Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Τούρκοι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην συνοικία Γενίκαπι στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβουν μέρος στη φιέστα που διοργάνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υπέρ της δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και πραγματοποιήθηκε παρουσία του συνόλου σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Παρά τα 3 εκατομμύρια άτομα που περίμεναν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης, το Γενίκαπι πλημμύρισε από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ποι οποίοι ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν για τον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι δώρο από τον Θεό» και «Διάταξέ μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε».

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, ο οποίος έφθασε κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε ενώπιον του πλήθους που φώναζε «ποινή θανάτου» για τους πραξικοπηματίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά πως «εάν ο λαός το θέλει, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», προσθέτοντας ότι «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή». Η συγκέντρωση μεταδόθηκε ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ μία τέτοια οθόνη στήθηκε και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν- ο μισητός εχθρός του Ερντογάν.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στη συγκέντρωση, εκτός της ηγεσίας του φιλοκουρδικού HDP που, αν και καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος, αποκλείσθηκε διότι κατά τον Ερντογάν υποστηρίζει το PKK.Με βέτο απειλεί η Αυστρία

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι η Βιέννη θα αντιταχθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε.με την Τουρκία εξαιτίας των διαστάσεων της καταστολής που εφαρμόζεται στη χώρα.

«Έχω φωνή για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι αντίθετος» δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Kurier».

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος από την πλευρά του «θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι πρέπει να τεθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί με την κατάργηση της βίζας στις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν είναι οι δύο από τους βασικούς όρους που θέτει η Αγκυρα για να συνεχίσει την ανάσχεση της προσφυγικής ροής, κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο.

Επιφυλακτική τους τελευταίους μήνες η Αυστρία απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει ημέρα με την ημέρα τους τόνους εξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει το πογκρόμ που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία.