Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ο ΠΟΑ έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα που αρμόζει στην ιστορία της ομάδας και κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στην Α1 ΕΠΣΗ. Η ομάδα του Ατσαλένιου πέτυχε τον «άθλο» να στεφθεί πρωταθλήτρια, από τη δεύτερη περίοδο με διαφορά 14 βαθμών (!), χωρίς φέτος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ο τίτλος να κριθεί στα πλέι οφ!
Μεγάλος χαμένος ο Ηρόδοτος, ο οποίος δεν κατάφερε καν να οδηγήσει το πρωτάθλημα στα πλέι-οφ και τελικά τερμάτισε τρίτος στην τελική κατάταξη ισοβαθμώντας με τη Δόξα Γ. που επίσης είχε βλέψεις για την πρώτη θέση. Ο Ρούβας παρόλο που ξεκίνησε με πρωταγωνιστικούς στόχους δεν μπόρεσε να ξεπεράσει πολλά οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και αρκέστηκε στη δεύτερη θέση. Ευχάριστες εκπλήξεις ήταν η Χερσόνησος και ο ΟΦΑ, που παρουσίασαν ανταγωνιστικές ομάδες.
Οι ομάδες που δεν τα κατάφεραν να παραμείνουν στην Α1 και υποβιβάστηκαν απευθείας είναι η Αγ. Βαρβάρα και οι Ασίτες. Στα πλέι-άουτ τη «γλίτωσαν» ο Αστέρας Μ., ο ΕΓΟΗ και ο Αλμυρός, ενώ αποχαιρέτησε ο Ραύκος. Πορεία μη αναμενόμενη πραγματοποίησαν ο Ζαρός, ο Γιούχτας και ο Αστέρας Μ., οι οποίοι βρέθηκαν στον όμιλο παραμονής ενδεικτικό της μεγάλης δυσκολίας του φετινού πρωταθλήματος, το οποίο διέθετε πολλές δυνατές ομάδες.
Ας δούμε την πορεία των ομάδων στην Α1.
ΠΟΑ
Με νέο προπονητή στον πάγκο τον Βασίλη Κρασανάκη, ο ΠΟΑ ξεκίνησε τη χρονιά με αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Την πρώτη περίοδο συμμετείχε στον 2ο όμιλο και κατάφερε να την ολοκληρώσει στην πρώτη θέση (46 βαθμούς) με 4 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Ρούβα.
Οι πρωταθλητές πέτυχαν 14 νίκες και ήρθαν 4 φορές ισόπαλοι. Στον όμιλο τίτλου η πορεία τους ήταν εντυπωσιακή.
Πέτυχαν το απόλυτο, δέκα νίκες σε δέκα παιχνίδια, χωρίς καμία απώλεια και χωρίς να δεχτούν ούτε ένα γκολ! Ολοκλήρωσαν στους 36 βαθμούς με διαφορά 14 βαθμών από τον Ρούβα που τερμάτισε δεύτερος!
Η διαφορά αυτή τους έδωσε το δικαίωμα να πανηγυρίσουν τον τίτλο για να ολοκληρωθεί ιδανικά η σεζόν με την επιστροφή στη Γʼ Εθνική.Βαρόμετρο της ομάδας ο Τάσος Τριανταφύλλου με 22 γκολ.
ΡΟΥΒΑΣ
Στη Γέργερη ξεκίνησαν στον 2ο όμιλο με μεγάλη αισιοδοξία έχοντας ένα από τα καλύτερα ρόστερ. Τα οικονομικά προβλήματα όμως στάθηκαν τροχοπέδη … στην πορεία της ομάδας, η οποία κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος «έχασε» παίκτες, ενώ έγινε και αλλαγή προπονητή με τον Αντώνη Αποστολάκη να παίρνει τη θέση του Μηνά Πίτσου. Στην πρώτη περίοδο βρέθηκε πίσω από τον ΠΟΑ (40 βαθμούς) έχοντας 12 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες. Δεύτερος με 22 βαθμούς τερμάτισε και στον όμιλο τίτλου με 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και δύο ήττες. Ο Άγγελος Καστελιαννάκης ήταν το πρώτο «κανόνι» της ομάδας με 16 γκολ, όσο αγωνίστηκε στον Ρούβα (συνέχισε στον Γιούχτα) και τον ακολούθησε ο Αμπντουραχμάνι με 11 γκολ.
