Η κρίση καθήλωσε τους ελεύθερους επαγγελματίες στο Ηράκλειο

Αδειάζουν τα ενοικιαζόμενα γραφεία και κάνουν επαγγελματική στέγη το σπίτι


Της Κατερίνας Μυλωνά

Εγκαταλείπουν τα γραφεία τους και αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν, πλέον, να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα ενός γραφείου και δηλώνουν ως επαγγελματική στέγη το χώρο κατοικίας τους.

Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα βήμα πριν το τέλος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, αδειάζουν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, ακόμα και σε οδούς που τα παλαιότερα χρόνια ήταν ιδιαίτερα περιζήτητες.

«Πολλοί επαγγελματίες κλείνουν τα γραφεία τους και μεταφέρουν την έδρα τους στο σπίτι», αναφέρει στην «Π» η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ηρακλείου, κ. Άρτεμις Μαυράκη.

Σήμερα, όπως περιγράφει, υπάρχουν αρκετά κενά γραφεία και μπορεί εύκολα να βρει κάποιος ένα γραφείο για να ενοικιάσει, ενώ παλιότερα δεν έβρισκε επαγγελματική στέγη σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η κ. Μαυράκη αναφέρει πως υπάρχουν περιπτώσεις επαγγελματιών που συγχωνεύονται, δύο με τρεις ειδικότητες σε συναφή επαγγέλματα, νοικιάζουν έναν μεγάλο χώρο και μεταφέρονται εκεί. Κάποιοι κάνουν μεταφορά της έδρας τους στο σπίτι ή κλείνουν οριστικά.

Όσο αφορά εκείνους που αναζητούν επαγγελματική στέγη, συνήθως προτιμούν γραφεία σε χαμηλούς ορόφους με ασανσέρ.

Παλιότερα, μπορούσαν να νοικιάσουν γραφείο 50 με 60 τμ2 που έδιναν ενοίκιο ως 500 ευρώ, σήμερα ζητούν το ενοίκιο να μην ξεπερνάει τα 300 με 320 ευρώ.

Ένας επαγγελματίας, μπορεί να βρει ένα μικρό γραφείο, 35 τμ2 σε κεντρικό σημείο με 250 και 280 ευρώ ενώ περιφερειακά της πόλης το ενοίκιο μπορεί να είναι 200 ευρώ.

Ορισμένοι επαγγελματίες δεν μπορούν να διατηρήσουν ένα γραφείο στο κέντρο και μεταφέρονται.

Άλλοι, λόγω της μείωσης των ενοικίων στο κέντρο, προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα τους σε κεντρικές οδούς, όπου βρίσκουν πλέον πολλά γραφεία.

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Ηρακλείου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, αναφέρει πως η μεταφορά της έδρας στον τόπο κατοικίας αποτελεί, πλέον, συχνό φαινόμενο. «Υπάρχουν επαγγελματίες που, λόγω της πτώσης του τζίρου στην αγορά, περιορίζουν την έδρα τους, την επαγγελματική τους στέγη στο σπίτι τους με σκοπό να μειώσουν στο ελάχιστο τα έξοδά τους», αναφέρει. Πολλοί, επίσης, αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους και να προχωρήσουν σε γενικότερες περικοπές προκειμένου να επιβιώσουν.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο χώρο των φοροτεχνικών αλλά και άλλων κλάδων, όπως είναι των μηχανικών.

Ο κ. Μπαριτάκης αναφέρει πως ακόμα και όταν ένας επαγγελματίας έχει δουλειά, όπως γίνεται με πολλούς φοροτεχνικούς, οι πελάτες του μπορεί να καθυστερήσουν πολύ να τον πληρώσουν. «Παρατηρείται το φαινόμενο της στάσης πληρωμών», λέει χαρακτηριστικά.

«Το φαινόμενο είναι πολύ εκτενές σε εμάς. Είναι απότοκο της κρίσης, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους», σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Άρης Ροζάκης.

Ένα θέμα που τίθεται για όσους δικηγόρους έκλεισαν τα γραφεία τους και μετέφεραν την έδρα τους στο σπίτι, είναι το πρεστίζ, η εικόνα, δηλαδή, που παρουσιάζουν στους πελάτες τους. Ο κ. Ροζάκης αναφέρει πως ο κόσμος κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες την περίοδο που διανύουμε.

Θεωρεί, ωστόσο, πως το παραπάνω αποτελεί ένα βήμα προς την έξοδο από το επάγγελμα του δικηγόρου. «Είναι μία ένδειξη ότι πολλοί πλέον συνάδελφοι προσανατολίζονται στο να αποχωρήσουν από το επάγγελμα και να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες. Αυτό κάτι σηματοδοτεί. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αθρόες εξόδους από το επάγγελμα», εκτιμά ο κ. Ροζάκης.