Η πρόληψη και η αποφυγή κρουσμάτων παραβατικότητας στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου και ειδικότερα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γαζίου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας και φορέων της Εκπαίδευσης.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους κινδύνους που ελλοχεύουν κ.ά. και μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν τα εξής:

• Οι παραβατικές συμπεριφορές και ειδικότερα η χρήση ουσιών εξάρτησης, αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο, αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και για την αντιμετώπισή τους απαιτείται η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

• Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να βασίζεται στη συνεχή συνεργασία των αρχών με τους κοινωνικούς φορείς ώστε να καταστεί κοινή συνείδηση το γεγονός πώς πρόκειται για κοινή υπόθεση και απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια.

•Η απόκρυψη του προβλήματος, ο στιγματισμός, η αυτοδικία και ο αποκλεισμός ατόμων, αποτελούν ακραίες συμπεριφορές και μεγεθύνουν το πρόβλημα.

•Τα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου πραγματοποιούν σειρά διαλέξεων και δράσεων για το πρόβλημα και προσβλέπουν μάλιστα στη συνέχιση και αύξησή τους, πάντα σε συνεργασία με τους επιστημονικά αρμόδιους φορείς, όπως είναι οι σχολικοί σύμβουλοι και οι δομές βοήθειας.

•Η Ελληνική Αστυνομία θα συμβάλει στην πρόληψη συμμετέχοντας σε δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές και γονείς, αλλά και αυξάνοντας τους προληπτικούς ελέγχους γύρω από όλες τις σχολικές μονάδες.

Οι Σύλλογοι Γονέων θα βοηθήσουν σε όλες τις δράσεις, συνεργαζόμενοι με τα σχολεία και τις αρχές.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνεχίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και αρκετά χρόνια, ώστε η συνεργασία σχολείων, γονέων, Ελληνικής Αστυνομίας και φορέων να είναι επιτυχής, αλλά και διοργανώνοντας εκδηλώσεις για το θέμα ώστε να υπάρξει πλήρης και σωστή ενημέρωση των δημοτών.