Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας στη διακίνηση των νοσοκομειακών φαρμάκων του ΠΑΓΝΗ, καθώς βρέθηκαν πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα μη καταγεγραμμένα τα οποία προέρχονται από δωρεές συγγενών ασθενών που έχουν πεθάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές έκαναν αυστηρές συστάσεις στους υπεύθυνους, τονίζοντας ότι τα φάρμακα αυτά έπρεπε να έχουν καταγραφεί επιρρίπτοντάς τους ευθύνες.

“Θεωρώ ότι ήταν ένα τυπικό θέμα και θέλω να πω ότι οι εργαζόμενοι στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ υπερβάλλουν εαυτόν για να βοηθήσουν τον κόσμο και για να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

“Είναι πέρα από κάθε φαντασία να σκεφθεί κάποιος κακόβουλα για τη στάση των εργαζομένων” σχολίασε ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Κοντάκης.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής, είπε στην “Π”: “Πολύ συχνά συγγενείς ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο μας φέρνουν τα φάρμακά τους για να αξιοποιηθούν από άλλους ασθενείς. Σύμφωνοι, πρέπει να δρομολογηθεί μια διαδικασία, ένας μηχανισμός, που τώρα δεν υπάρχει, καταγραφής και κανείς δεν λέει όχι στον έλεγχο, που είναι απαραίτητος αλλά δεν είναι δυνατόν λόγω γραφειοκρατίας ή τυπολατρίας να χάσουμε τη δυνατότητα να μας φέρνουν οι συγγενείς τόσο πολύτιμα και ακριβά φάρμακα”.

Εντωμεταξύ, σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων και για τους ελέγχους που γίνονται στη διακίνηση των νοσοκομειακών φαρμάκων.

“Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι για να γνωρίζει ο Ελληνας φορολογούμενος πού πηγαίνει ακόμη και το ένα ευρώ” είπε στην “Π” ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Τασσόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ακόμη το σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας. Στην ανακοίνωση του Σωματείου μεταξύ άλλων τονίζεται:

“Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης άλλα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό τα οδηγεί στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση ώστε ο δρόμος να είναι ανοικτός και στρωμένος.

Όση ανακατανομή του προσωπικού και να γίνει, όταν οι ελλείψεις είναι 600 εργαζόμενοι σε προσωπικό η ουσία για το λαό και τους εργαζόμενους μένει η ίδια: εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες και ασθενείς που θα έχουν ακόμα πιο μειωμένες παροχές υγείας.

Στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτών των στόχων, συνεχίζοντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης, υπάρχει μπαράζ ελέγχων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και φυσικά και στο δικό μας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του έλεγχου των νοσοκομειακών φαρμάκων.

Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν την αρχή ενός νέου μηχανισμού αυστηρού ελέγχου και επιτήρησης της ζήτησης των νοσοκομειακών φαρμάκων. Στόχο έχει να διατηρηθεί η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εντός των ασφυκτικών πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες. Ξεκαθαρίζει εντελώς το τοπίο: Δηλαδή, «κόφτες» και περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ενδεικτικά, μόνο το α' εξάμηνο του 2015 διακινήθηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φάρμακα ύψους 129 εκατ. ευρώ και τώρα το ανώτατο όριο είναι 60 εκατ. ευρώ!

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα”.

Η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί στις 29 Ιουνίου από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.