Η εξαιρετική και εντελώς πρωτότυπη έκδοση 24 ποιημάτων χαϊκού, του Γεράσιμου Κουβαρά,με τίτλο ‘’Κηλίδες ήλιου΄,θα παρουσιαστεί Ηρακλειώτες αύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου,στις 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο της Ανδρόγεω .

Ο ποιητής θα συνομιλήσει με την εκδότρια Σέβη Παπαδοπούλου και το φιλόλογο Μιχάλη Τζανάκη.

Ο Γεράσιμος Κουβαράς είναι ένας δημιουργικός και ευαίσθητος άνθρωπος που έγινε γνωστός με την «αθόρυβη», αλλά ουσιαστική δουλειά του διευθύνοντας τη γνωστή σε όλους Action Aid. Το ελληνικό τμήμα θεωρείται απ’ τα πιο δραστήρια σε όλον τον κόσμο με ακτιβιστική δράση σε υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και με τα προγράμματα αναδοχής και τη στήριξη χιλιάδων παιδιών.

Πτυχιούχος Κτηνιατρικής με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα ο ίδιος ασχολήθηκε με την ποίηση και τη φωτογραφία. Οι «Κηλίδες ήλιου» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε από την πραγματικά εξαιρετική σύμπραξη του ποιητή με τις εκδόσεις «λιτρίβι» και την εκδότρια Σέβη Παπαδοπούλου.

Η έκδοση είναι απόλυτα συμβατή με την υψηλή αισθητική των δημιουργών της και αποτελεί από μόνη της ένα «κόσμημα» για την βιβλιοθήκη των βιβλιόφιλων• η χειρόγραφη γραμματοσειρά του συγγραφέα αποτυπωμένη ψηφιακά, τα αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τον ποιητή αλλά και το χαρτί Modigliani 200 γραμμ. δίνουν ιδιαίτερο «χαρακτήρα» και στο έργο.

• Εκείνο όμως που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη δουλειά είναι ο ευθύβολος και ξεχωριστός λόγος του Γ. Κουβαρά που δημιουργεί παλλόμενο συναίσθημα στον αποδέκτη που μπορεί μέσα από το στιχουργικό μινιμαλισμό των 5-7-5 συλλαβών να «γνωρίσει» και ν’ αναγνωρίσει το ποιητικό ήθος του δημιουργού.

Το χαϊκού, η μικρότερη ποιητική φόρμα που υπάρχει, δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία το Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, γιατί ήταν εύκολη η δημιουργική πρόσληψή της και τα μεγάλα περιθώρια ερμηνείας των αποδεκτών. Το ελληνικό κοινό γνώρισε το χαϊκού μέσα από το Νομπελίστα ποιητή μας, Γ. Σεφέρη, τα 16 χαϊκού του στο «Τετράδιο Γυμνασμάτων» του, το 1940.