Κόντρα στην πλύση εγκεφάλου, στην αποξένωση και στη συστημική εκμετάλλευση ανθρώπων στο όνομα μιας ιδεολογίας και μιας δήθεν επανάστασης, είναι ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, ακόμα και μέσα από το δρόμο του «ξεριζωμού» που σε πολλές περιπτώσεις είναι στρωμένος με θάνατο, δάκρυα και απελπισία. Η ελπίδα κάθε κατατρεγμένου να έχει τα ίδια δικαιώματα με το ηλιοβασίλεμα και να διεκδικεί αξιοπρέπεια ισάξια με εκείνη των νιφάδων του χιονιού, υπερνικάει το φόβο του ολοκληρωτισμού και «ψηλώνει» τους ανθρώπους. Ακόμα και υπό την απειλή του αυτόματου που προτάσσει κάθε γρανάζι του συστήματος, οι άνθρωποι που αναζητούν την ελευθερία δεν διστάζουν πολύ φυσικά αλλά πονεμένα να ψελλίσουν: η εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου!

Ο λόγος για το έργο του Ματέι Βισνιέκ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αντωνάκη με την υπογραφή της θεατρικής Ομάδας Δημοσιογράφων Ηρακλείου της ΕΣΗΕΠΗΝ που έκανε αυλαία, την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

Το κείμενο είναι τόσο δυνατό, συγκινητικό αλλά και με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που οι λιτές ερμηνείες των ηθοποιών της παράστασης έρχονται να «κουμπώσουν» ιδανικά. Κάθε τι άλλο θα ήταν υπερβολικό και θα αποδυνάμωνε την δυναμική του έργου.

Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαρτίου. Ήδη πάντως το κοινό έχει αγκαλιάσει με ιδιαίτερη θέρμη την ιδιαίτερη αυτή παράσταση που είναι διαχρονική και συνάμα επίκαιρη. Σημειώνεται ότι η Θεατρική Ομάδα Δημοσιογράφων Ηρακλείου για μία ακόμα χρονιά συγκεντρώνει τρόφιμα, τα οποία θα μοιραστούν στο κοινωνικό παντοπωλείο της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου, ενώ θα αποσταλούν σημαντικές ποσότητες και για τη στήριξη των προσφύγων της Ειδομένης.