υγιεινή κρητική διατροφή, να περπατήσει διαδρομές υγείας, να γίνει πελάτης και διαφημιστής μας και όταν επιστρέψει στον τόπο του. Που δεν θα διώχνει τα παιδιά της αλλά θα γίνεται τόπος έλξης, επιστροφής, χαράς δημιουργίας και ζωής.

Τι δεν θέλουν;

Δεν θέλουν ό,τι εκμηδενίζει ή ακυρώνει αυτά με τα οποία η φύση, ο άνθρωπος και ο Θεός προίκισε τον τόπο τους. Θέλουν ενδογενή και όχι εξωγενή ανάπτυξη. Θέλουν να είναι αφεντικά στον τόπο τους και όχι υποτελείς και υπηρέτες. Θέλουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους και όχι να εκδιωχθούν δια παντός. Θέλουν να είναι Άνθρωποι, Έλληνες, Ελεύθεροι και Κυρίαρχοι Πολίτες.

Γι’αυτό δεν θέλουν την κατασκευή ενός αεροδρομίου στην περιοχή του Καστελλίου και την καταστροφή του τόπου τους. Δεν θέλουν να γίνει ο τόπος τους «χαβούζα» κηροζινορρύπανσης, ηχορρύπανσης, εστία ασθενειών, εχθρικός και διώχτης των κατοίκων. Δεν διεκδικούν Προνόμοια. Απαιτούν να γίνουν σεβαστά η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους ως πολιτών και ως Ανθρώπων. Θέλουν ένα σχέδιο για τον τόπο τους και την Κρήτη που θα την αξιοποιεί και δεν θα την καταστρέφει. Δεν θέλουν ο κανόνας της Χούντας των Συνταγματαρχών «Αποφασίζομε και Διατάσσομε» να είναι κανόνας και της αιρετής κυβερνητικής, περιφερειακής και Δημοτικής αρχής, για την περιοχή τους. Δεν θέλουν έργα που γίνονται χωρίς το λαό και ενάντια στο λαό. Δεν θέλουν ούτε «Εθνικούς Σόϋμπλε».Ούτε «ελληνική Τρόϊκα (Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος)» στην υπηρεσία τραπεζών, κατασκευαστικών εταιρειών και real estate ούτε υπηρέτες και αχθοφόρους των ολίγων, κολλητών ή μη, των ισχυρών, εις βάρος του συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο αγώνας τους;

Τα μέλη και οι φίλοι της δεν είναι μέλη και φίλοι μιας παράταξης που αγωνίζονται για τις καρέκλες και τη νομή της εξουσίας γι’αυτούς. Δεν θέλουν τίποτε ως άτομα. Αντιθέτως μάλιστα δεν αποκλείεται να δέχονται έμμεσες ή άμεσες πιέσεις, περιθωριοποιήσεις, μέχρι και έμμεσες οικονομικές τιμωρίες που η νομή της εξουσίας επιτρέπει στους κατόχους της. Από το υστέρημα του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, από την τσέπη τους, και από το στέρημα του χρόνου τους για τα παιδιά και την οικογένειά τους, χρηματοδοτούν και στηρίζουν τον αγώνα τους για το αυτονόητο.

Αγωνίζονται με τα πενιχρά τους μέσα για την ενημέρωση του λαού και όχι για την απαξίωση, τη χειραγώγηση, την εργαλειοποίηση ή τον εκμαυλισμό του, τα μέσα που είναι στη διάθεση ή κάθε εξουσίας ή υπηρέτη των ολίγων αλλά ισχυρών.

Σε μια Πολιτεία ευνομούμενη, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, που υπηρετεί και εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, η ενημέρωση και η αντιπαράθεση είναι αυτονόητη. Αυτονόητη θα ήταν η οργάνωση της παρουσίασης και της αντιπαράθεσης: Αφ’ενός των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου και της χώρας, μιας ανάπτυξης με την μεταφορά του αεροδρομίου από το Ηράκλειο στο Καστέλλι. Αφ’ετέρου δε της παρουσίασης των υπέρ και των κατά, της άλλης, της ενδογενούς ανάπτυξης που αξιοποιεί την πλειάδα των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή. Καθώς επίσης γιατί αντί να επιλεγεί η επέκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στους υπάρχοντες διαθέσιμους χώρους ή προς την θάλασσα, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις και περιοχές της Μεσογείου, όπως η Νίκαια της Γαλλίας, επιλέγεται η καταστροφή μιας εύφορης περιοχής ενός ορεινού στην πλειοψηφία της έκτασής του, νησιού, απειλούμενου μάλιστα από ερημοποίηση, λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Αυτό επιδιώκει και πράττει η αδύναμη και χωρίς μέσα, αλλά αποφασισμένη αγωνίστρια του δημοσίου συμφέροντος. Η Πρωτοβουλία. Αυτό δεν έπραξε η Πολιτεία, η Περιφέρεια και ο Δήμος. Γιατί και για Ποιους;

Θέλει Αρετή και τόλμη η Ελευθερία. Η Απεξάρτηση, η Ανεξαρτησία, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Ανθρώπινη και Εθνική Αξιοπρέπεια.

Ακούστε την. Στηρίξετε την.