Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε η μονάδα του διυλιστηρίου στην θέση "Κεφάλα" στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει με στόχο να δοθούν οριστικές λύσεις στην υδροδότηση του Οροπεδίου Λασιθίου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Γ. Στεφανάκη, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι σε συνεργασία με τον ΟΑΚ (Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης) η άμεση αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής με τις όποιες μετατροπές και επεκτάσεις απαιτούνται για την οριστική επίλυση του θέματος της ύδρευσης για το σύνολο των οικισμών στο οροπέδιο Λασιθίου, προκειμένου οι πολίτες να έχουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο πόσιμο νερό στα σπίτια τους.

Όπως εξηγεί ο κ. Στεφνάκης, μετά από 14 χρόνια μη λειτουργίας του συστήματος, έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι μια προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία της εγκατάστασης του κεντρικού διυλιστηρίου του δήμου. Τεχνικοί από την Αθήνα και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας του διυλιστηρίου έκαναν προγραμματισμένη επίσκεψη και έπειτα από σειρά ελέγχων, τέθηκε σε λειτουργία και κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να έχει το οροπέδιο Λασιθίου ένα λειτουργικό σύστημα επεξεργασίας νερού.