Στον αρχαιολογικό χώρο - μινωικό ανάκτορο Μαλίων θα παρουσιαστεί σήμερα στις 9.30 το βράδυ η παράσταση “Αδμητος - η αυτοθυσία της Αλκηστης” του Ευριπίδη σε μετάφραση - επιμέλεια και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.

Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη αποτελεί ένα ρομαντικό δράμα με ορισμένα παρευδόκιμα σατιρικά στοιχεία, όπως τονίζει ο ίδιος ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις στον πρόλογο του. Αποτελεί ένα αξιόλογο και σημαντικό δείγμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις επιχείρησε μια νέα προσέγγιση του έργου. Στη μετάφραση που ο ίδιος επιμελήθηκε συνυπάρχουν και οι τρεις γλωσσικοί ελληνικοί πολιτισμοί εναρμονισμένοι, ώστε να δίνουν ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Έχει δηλαδή διατηρήσει ορισμένα εδάφια από τον αρχαιοελληνικό ιστό του έργου και τα έχει αναμίξει με στοιχεία από τον μεσαιωνικό-βυζαντινό πολιτισμό ή την ελληνιστική λογοτεχνία μαζί με τη σύγχρονη δημοτική γλώσσα (αργκό)». Το στοιχείο αυτό εμπλουτίζει και συνδράμει όχι μόνο στην υψηλή ποιότητα του ίδιου του έργου αλλά και την παιδευτική εμπειρία του θεατή/ακροατή σε σχέση με τον πλούτο.Την εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου και η είσοδος είναι ελευθερη.

Σημειώνεται δε ότι στον δημοφιλή ετήσιο θεσμό πανελλαδικά συμμετέχουν περισσότεροι από 70 αρχαιολογικοί χώροι ενώ είναι καθολική η εθελοντική προσφορά των εργαζομένων που θα μεριμνήσουν για τη νυχτερινή λειτουργία και φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων .

Η παράσταση, φέτος παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου που ετησίως πραγματοποιείται στην Αβινιόν της Γαλλίας και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια πολλαπλασιάζοντας τους θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και του λόγου, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.