ΗΡΟΔΟΤΟΣ
Η ατυχία του ιστορικού Ηροδότου να βρεθεί στο τοπικό πρωτάθλημα του στοίχησε, καθώς δεν κατάφερε την πρώτη χρονιά να επανέλθει στη Γ΄Εθνική. Μπήκε στο πρωτάθλημα στον 1ο όμιλο με εξαιρετικό ρόστερ και προπονητή τον Γιώργο Πετράκη. Τερμάτισε πρώτος με 45 βαθμούς, πετυχαίνοντας 14 νίκες, 3 ισοπαλίες και γνωρίζοντας μια ήττα. Στον όμιλο ανόδου δεν είχε την αναμενόμενη πορεία, καθώς με 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες έμεινε στην τρίτη θέση με 21 βαθμούς. Κατέκτησε το κύπελλο ΕΠΣΗ και συνέχισε στο κύπελλο ερασιτεχνών με την ελπίδα να το κατακτήσει και να ανέβει στη Γ΄Εθνική. Το όνειρο σταμάτησε στη Ρόδο, όπου ηττήθηκε με 2-1 από τον Ιάλυσο και αποκλείστηκε. Ο Ζαφείρης ξεχώρισε με 17 τέρματα και ο Συσκάκης με 14 γκολ.
ΔΟΞΑ Γ.
Και φέτος ο στόχος της Δόξας Γ. ήταν να πρωταγωνιστήσει. Η ομάδα σχεδιάστηκε με ότι καλύτερο υλικό υπήρχε και ήταν δυνατόν να αποκτηθεί, όμως η ομάδα της Γαλιάς δεν τα κατάφερε. Πραγματοποίησε πολύ καλή πορεία ξεκινώντας από τον 1ο όμιλο, στον οποίο βγήκε δεύτερη με 44 βαθμούς (14 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες). Προχώρησε στον όμιλο ανόδου, όμως η πορεία του ΠΟΑ δεν άφησε κανένα περιθώριο στις ομάδες να ελπίζουν για την διεξαγωγή πλέι-οφ. Η ομάδα του Μανόλη Σουτζή βρέθηκε στην τρίτη θέση με 41 βαθμούς μαζί με τον Ηρόδοτο (5 νίκες, 5 ήττες). Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε ο Φουκαράκης με 15 γκολ. Ακολούθησε ο Γιαλυτάκης με 9 γκολ.
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η νεοφώτιστη Χερσόνησος με τον Λάκη Καργιωτάκη στον πάγκο τα πήγε εξαιρετικά καλά και κατάφερε να μπει στον όμιλο τίτλου. Στην πρώτη περίοδο αγωνίστηκε στον β΄όμιλο τερματίζοντας στην 3η θέση με 31 βαθμούς (9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες). Στον όμιλο τίτλου έκανε πολύ καλή πορεία(5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες) και τερμάτισε στην 5η θέση (19 βαθμούς), όμως δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στα πλέι-οφ, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν. Τα περισσότερα γκολ πέτυχε ο Τεπετός (7) και τον ακολούθησε με 6 ο Παπαδάκης.
ΜΙΝΩΙΚΗ
Με στόχο μια καλή πορεία και όχι την κατάκτηση του τίτλου και προπονητή τον Νίκο Ανδριανάκη μπήκε στο πρωτάθλημα η Μινωική στον β΄όμιλο. Τα κατάφερε έστω και δύσκολα με 27 βαθμούς να μπει στην πεντάδα (8 νίκες, 3 ισοπαλίες, 7 ήττες) και να συμμετέχει στον όμιλο ανόδου. Στη συνέχεια πέτυχε 4 νίκες, ήρθε 1 φορά ισόπαλη και έχασε 5 αγώνες με το τέλος του πρωταθλήματος να τη βρίσκει στην 6η θέση με 13 βαθμούς. Ο Λέσι σημείωσε 10 γκολ, ενώ ο Νικηταράς πέτυχε 8 όσο αγωνίστηκε στη «Μπάρτσα». Έκανε μεταγραφή στη Γόρτυνα και σκόραρε 4 φορές ακόμα.
