Σε μια συνεδρίαση με πολλές εναλλαγές προσήμων το χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να διατηρήσει τελικά το θετικό πρόσημο και έκλεισε με οριακές απώλειες. Σημαντικά ανεβασμένος ήταν στη χθεσινή διαπραγμάτευση ο τζίρος ωστόσο θα πρέπει να δούμε περισσότερες τέτοιες συνεδριάσεις για να μιλήσουμε για επιστροφή του ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,05% κλείνοντας στις 556,96 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 554,69 μονάδων (-0,46%) και 561,56 μον. (+0,77%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 104,3 εκατ. τεμάχια.

Η νευρικότητα της χθεσινής συνεδρίασης τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τις προσπάθειες οριστικοποίησης του πλαισίου διαχείρισης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, στην πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των "Θεσμών" με την κυβέρνηση. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγουσα και από τις δύο πλευρές καθώς πολλές μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια τους. Άλλωστε η υπόθεση Μαρινόπουλου δεν είναι πολύς καιρός που ξέσπασε και κανείς δε θέλει να δει το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται ξανά.

Μεταξύ άλλων η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα προκαλέσει νέες πιέσεις στην κυβέρνηση καθώς μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι εκκρεμότητες για να εκταμιευθεί η δόση των 2.8 δίς. Ενώ σειρά παίρνουν οι διαπραγματεύσεις για τη ‘β αξιολόγηση στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στα εργασιακά.

Στις διεθνείς αγορές πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς έδρασε αρνητικά η έκθεση του διεθνή οργανισμού ενέργειας που προέβλεψε ότι η αυξημένη προσφορά για το πετρέλαιο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται wall street και αμερικανικές μετοχές μετά τα χθεσινά τριψήφια κέρδη, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι επικεντρωμένο στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και την τιμή του αργού.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2% στα 45,3 δολάρια το βαρέλι, μετά τη δημοσίευση έκθεσης της ΙΕΑ ενώ άνοδο σημειώνει ο χρυσός. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν.