Ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο η απόκλιση της πορείας των αφίξεων και των εσόδων, βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη παρέμεινε σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, όπως τονίζει στο μηνιαίο του δελτίο το ερευνητικό ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το SETE Intelligence.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,7%, ενώ οι εισπράξεις κατά μόλις 2,3%.

Αναφορικά με τα διοικητικά στοιχεία, οι αεροπορικές αφίξεις Οκτωβρίου από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση +30,8%(!) στα περιφερειακά αεροδρόμια και +13,5% στην Αθήνα, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +9,0% και +8,3%.

Οι σημαντικά υψηλότερες αφίξεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου υποδηλώνουν και μια μείωση της εποχικότητας, τονίζει το SETE Intelligence.

Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +12,5% έναντι του περσινού Οκτωβρίου, περιορίζοντας τη συνολική μείωση για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου στο οριακό -0,3%. Με το κλείσιμο της σεζόν, μπορεί πλέον να αποτιμηθεί και το πλήγμα στα νησιά του Αιγαίου από το «προσφυγικό», αφού παρά τη γενική αύξηση, η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη σημείωσαν σημαντική μείωση στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στο δεκάμηνο (-11,2% ή -110.000 επισκέπτες, - 23% ή -17.000 και -57,3% ή -43.000 αντίστοιχα), πάντα όπως αναφέρει το SETE Intelligence.

Στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό είναι και η αποτίμηση της World Travel Market (WTM 2016) που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μηνύματα ήταν θετικά για την Ελλάδα με εκτιμήσεις για αύξηση των προκρατήσεων για το 2017 άνω του 20%. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, που δημοσιοποιεί το SETE Intelligence, παρά τη σημαντική μείωση της απασχόλησης τον Οκτώβριο, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου είναι θετικό κατά περίπου 163.000 θέσεις εργασίας.