Η Αυστρία θα κατεδαφίσει το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, προκειμένου να μην γίνει «τόπος προσκυνήματος» των νεοναζί.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse, στη θέση του θα χτιστεί ένα νέο κτίριο που θα χρησιμοποιηθεί για κυβερνητικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στην πόλη Μπραουνάου αμ Ιν, είχε προκαλέσει συζητήσεις στην Αυστρία, με ορισμένους να ζητούν την κατεδάφισή του και άλλους να καλούν σε αλλαγή της χρήσης του.

Εδώ και χρόνια, το σπίτι βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης της κυβέρνησης με την ιδιοκτήτριά του, η οποία το νοικιάζει στην κυβέρνηση, αλλά αρνείται να το πουλήσει.

Η Βουλή της Αυστρίας αναμένεται να ψηφίσει νόμο που θα επιτρέπει την κατάσχεση του σπιτιού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι επιτροπή ειδικών αποφάσισε ότι το κτίριο θα πρέπει να κατεδαφιστεί. «Τα θεμέλια θα διατηρηθούν, αλλά στη θέση του θα χτιστεί νέο κτίριο. Θα χρησιμοποιηθεί είτε για φιλανθρωπικό σκοπό, είτε από τις τοπικές αρχές» σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα στην εφημερίδα Die Presse.

Το κτίριο υπήρξε ξενοδοχείο του 17ου αιώνα. Εκεί, το 1889 γεννήθηκε ο Χίλτερ. Η οικογένεια του Χίτλερ νοίκιαζε δωμάτια στον επάνω όροφο του κτιρίου.

Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κέντρο περίθαλψης αναπήρων, ενώ από το 2011 παραμένει κλειστό.