Ενώ τις επόμενες μέρες ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει στη σύμβαση με τον εργολάβο για την «Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου Δερματά» το μεγάλο στοίχημα είναι…η παραλία που σκοπεύει να φτιάξει εκεί για να μπορέσει να γίνει μόνιμη η προστασία της περιοχής από τα κύματα του βορείου Κρητικού Πελάγους.

Η προσάμμωση και η δημιουργία μικρής παραλίας, που έχει προτείνει το εργαστήριο παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ, είναι η μόνη λύση, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από το υπουργείο Τουρισμού, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της περιοχής! Κι αυτό γιατί το υπουργείο ακόμη θεωρεί ότι μπορεί σύντομα να φτιάξει τη μαρίνα σκαφών που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή του κόλπου Δερματά.

“Το πρώτο στάδιο των εργασιών για την προστασία του Δερματά είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Το θέμα της προσάμμωσης ακολουθεί, αφού ολοκληρώθηκε η ακτομηχανική μελέτη από το ΙΤΕ, τώρα θα ακολουθήσει η περιβάλλοντική μελέτη” τονίζει στην “Π” ο αντιδήμαρχος κ.Γιάννης Αναστασάκης.

“Είναι προφανές από τις μελέτες ότι για να έχουμε πραγματική προστασία της περιοχής δεν φτάνει η αντιστήριξη που θα κάνουμε στο δρόμο. Πρέπει κάπου να σπάει ο κυματισμός. Και προτείνεται να γίνει προσάμμωση, να φτιάξουμε δηλαδή μια μικρή παραλία 30 μέτρων ώστε να σκάνε τα κύματα εκεί κι όχι πάνω στο τείχος” λέει ο αντιδήμαρχος που αναγνωρίζει ότι πρέπει να πειστεί και το υπουργείο Τουρισμού που έχει ακόμη ψηλά στην ατζέντα του την κατασκευή μαρίνας.

“Κοιτάξτε, από το 1993 που κηρύχθηκε ζώνη τουριστικού λιμένα ο κόλπος του Δερματά έχει το υπουργείο Τουρισμού τον πρώτο λόγο. Και δεν θέλουν, όπως μας έχουν πει προφορικά, να γίνει εκεί μια μεγάλη παρέμβαση που θα εμποδίζει στο μέλλον τη μαρίνα που θέλουν να κάνουν”.

Η μαρίνα, θυμίζουμε, είναι μια παλιά ιστορία που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από αρχιτέκτονες αλλά και άλλους τοπικούς φορείς. Είχε γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα αυτό.

“Έχοντας την αρνητική απόφαση του ΣτΕ στις προσφυγές, το υπουργείο πιστεύει ότι μπορεί να γίνει το έργο. Το έχουν λέει σε προτεραιότητα! Αλλα εμείς πιστεύω ότι θα τους πείσουμε ότι αυτή η προσάμμωση είναι μια παρέμβαση μικρή και όποτε θέλουμε φυσικά αναστρέψιμη. Δεν βλέπω κανένα λόγο να πουν “όχι” σε μια παρέμβαση που βοηθά την περιοχή” αναφέρει ο κ. Αναστασάκης.

Το επείγον έργο

Πάντως η πρώτη παρέμβαση, προϋπολογισμού 233.382,58 ευρώ, στον κόλπο του Δερματά θα ξεκινήσει άμεσα.

Η κατάσταση, όπως έχει σήμερα εξελιχθεί, ενέχει μεγάλο κίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες, ακόμα και για ενδεχόμενη κατάρρευση του παραλιακού δρόμου, μια και το φαινόμενο εξελίσσεται.

Η παρέμβαση θα γίνει σε ένα μήκος ακτής περίπου 90 μέτρων. Συγκεκριμένα θα γίνουν:

-εκσκαφή σε βάθος 1,50 μ. για την έδραση των φίλτρων και των λιθορριπών -τοποθέτηση φίλτρου λιθορριπής 1,0 - 1,5 -τοποθέτηση λιθορριπής 1,50 - 4,00.

-τοποθέτηση λιθορριπής, αποκατάσταση παραλίας 70-110 Κ^, σύμφωνα με τη σχετική έγκριση του τεχνικού φακέλου του έργου.