Καμία ανοχή στην ηχορρύπανση και στην παραβίαση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα υπάρχει από τη δημοτική αρχή, ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα τέθηκε με αφορμή σχετική ερώτηση των “Ενεργών Πολιτών” με τις οποίες μετέφεραν τις καταγγελίες των “Πολιτών Κατά της Ηχορρύπανσης”. Ο κ. Λαμπρινός απαντώντας δεν άφησε κανένα περιθώριο ανοχής στις παραβατικές συμπεριφορές των καταστηματαρχών τονίζοντας με νόημα ότι ο Δήμος έδειξε κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης και για το λόγο αυτό μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 20%, όμως δεν είναι διατεθειμένος να κλείσει τα... αυτιά σε φαινόμενα “ηχορρύπανσης” ή σε παραβιάσεις της άδειας λειτουργίας των μαγαζιών. Όπως είπε, με τα μέτρα που έχει πάρει ο Δήμος Ηρακλείου σήμερα υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό μια συμμόρφωση των καταστηματαρχών, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς ένα πλήθος συμπολιτών μας εξαναγκάζεται η υποχρεωτική αγρυπνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτοικοι του κέντρου της πόλης που βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Σώματος περιέγραψαν ότι στην καθημερινότητά τους ζουν ένα “φαρ- ουέστ”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα και την ίδια στιγμή βιώνουν ένα απίστευτο καθεστώς απειλών όταν τολμούν να διεκδικούν την εφαρμογή του νόμου. Αναντώντας ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός σχολίασε: “Πήραμε πρόσφατα 12 άδειες καταστημάτων που παραβίαζαν την άδειά τους και αν χρειαστεί θα τις πάρουμε όλες προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Θα κάνουμε τα πάντα με όλα τα μέσα που διαθέτουμε”. Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Λυγερός τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να μην περιορίζονται στην άδεια λειτουργίας των καταστημάτων αλλά να ελέγχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν την ηχορρύπανση διότι έχουν την τεχνική δυνατότητα να το κάνουν. “Να βάλουμε τον Τσίπρα να κάνει ερώτηση στον εαυτό του γιατί δεν τηρείται η νομιμότητα” σχολίασε καυστικά ο κ. Κασαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει οι δημοτικές υπηρεσίες να λειτουργούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα και όπου διαπιστώνεται σε ένα μαγαζί να ηχορρυπαίνει αμέσως να κλείνει για παραδειγματισμό…

“Δεν έχουμε εγκαταλείψει την εργαζόμενη”

Ενοχλημένος όμως εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου με τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη δημοτική αρχή να έχει εγκαταλείψει και να μη στηρίζει την άτυχη δημοτική υπάλληλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας που τραυματίστηκε εν ώρα υπηρεσίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά “ο Δήμος Ηρακλείου είναι ευαίσθητος στα θέματα της ζωής και της υγείας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για την εργαζόμενη που τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς". Ο ίδιος τόνισε με νόημα: "Δεν μπορώ να πω περισσότερα, είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα" και κάλεσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του προκειμένου να τους ενημερώσει.

Μεταφέρεται η πιάτσα των ταξί στην πλατεία Κορνάρου

Μεταφέρεται η πιάτσα των ταξί στην πλατεία Κορνάρου, από το χώρο που σήμερα καταλαμβάνει κατά μήκος της οδού Μαυρολένης (μπροστά από την Εθνική Τράπεζα) και ο νέος χώρος που θα καταλαμβάνει θα είναι στην πίσω πλευρά του Κουμπέ στο σημείο που έχει τοποθετηθεί το μεταλλικό στέγαστρο. Τη σχετική απόφαση πήρε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο τονίσθηκε ότι επειδή έχει ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης της πλατείας, δεν συντρέχουν λόγοι η πιάτσα των ταξί να παραμένει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό χωροθετούνται 12 θέσεις ταξί, από την εσωτερική πλευρά του μεταλλικού στέγαστρου της πλατείας Κορνάρου επάνω στο μάρμαρο παράλληλα με την Κυρίλλου Λουκάρεως. Κάθετα αντίθετος με την εισήγηση αυτή τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος των “Ενεργών Πολιτών” κ. Αριστείδης Αθανασάκης, ο οποίος επανέλαβε την πρόταση να παραμείνουν τα ΤΑΞΙ οριστικά στην οδό Μαυρολένης και η λωρίδα που έχει προβλεφθεί από την δημοτική αρχή για νέα πιάτσα ΤΑΞΙ να χρησιμοποιηθεί από εδώ και στο εξής καθαρά και μόνο για την φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων της αγοράς. Από την πλευρά του ο κ. Κασαπάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να χωροθετηθεί και μια θέση ΑΜΕΑ στην πλατεία Κορνάρου, την οποία ο Δήμος οφείλει να διασφαλίζει και να προστατεύει και να επιβάλλει τις κυρώσεις που ο νόμος ορίζει κάθε φορά που καταλαμβάνεται παράνομα.