Καταστροφή για τους παραγωγούς, και της Κρήτης, αναμένεται να είναι η 48ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και ξεκινά σήμερα το πρωί.

Η απεργία, η οποία θα λήξει το πρωί της Κυριακής σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από και προς τα λιμάνια όλης της χώρας δημιουργώντας έτσι περαιτέρω προβλήματα σε επιβάτες και επαγγελματίες που μεταφέρουν προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αυτή τη φορά 24ωρη, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων). Αιτία των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ στάθηκαν οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε θέμα αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.

Σε ανακοίνωση της ΠΝΟ τονίζεται: «Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους», ενώ, όπως καταγγέλλουν, προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που διέπει τους ναυτικούς με αποτέλεσμα -βάσει των νέων δεδομένων- να φορολογείται το εισόδημά τους 45%.

Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε «ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνισή του, αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το κράτος», υποστηρίζουν τα μέλη της.

Σημειώνεται ότι αύριο, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεών της.

“Μας καταστρέφουν” λένε οι αγρότες

Την απόγνωσή τους εκφράζουν για μία ακόμα φορά οι αγρότες, που εκτός όλων των υπολοίπων προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν, έρχονται αντιμέτωποι και με την 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ειδικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας που κινδυνεύουν με καταστροφή. Το ζήτημα επαναφέρει για πολλοστή φορά το θέμα του πλοίου ασφαλείας για την Κρήτη, αλλά και για την διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Παρά τις επαναλαμβανόμενες και διαρκείς πιέσεις αγροτών, δημάρχων και φορέων ωστόσο, η κατάσταση παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια χωρίς κάποια κυβέρνηση ή υπουργείο να έχει εγκύψει πραγματικά στο θέμα ως τώρα.

«Η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ με προοπτική κλιμάκωσης θα είναι ταφόπλακα παραγωγών εκτός εποχής αγροτικών προϊόντων της Κρήτης» αναφέρει με επιστολή του προς τους βουλευτές Λασιθίου, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας, που προσθέτει:

«Γνωρίζετε ότι ο δήμος Ιεράπετρας έχει περίπου 16.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Γνωρίζετε ότι όλα τα θερμοκήπια είναι σε περίοδο συγκομιδής.

Γνωρίζετε ότι οι παραγωγοί επιβιώνουν οριακά λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και εξουθενωτικού ανταγωνισμού. Γνωρίζετε ότι οι καλλιεργητές προσπαθούν πλέον να καλύψουν το κόστος και όχι να έχουν κέρδος, ενώ είναι χρεωμένοι σε ιδιώτες και τράπεζες. Γνωρίζετε ότι ο υψηλός και δυσβάστακτος Φ.Π.Α, η προκαταβολή φόρου και η υψηλή φορολόγηση δεν αφήνουν περιθώρια για επιβίωση».

Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι προσπαθούν να ανταποκριθούν με αβέβαιη την επόμενη μέρα, τη στιγμή που έρχεται μία ακόμα 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με προοπτική κλιμάκωσης.

«Έχετε χρέος και ευθύνη να ζητήσετε άμεσα από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να εφαρμοστεί το άρθρο 25 του νόμου 4256/2014» υποστηρίζει ο Σύλλογος που διευκρινίζει ότι για τη διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού χώρου και της εδαφικής συνέχειας της χώρας, όταν διακόπτεται η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων και των νησιών, για λόγους οι οποίοι δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απαγόρευση απόπλου, εφαρμόζεται πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Οι αγρότες καλούν τους βουλευτές να παρέμβουν για την άμεση εφαρμογή του νόμου και την επίλυση του προβλήματος που αφορά άμεσα την κοινωνία της Ιεράπετρας.