Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη ήταν το θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κ.Τσουβάλα και τον γενικό αστυνομικό δ/ντή Κρήτης Ανδρέα Δασκαλάκη. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"-Η αναδιάρθρωση θα ξεκινήσει τμηματικά πριν το τέλος του 2016 με πλάνο ολοκλήρωσης εντός διετίας. Βασική κατεύθυνση στην Κρήτη θα είναι η κατάργηση της ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ και η διοικητική υπαγωγή των Τ.Α.Ε. στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας.

-Τα Τ.Α.Ε. θα παραμείνουν ως έχει εκτός από το ΤΑΕ Αποκορώνου το οποίο θα υποβαθμιστεί σε Κ.Α.Ε.

- Με γνώμονα τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας θα υπάρξει και ανακατανομή των οργανικών θέσεων και κατόπιν σε βάθος διετίας θα πραγματοποιηθεί και η μετακίνηση του προσωπικού με όσο πιο ομαλό τρόπο γίνεται. Σκοπός είναι η υπάρχουσα δύναμη να αντιστοιχεί στην οργανική.

Οι δικές μας σκέψεις που απορρέουν από τις αποφάσεις τις πολιτικής και φυσικής ηγεσίας οι οποίες εύλογα προκύπτουν από τα παραπάνω είναι οι εξής:

-Το ποιο σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις μεταθέσεις- μετακινήσεις προσωπικού, από τη στιγμή που καταργείται, άρα άμεσα υποβαθμίζονται τα ΤΑΕ ως υπηρεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Ποια τα κριτήρια μετακίνησης και πώς θα εξασφαλισθεί η διατήρηση της συνοχής της κάθε υπηρεσίας όταν η αναδιάρθρωση γίνεται για να καλυφθούν τα κενά των υπηρεσιών, χωρίς όμως να πραγματοποιούνται έκτακτες μεταθέσεις σε ικανοποιητικό βαθμό. -Θέση του Δ.Σ. είναι, όσοι από το προσωπικό που υπηρετεί στην υπό κατάργηση ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ. και το επιθυμεί να μετατεθεί στον τόπο συμφερόντων τους".