Συνεδρίαση ολίγων κεφαλαίων και περιορισμένων κινήσεων ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών σχηματίζοντας εικόνα ερήμωσης. Το Χ.Α. έκλεισε με μικρές απώλειες, σπάζοντας το διήμερο ανοδικό σερί επανέρχοντας στις 560 μονάδες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 560,39 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 560,39 μονάδων (-0,42%) και 565,06 μον. (+0,41%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 14,94 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 28,1 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών (κυρίως στην Εθνική).

Το Χ.Α. μπήκε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τα χαρτοφυλάκια να βρίσκονται για τα καλά σε διακοπές. Ενδεικτικό της παραδοσιακής θερινής περιόδου άλλωστε ήταν και ο σημερινός τζίρος, ο οποίος μετά βίας έφτασε τα 15 εκατ. ευρώ, όταν λίγο πριν τις δημοπρασίες δεν είχε φτάσει ούτε τα 10 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι η αγορά να διατηρήσει στάση αναμονής και να παραμείνει σε αυτό το κλίμα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας φαίνεται να απέχει από το ταμπλό λόγω καλοκαιριού, ενώ τα νέα τόσο εντός όσο και εκτός του ΧΑ έχουν περιορισμένη δυναμική. Αυτή η κατάσταση σε γενικές γραμμές δεν θα ευνοήσει στρατηγικές κινήσεις, με τους εναπομείναντες traders να επιδίδονται σε μικροδιορθώσεις χαρτοφυλακίων.Στις διεθνείς αγορές, σε νέα υψηλά βρέθηκε η Wall Street στο άνοιγμα απόγευμα της Δευτέρας, παίρνοντας της σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές αγορές που έκλεισαν με άνοδο και τον βρετανικό FTSE 100 που έκλεισε υψηλό ενός έτους.

Σε γενικές γραμμές οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινούνται σε υψηλά 12 μηνών, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικάνικης οικονομίας ενώ παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποίησε ράλι 3% στα 43,05 δολάρια το βαρέλι, λαμβάνοντας ώθηση από δημοσιεύματα με βάση τα οποία τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν άτυπες συζητήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ενώ ο χρυσός κινείται 0,22% χαμηλότερα στα 1.341 δολάρια ανά ουγκιά.