Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται: Αυτά αλλάζουν στη χρήση του πλαστικού χρήματος

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα έγιναν την… τελευταία στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν παραδώσει το τελικό έγγραφο στους “θεσμούς”.

Το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να εισαχθεί στη Βουλή ακόμη και αύριο.

Σύμφωνα με το capital.gr, με τις αλλαγές καθίσταται πιο εύκολη η παροχή του αφορολόγητου ορίου, καθώς μειώνεται για όσους έχουν σημαντικό εισόδημα το ποσό των απαιτούμενων δαπανών με κάρτα, δημιουργούνται αντικίνητρα για όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS, ενώ σε κλοιό ηλεκτρονικού χρήματος μπαίνουν κλάδοι με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί.

Στόχος των αλλαγών που έγιναν τελευταία είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή μέσω της καταγραφής συναλλαγών και εισοδημάτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, οι αλλαγές που έχουν επέλθει είναι οι εξής:

- το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα προκειμένου να δοθεί το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιορίζεται από το 30% στο 20%. Έτσι, για να πάρει ένας μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20%, αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ).

- οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

- οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών.

- καθιερώνεται η λοταρία αποδείξεων για να δίνεται κίνητρο στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet).

- οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.