Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλουν οι εισαγγελικές αρχές για να αποφευχθούν τα χειρότερα στην περιοχή του Ζαρού, όπου το κλίμα παραμένει τεταμένο λόγω της ανεξέλεγκτης βόσκησης ζώων κυρίως από συγκεκριμένο κτηνοτρόφο, όπως καταγγέλλουν αγανακτισμένοι κάτοικοι. Οι αρχές έφθασαν στο σημείο να συλλάβουν και να κρατήσουν τον κτηνοτρόφο για την προστασία της σωματικής του ακεραιότητας, όπως ειπώθηκε, αφού μερίδα κατοίκων έχει φθάσει στο …αμήν. Το περασμένο Σάββατο, ανήμερα του Χριστού, και αφού είχε προηγηθεί η οργισμένη διαμαρτυρία ομάδας κατοίκων της περιοχής στην Εισαγγελία Ηρακλείου, αστυνομικοί του ΤΑΕ προχώρησαν στον έλεγχο 40χρονου κτηνοτρόφου στον Ζαρό,  ο οποίος τελικά συνελήφθη και κρατήθηκε για παραβάσεις που σχετίζονται με τις κτηνοτροφικές δηλώσεις.

Ο 40χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου όπου ζήτησε προθεσμία για να δικαστεί την Τετάρτη. Δεν πρόλαβε να γυρίσει την πλάτη του για να αποχωρήσει από την δικαστική αίθουσα και ο εισαγγελέας έδρας κ. Στάθης Θεοφανίδης τον κάλεσε να γυρίσει πίσω. «Τους ανθρώπους τους έχετε αποζημιώσει;» τον ρώτησε με αυστηρό ύφος. «Ναι, έχω φροντίσει» αποκρίθηκε εκείνος.

«Ξέρετε ότι ήθελαν να σας λιντσάρουν και η κράτησή σας έγινε ως μέτρο για την προστασία σας;» αποκάλυψε ο εισαγγελικός λειτουργός, θέλοντας να τον προειδοποιήσει αλλά και να τον συνετίσει. Ο κτηνοτρόφος έγνεψε καταφατικά με το κεφάλι και αποχώρησε.

Με βάση τα όσα καταγγέλλουν παθόντες συγχωριανοί του η κατάσταση στο χωριό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο εξαιτίας της ασύδοτης συμπεριφοράς του συγκεκριμένου κτηνοτρόφου, ο οποίος φέρεται να μην συμμορφώνεται παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις που του έχουν γίνει. Μία, δύο, τρεις κάτοικοι που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, αποφάσισαν να ζητήσουν την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών και να τους «χτυπήσουν» καμπανάκι, διαβλέποντας ότι όλο αυτό μόνο σε μεγαλύτερο κακό μπορεί να οδηγήσει, όπως άλλωστε έχει συμβεί αμέτρητες φορές κατά το παρελθόν σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Τραμπουκισμοί, αντεκδικήσεις, ξυλοδαρμοί ακόμα και φονικά έχουν γίνει με αφορμή τέτοιες διαφορές. Η ανεξέλεγκτη βόσκηση αποτελεί μία από τις μεγάλες πληγές της Κρήτης και πολύ συχνά καταγράφονται σοβαρά επεισόδια, ακόμα και αιματηρά. Από την πλευρά της Εισαγγελίας επιχειρείται να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί  αλλά και να δοθεί ένα μήνυμα προς όλους εκείνους τους κτηνοτρόφους που συστηματικά αδιαφορούν για τις ζημιές που προξενούν στις περιουσίες άλλων.