Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚαθημερινηΣκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινη

Θα γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών

Θα δούμε τι θα γίνει στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ανατροπή στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές και αναδρομικές, αφού ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και φτάνουν μέχρι το 2022, όταν πλέον ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του.
Η σωρευτική αύξηση από φέτος μέχρι και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που είναι σήμερα ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ. Ειδικότερα η τρίτη κλάση, στην οποία βρίσκονται περίπου 350.000 αγρότες, θα πληρώσει 379 ευρώ περισσότερα το 2016 σε εισφορές σε σύγκριση με το 2014.
Το πρώτο καπέλο έρχεται με τις εισφορές του β' εξαμήνου του 2015, αφού αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά για σύνταξη. Από το 2017 οι εισφορές των 620.000 ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αγροτών συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται εμπροσθοβαρώς με μια μεταβατική περίοδο έξι ετών. Το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 18,73% του εισοδήματός τους σε εισφορές, το 2018 το 21,84%, το 2019 το 24,95%, το 2020 το 25,95%, το 2021 το 26,45% και από το 2022 το 26,95%.

ΤΑ ΦΕΣΙΑ
Μήνα με το μήνα πολλαπλασιάζονται τα φέσια του κόσμου στην εφορία.
Πόσοι έχουν αντιληφθεί ότι οι πολίτες έχουν κάνει στάση πληρωμών;
Ευτυχώς όμως... σωθήκαμε από τη χρεοκοπία... Εναι κι αυτό, όπως λένε οι Ανωγειανοί.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ασφαλώς και ένα πρόβλημα του κλάδου μας (των δημοσιογράφων εννοώ) είναι το αγγελιόσημο.
Το μέγιστο όμως των προβλημάτων είναι οι τσάτσοι που έχουν παρεισφρήσει στο επάγγελμα. Τους εκκόλαψε και αυτούς το σύστημα της μίζας και της αρπαχτής.

ΣΤΟ EUROGROUP
Ναι, μια συνεδρίαση του Eurogroup (έκτακτη) θα έχουμε τη Δευτέρα του Θωμά που θα ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα έχουμε και την τακτική συνεδρίαση στις 24 Μαΐου με την προοπτική σ’ αυτή να συζητηθεί το θέμα του χρέους.
Αν από ‘κει υπάρξει φως, υπάρχει ελπίδα, διαφορετικά (το έχουμε ξαναπεί) το παιχνίδι είναι χαμένο...

ΤΟ ΦΛΕΡΤ
Βλέπω τον Τσίπρα να έχει “δέσει” με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές (τρέμε Φώφη...)
Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί πάει στις 28 Μαΐου στη Ρώμη για τη Σύνοδο.
Το φλερτ συνεχίζεται...

ΤΟ ΚΟΜΜΑ
Αφού όλοι έχουν και από ένα, γιατί να μην κάνει κόμμα και ο Ραγκούσης;
Βλέπουν τον Λεβέντη και τρελαίνονται...

Η ΕΥΘΕΙΑ
Ακούω την γκρίνια (και την αγωνία) των κατοίκων του Σκαλανίου για την... φονική ευθεία του κόμβου αλλά τι αλήθεια μπορεί να γίνει σε μια χώρα που δεν υπάρχει οδηγική συνείδηση;
Και διαχωριστικό στηθαίο να γίνει, θα αποτρέψει τους ασυνείδητους από την ταχύτητα και τα επικίνδυνα προσπεράσματα;
Ειλικρινά αμφιβάλλω...

ΚΑΝΕΙΣ
Ακούγονται τόσα αρνητικά για το αισθητικό αποτέλεσμα της πλατείας Κορνάρου αλλά δεν βλέπω κανέναν απ’ όσους έβαλαν την υπογραφή τους στη μελέτη να υπερασπίζεται το κατασκεύασμα. Αυτό με ανησυχεί και με υποψιάζει...

ΜΕΤΑ
Μετά την Πειραιώς σειρά έχει η Eurobank για να λανσάρει το δικό της σχέδιο εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων της.
Εξελίξεις μετά το Πάσχα.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Δεν το έχουν ξεχάσει οι δανειστές κι έτσι θα επανέλθει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Οσοι δεν έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ (ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων) δεν την γλυτώνουν...

ΞΑΝΑ
Οι Γερμανοί φαίνεται να το έχουν δεδομένο πως η Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια για καγκελάριος.
Εχουν και καλύτερη υποψηφιότητα;

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Με νέα τους παρέμβαση χθες οι σοσιαλιστές και ριζοσπάστες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζουν ότι δεν είναι αποδεκτή η στασιμότητα που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ούτε και η θέληση, μερικών γερακιών, που «έχουν ξεχάσει την ευημερία των Ευρωπαίων διότι παρακολουθούν τον θησαυρό τους, και συνεχίζουν να αιμορραγούν τη χώρα». Υπογραμμίζουν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με την άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής και «να ληφθούν αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο».
Αλέξης - Πιτέλα, συμμαχία!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ
Συνεχίζονται οι διαδικασίες σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Κι εκεί έχουν ν’ αντιμετωπίσουν το κίνημα του... μεταρρυθμιστάν...
(Ολα για το καλό των λαών γίνονται, αλλά εκείνοι δεν το... καταλαβαίνουν...)

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, από την Πέμπτη 5 Μαΐου ξεκινούν καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών γκαράζ, δημαρχείων, δημοτικών κτιρίων με τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
«Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δρομολογεί την κατάργηση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπή συντάξεων, κύριων και επικουρικών, μεγάλη μείωση του εφάπαξ, επαναϋπολογισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Κλιμακώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις στο Αιγαίο αφού χθες στις Οινούσσες απείλησαν να συλάβουν Ελληνα ψαρά!
Χρειάστηκε να εμπλακεί στην υπόθεση το Πολεμικό Ναυτικό, κανονιοφόρος του οποίου βρισκόταν στην περιοχή!

Ο ΡΟΛΟΣ
Και σ’ αυτό το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές καθοριστικός φαίνεται να υπήρξε ο ρόλος του Ολάντ.
Πάντως δεν είναι λίγοι όσοι στην Ευρώπη βλέπουν σκοτεινά σχέδια πίσω από την τακτική του ΔΝΤ.