Έντονα αντέδρασαν οι Ηρακλειώτες βουλευτές κ.Αυγενάκης και Κεγκέρογλου για τα χρήματα που χάνονται για τα έργα από το ΕΣΠΑ.

«Η οκτάμηνη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέφερε καταστροφικές συνέπειες στα μεγάλα έργα υποδομών αλλά και τα μικρότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο των τραπεζών και η πολιτική της «ευγενικής απραξίας» και της «άγνοιας κινδύνου» του πρ. υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού - Κρητικού Βουλευτή, κ. Γιώργου Σταθάκη οδήγησαν αρχικά σε αναβολές, καθυστερήσεις και αναστολή εργασιών στα δημόσια έργα και εν συνεχεία στο πάγωμά τους, το κλείσιμο των εργοταξίων, τη διακοπή της χρηματοδότησης και τον κίνδυνο απένταξης πολλών έργων.

Οι πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ξεπερνούν πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα ποσά των 60-90 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που καταβάλλονται το μήνα για πληρωμή έργων ΕΣΠΑ, πρακτικά σημαίνει ότι τα ανεξόφλητα χρέη του δημοσίου για τα έργα αυτά, τα οποία καλύπτονται κατά 100% πλέον από την ΕΕ, δεν θα έχουν εξοφληθεί ούτε σε ενάμιση χρόνο από τώρα. Βεβαίως, οι οφειλές αυτές αυξάνονται από τα ελάχιστα έργα που εξακολουθούν να υλοποιούνται.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο αφενός έχει καθυστερήσει σημαντικά, αφετέρου αγνοεί παντελώς τις μεγάλες ανάγκες του νησιού σε έργα υποδομών, αφού το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ δεν περιλαμβάνει ούτε ένα έργο υποδομής στην Κρήτη» ανέφερε ο κ.Αυγενάκης.

«Οι πολίτες του Ηρακλείου και των άλλων περιφερειακών αστικών κέντρων δεν αξίζουν τη στήριξη της Πολιτείας;», διερωτήθηκε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος αφού επισήμανε πως με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκαν 3.1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κατηγόρησε τον πρώην υπουργό κ. Σπίρτζη για μεροληπτικές αποφάσεις, με γνώμονα την εκλογική του περιφέρεια.

«Το επτάμηνο που πέρασε, παρέλαβαν ένα ΕΣΠΑ σε εξέλιξη και όπως μου απάντησε ο κ. Σταθάκης πριν από μερικές μέρες, 3,1 δισ. ευρώ χάθηκαν από το Κοινοτικό Πλαίσιο. Και θα πάρουν τη θέση κάποιων άλλων έργων στο επόμενο ΕΣΠΑ, ως έργα-γέφυρες. Άρα έχουμε απώλεια 3.1 δισ. επειδή δεν ασχολήθηκε η Κυβέρνηση με το ΕΣΠΑ.