ΡΩΜΑΝΟΣ
Στον α΄όμιλο αγωνίστηκε ο Ρωμανός, ο οποίος πέτυχε τον στόχο του να μπει στην πεντάδα παίρνοντας την 4η θέση (28 βαθμούς) με 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες. Η ομάδα του Αντώνη Λεκάκη στον όμιλο τίτλου πήρε την 7η θέση 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες. Ο Στεφανάκης βρήκε τις περισσότερες φορές δίχτυα πετυχαίνοντας 10 γκολ, ενώ 4 πέτυχε ο Οικονομάκης.
ΟΦΑ
Ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος ήταν ο ΟΦΑ. Μετά την αποχώρηση του Κώστα Τσαγκαράκη, ο Απόστολος Παπακώστας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Η ομάδα του Αρκαλοχωρίου ήταν στις πέντε ομάδες που μπήκαν στον όμιλο ανόδου από τον α΄όμιλο. Τερμάτισε στην 5η θέση με 25 βαθμούς (8 νίκες, 1 ισοπαλία, 9 ήττες). Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 8η θέση με 11 βαθμούς (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες). Μετά το τέλος της χρονιάς ο προπονητής ανακοίνωσε ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα συνεχίσει. Δώδεκα γκολ πέτυχε ο Λουλάκης και εννέα ο Φρόκου.
ΑΟΤ
Περισσότερα περίμεναν οι φίλοι του ΑΟΤ, όμως η ομάδα του Τυμπακίου δεν έκανε την αναμενόμενη πορεία. Ενώ ξεκίνησε πολύ καλά και με νέο τεχνικό στον πάγκο τον Γιάννη Τάτση στον α΄όμιλο βγήκε τρίτος με 29 βαθμούς (9 νίκες, 2 ισοπαλίες, 7 ήττες) δεν συνέχισε το ίδιο καλά στον όμιλο τίτλου. Εκεί βρέθηκε στην 9η θέση με 7 βαθμούς (1 νίκη, 3 ισοπαλίες, 6 ήττες). Οι Γκούγκας και Χριστοδουλάκης πέτυχαν 6 γκολ ο καθένας.
ΠΑΝΟΜ
Σε δικά του παιδιά στηρίχτηκε φέτος ο ΠΑΝΟΜ με την τεχνική ηγεσία να αναλαμβάνουν οι Γιάννης Κουλούρας και Γιώργος Βλαχάκης. Η ομάδα των Μαλίων από τον β΄όμιλο πέτυχε να μπει στον όμιλο τίτλου, τερματίζοντας στην 4η θέση με 30 βαθμούς (10 νίκες, 8 ήττες). Στον όμιλο ανόδου δεν είχε την ανάλογη πορεία και βρέθηκε στην τελευταία θέση (10η) με 6 βαθμούς (1 νίκη, 2 ισοπαλίες, 7 ήττες). Πρώτος σκόρερ ήταν ο Τζανάκης με 11 γκολ και δεύτερος ο Τζιράκης με 7 τέρματα.
ΖΑΡΟΣ
Σε τίποτα δε θύμιζε η πορεία του Ζαρού τα προηγούμενα χρόνια. Η ομάδα της Μεσσαράς μπήκε σε περιπέτειες, αφού αναγκάστηκε τη δεύτερη περίοδο να αγωνιστεί στον όμιλο παραμονής. Στον β΄όμιλο όπου ξεκίνησε βρέθηκε στην 6η θέση με 24 βαθμούς (7 νίκες, 3 ισοπαλίες, 8 ήττες). Στον όμιλο παραμονής η ομάδα του Φάνη Χαλκιαδάκη έδειξε σοβαρότητα και πρωταγωνίστησε… Δεν κινδύνεψε να βρεθεί στα πλέι-άουτ, αφού τερμάτισε 1η με 26 βαθμούς (6 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες). Πρώτο κανόνι της ομάδας ήταν ο Γιώργος Κλαπάκης με 10 γκολ, ενώ ο Παπαδόπουλος σκόραρε 6 φορές.
