Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Διακοπές και διασκέδαση χωρίς όρια ονειρεύονται πολλοί νεαροί Βρετανοί, Ολλανδοί και Ισραηλινοί οι οποίοι έρχονται με άγριες διαθέσεις στα Μάλια και τη Χερσόνησο, πίνουν μέχρι λιποθυμίας (εξαιρούνται οι Ισραηλινοί) τα κάνουν γης μαδιάμ και συχνά καταλήγουν με φωνές και φασαρίες σε άλλο ξενοδοχείο γιατί είναι τόσο μεθυσμένοι που δεν μπορούν να βρουν το δικό τους.

Μάλιστα, ο Δήμος Χερσονήσου αναγκάστηκε να στείλει πριν μερικούς μήνες επιστολή στην πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα ζητώντας της να έχει μια συνάντηση με τους τουρ οπερέιτορς που φέρνουν στην Κρήτη αυτούς τους τουρίστες για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση.

“Οπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος γίνονται έκτροπα, αλλά όχι κάτι ακραίο και όχι κάτι χειρότερο από άλλες χρονιές. Δυστυχώς οι άνθρωποι του τουρισμού αντιμετωπίζουν απαράδεκτες συμπεριφορές από νεαρούς κυρίως επισκέπτες που έρχονται εδώ για να κάνουν φασαρίες και να καταστρέψουν. Το παράδοξο είναι ότι οι Ισραηλινοί για παράδειγμα οι οποίοι δεν πίνουν, φέρονται συχνά πολύ άσχημα στις διακοπές τους και αρνούνται να συμμορφωθούν αν τους κάνεις υποδείξεις ή αν διαμαρτυρηθείς”, λέει ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “πολλά ξενοδοχεία των Μαλίων διακόπτουν από την επόμενη χρονιά την συνεργασία τους με τα γκρουπ των “18-30” στοχεύοντας πλέον σε άλλες αγορές”. Μάλιστα, στην επιστολή που είχε στείλει ο κ. Μαστοράκης στην πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε τα εύλογα παράπονα της τοπικής κοινωνίας των Μαλίων, κατοίκων και επαγγελματιών για τη συμπεριφορά, των κατά τα άλλα αξιαγάπητων νεαρών, Ισραηλιτών τουριστών.

Ενδεικτικά αναφέρονται υπερβολικές φωνασκίες στα ξενοδοχειακά καταλύματα, ακαταστασία παντού, χρήση μουσικής στη διαπασών, οχλώντας άλλους πελάτες, παρά τις σχετικές συστάσεις.

Στους δρόμους γίνεται αλόγιστη χρήση των τετράτροχων οχημάτων - γνωστών ως «γουρούνων» - με επικίνδυνους ελιγμούς ή διεξαγωγή αγώνων σε δρόμους αστικούς, παρκάροντας οπουδήποτε παρά τα απαγορευτικά σήματα συστηματικά, φέρνοντας τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και δημιουργώντας αξεπέραστα κυκλοφοριακά προβλήματα. Η τοπική κοινωνία είναι πολύ φιλόξενη και ανεκτική, κατανοώντας το νεαρό της ηλικίας, αλλά από ένα σημείο και μετά η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου, εκθέτοντας πολλές φορές και σε κίνδυνο την ακεραιότητα τους, λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς.

Δεν γνωρίζουμε εάν έχετε αντίστοιχες πληροφορίες, αιτιάσεις και παράπονα από άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ή της Κύπρου.

Πιστεύουμε ότι μία συνάντηση και με τους tour operators και τους «οδηγούς- συντονιστές» των γκρουπς (Flying Carpet, Holiday LIne και Issta) αλλά και στελέχη της πρεσβείας σας, θα ήταν χρήσιμα ως απαρχή καταγραφής, ανάλυσης και εξήγησης των αρνητικών αυτών φαινομένων, ώστε να βρούμε τρόπους και λύσεις εξορθολογισμού αυτών των καταστάσεων και άμβλυνσής τους μέχρι εξαφανίσεως”.

“Οι Ισραηλινοί σπάνε και κάνουν έκτροπα εν πλήρη νηφαλιότητα χωρίς την κατανάλωση αλκοόλ” είπε στην “Π” ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου Νικηφόρος Λαμπρινός προσθέτοντας: “Μακάρι να φύγουν από τα Μάλια οι τουρίστες 18-30”. Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός ορίων αφού πιουν μέχρι λιποθυμίας βγαίνουν κυρίως οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί αλλά και νέοι άλλων εθνικοτητήτων.

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα 20χρονου Σουηδού που σε έξαλλη κατάσταση από το ποτό σήκωσε “στο πόδι” τα ξημερώματα της Κυριακής το ξενοδοχείο του -νωρίτερα είχε πέσει θύμα κλοπής και ξυλοδαρμού- αφού νόμιζε ότι εκεί μένει. Το πρωί στο αστυνομικό τμήμα είπε με κλάματα ότι δεν θυμάται τίποτα από το επεισόδιο.

“Εχουμε πολλούς νέους τουρίστες που μόνο με την λέξη “χούλιγκαν” μπορούμε να τους περιγράψουμε” τόνισε ο αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης ο οποίος πρόσθεσε: “Οι Ισραηλινοί είναι απερίγραπτοι. Λερώνουν τα δωμάτια, σπάνε, κάνουν φασαρίες και είναι ιδιαίτερα αυθάδεις όταν τους κάνεις παρατήρηση. Με πολλούς νεαρούς Ισραηλινούς, Αγγλους και Ολλανδούς αντιμετωπίζουμε προβλήματα”.

“Η κατάσταση πολύ συχνά γίνεται έκρυθμη, γίνεται χαμός από τους νεαρούς που μεθούν κάθε βράδυ, δέρνονται μεταξύ τους, ουρούν και κάνουν εμετό στο δρόμο, κάνουν καταστροφές στα δωμάτια. Οι φασαρίες είναι στην ημερήσια διάταξη” μας είπε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Φιλοξενία Μανόλης Ζερβάκης.