Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μαζικές μετεγκαταστάσεις των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής, επεσήμανε σε ομιλία του προς την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως τόνισε, την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την έκθεσή της για την πορεία της υλοποίησης όλων των πτυχών της συμφωνίας για το προσφυγικό. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα στην επέκταση των ικανοτήτων υποδοχής και στη διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα», δήλωσε και επεσήμανε πως «το 70% των εγκλωβισμένων στη χώρα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση». Μάλιστα τόνισε πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά, πριν από τις 20 Μαρτίου, ανέφερε ο Επίτροπος. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των νόμιμων οδών, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε παράνομες διαδρομές».

Ο Έλληνας Επίτροπος επεσήμανε στην ομιλία του πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρώπη βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και πως βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις για αυτό και χαρακτήρισε απαραίτητη την συνεργασία των δύο κρατών.

«Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την ευρωπαϊκή της προοπτική», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας όμως πως «αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας». «Αντίθετα», όπως είπε, «πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσέγγιση της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλα τα θέματα, όπως είναι οι δημοκρατικές αξίες, οι κανόνες δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη. Η προσφυγική κρίση μας έφερε πιο κοντά σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Μένει να αποδειχθεί ότι αυτά που συζητήσαμε θα εφαρμοστούν», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΕ θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής σε κάθε βήμα της ώστε να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. «Η Ευρώπη-Φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.