ΓΙΟΥΧΤΑΣ
Πολύ δύσκολη αποδείχτηκε η χρονιά για τον Γιούχτα, ο οποίος έβαλε μπελάδες στο κεφάλι του με τη συμμετοχή του στον όμιλο παραμονής. Η ομάδα των Αρχανών ξεκίνησε στον β΄όμιλο με προπονητή τον Γιάννη Χατζησεβαστό, όμως η άσχημη πορεία έφερε την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Άγγελο Κασσωτάκη να αναλαμβάνει τα ηνία. Η αλλαγή αυτή όμως δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και οι άνθρωποι της ομάδας προσέλαβαν τον Μανόλη Πατεμτζή για να βγάλει το φίδι από την τρύπα… ενώ έκαναν και μεταγραφές. Στην πρώτη περίοδο τερμάτισε στην 7η θέση με 23 βαθμούς (6 νίκες, 5 ισοπαλίες, 7 ήττες). Στον όμιλο παραμονής δεν κινδύνευσε παίρνοντας την 2η θέση με 25 βαθμούς (6 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες). Ο Άγγελος Καστελιαννάκης αποδείχτηκε «χρυσή» μεταγραφή, καθώς πέτυχε 7 γκολ (και 16 στον Ρούβα), ενώ ο Νοκάι σκόραρε πέντε φορές.
ΜΟΙΡΕΣ
Μετά την περσινή εκπληκτική χρονιά για τις Μοίρες (έφτασαν στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΗ), φέτος δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο θα περίμεναν. Ο Ζαχαρίας Σαββάκης, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιάννη Νιοτάκη, ανέβαλε το δύσκολο έργο να οδηγήσει την ομάδα σε ασφαλή μονοπάτια στο πιο ανταγωνιστικό ίσως πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Στον α΄ όμιλο οι Μοίρες δεν πέτυχαν τον στόχο τους να μπουν στην πεντάδα. Βρέθηκαν στην 7η θέση με 20 βαθμούς (5 νίκες, 5 ισοπαλίες, 8 ήττες). Προχώρησαν στον όμιλο παραμονής, όπου σώθηκαν σχετικά άνετα. Πήραν την 3η θέση με 23 βαθμούς (6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες). Ο Προβιδάκης πέτυχε 6 γκολ.
ΓΟΡΤΥΣ
Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήταν η νεοφώτιστη Γόρτυνα, η οποία όμως συνάντησε και πολλές δυσκολίες. Μπήκε στο πρωτάθλημα με προπονητή τον Γιάννη Κοντάκη στον α΄όμιλο και πήρε την 6η θέση με 20 βαθμούς (6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 10 ήττες), η οποία την οδήγησε στον όμιλο παραμονής. Στο μεταξύ την ομάδα ανέλαβε ο Στέλιος Ανωγειαννάκης, καταφέρνοντας να την φτάσει στην 4η θέση με 29 βαθμούς (5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες), που έδινε την απευθείας παραμονή. Οκτώ γκολ πέτυχε ο Καουκάκης.
ΑΣΤΕΡΑΣ Μ.
Με την πλάτη στον τοίχο… βρέθηκε ο Αστέρας Μ. , ο οποίος αναγκάστηκε να διεκδικήσει την παραμονή του στα πλέι-άουτ. Η ομάδα της Μυρτιάς στον α΄όμιλο τερμάτισε στην 9η θέση με 16 βαθμούς (5 νίκες,1 ισοπαλία, 12 ήττες). Η άσχημη πορεία έφερε και την αλλαγή προπονητή με τον Χάρη Ματθαιάκη να δίνει τη θέση του στον Μανόλη Συντιχάκη. Στον όμιλο παραμονής δεν βελτιώθηκε η κατάσταση (5η θέση με 18 βαθμούς με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες και ο Αστέρας Μ. έδωσε αγώνα πλέι-άουτ με αντίπαλο τον Ραύκο (νίκησε 1-0) και παρέμεινε στην Α1. Από τους καλύτερους σκόρερ της κατηγορίας ήταν ο Τριανταφυλλάκης, ο οποίος πέτυχε 16 γκολ.
ΕΓΟΗ
Στα πλέι-άουτ βρέθηκε να ψάχνει την παραμονή και ο ΕΓΟΗ, ο οποίος είχε μια αγχωτική χρονιά. Ο τεχνικός Μιχάλης Ζουραράκης και οι άνθρωποι της ομάδας έδωσαν την ευκαιρία σε νέα παιδιά και δημιούργησαν μια νεανική ομάδα. Στον β΄όμιλο πήρε την 8η θέση με 17 βαθμούς (4 νίκες, 5 ισοπαλίες, 9 ήττες) και συνέχισε στον όμιλο παραμονής, όπου η 6η θέση με 18 βαθμούς (4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες) δεν του εξασφάλισε τη σωτηρία. Στην πρώτη φάση των πλέι-άουτ νίκησε με 3-0 τον Αλμυρό και ανανέωσε το ραντεβού του με την Α1 ΕΠΣΗ την επόμενη χρονιά. Επτά γκολ πέτυχε ο Νίκας.
ΑΛΜΥΡΟΣ
Η κατρακύλα του Αλμυρού… σταμάτησε προσωρινά στα πλέι-άουτ, όπου νίκησε στη δεύτερη φάση τον Ραύκο 5-4 στην παράταση και τώρα περιμένει τον ΠΟΑ… Αν η ομάδα του Ατσαλένιου δεν ανέβει στη Γ΄Εθνική τότε θα υποβιβαστεί. Στο Γάζι που τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνιστούσαν σχεδίασαν την ομάδα με τεχνικό τον Μανόλη Ντάγκινη χωρίς να περιμένουν τόσο άσχημη πορεία. Στον α΄όμιλο τερμάτισαν στην 8η θέση με 17 βαθμούς (5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 11 ήττες). Στην πορεία την ομάδα ανέλαβε ο Βασίλης Μιχιελουδάκης. Στον όμιλο παραμονής δεν απέφυγε τις περιπέτειες, αφού πήρε την 7η θέση με 14 βαθμούς (4 νίκες, 6 ήττες). Οδηγήθηκε στα πλέι-άουτ, όπου στην πρώτη φάση ηττήθηκε από τον ΕΓΟΗ με 3-0. Πρώτος σκόρερ του Αλμυρού ήταν ο Καφετζόπουλος με 6 γκολ.
ΡΑΥΚΟΣ
Το πάλεψε ο Ραύκος, αλλά τελικά ήταν από τους χαμένους της χρονιάς, αφού επέστρεψε στην Α2. Στην πρώτη περίοδο αγωνίστηκε στον β΄όμιλο και βρέθηκε στη 10η θέση με 4 βαθμούς (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 16 ήττες). Στον όμιλο παραμονής ολοκλήρωσε στην 8η θέση με 13 βαθμούς (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 5 ήττες). Η ομάδα του Αγ. Μύρωνα έπαιξε στα πλέι-άουτ και στο πρώτο ματς έχασε από τον Αστέρα Μ. με 1-0. Στη β΄φάση ηττήθηκε από τον Αλμυρό στην παράταση με 5-4 και υποβιβάστηκε. Ο πάγκος της ομάδας άλλαξε μια φορά με τον Χρήστο Καργιώτη να παίρνει τη θέση του Γιώργου Μπλεμένου. Ο Απλαδάς ξεχώρισε με 9 γκολ.
ΑΣΙΤΕΣ
Απευθείας υποβιβάστηκαν οι Ασίτες, οι οποίες δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν την παραμονή τους ούτε στα πλέι-άουτ. Με τον Νίκο Τσερεβελάκη στο τιμόνι ξεκίνησαν και στη συνέχεια ανέλαβε ο Πέτρος Μαρινάκης. Στον β΄όμιλο πήραν την 9η θέση με 11 βαθμούς (2 νίκες, 5 ισοπαλίες, 11 ήττες). Στον όμιλο παραμονής η 12η θέση τους «έστειλε» στην Α2 (12 βαθμούς με 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 6 ήττες). Ο Χαλκιαδάκης πέτυχε 9 γκολ.
ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
Άσχημη ήταν η χρονιά για την Αγ. Βαρβάρα, η οποία έχασε το τρένο της παραμονής και υποβιβάστηκε απευθείας από τον όμιλο παραμονής. Στον α΄όμιλο τερμάτισε στην 10η θέση με 12 βαθμούς (2 νίκες, 6 ισοπαλίες, 10 ήττες). Στον όμιλο παραμονής είχε την ίδια τύχη… αφού τελείωσε το πρωτάθλημα στην 10η θέση με 3 βαθμούς (1 νίκη, 9 ήττες) και αποχαιρέτησε την Α1, χωρίς να έχει δεύτερη ευκαιρία στα πλέι-άουτ. Ο Δημήτρης Κόκκινος ήταν ο τεχνικός της Αγ. Βαρβάρας.