Τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο νησί των Σπετσών είναι το νέο βιβλίο της Βασιλικής Αναγνώστου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Στο αγαπημένο της νησί των Σπετσών, η Ναταλία Μελά έχει αφήσει το δικό της καλλιτεχνικό αποτύπωμα με τη δημιουργία πλήθους γλυπτών που συνθέτουν για τους επισκέπτες έναν μοναδικό εικαστικό περίπατο σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον. Η Ναταλία Μελά είναι μια δυναμική γυναίκα που αγαπάει με πάθος τη ζωή και την τέχνη της. Αυτό το πάθος την ενεργοποιεί ώστε να εξακολουθεί να εργάζεται καθημερινά μέχρι και σήμερα. «Μια δύναμη της φύσης» την είχε χαρακτηρίσει η σημαντική ζωγράφος και φίλη της Νέλλη Ανδρικοπούλου.

Τα αγάλματα της που βρίσκονται διάσπαρτα στις Σπέτσες όπως αυτό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας μπροστά στο Ποσειδώνιο και του Κοσμά Μπαρμπάτση λειτουργούν ως μέσο στήριξης των ηθικών αξιών της φιλοπατρίας, του αλτρουισμού, της γενναιοψυχίας, της μαχητικότητας, του θάρρους, αρετές που συμπυκνώνονται στην απόδοση των μορφών και που συμβάλλουν στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού συνόλου, του οποίου προβάλλονται ως πρότυπα. Ενώ η Γοργόνα, οι Ταύροι και τα άλλα έργα της στην ήσυχη περιοχή του φάρου στο παλιό λιμάνι, προσκαλούν τον επισκέπτη σε ένα γόνιμο διάλογο τόσο με την τέχνη όσο και με τη φύση.

Σε αυτό το ξεχωριστό λεύκωμα που είναι γεμάτο από φωτογραφίες, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο και τη ζωή της σπουδαίας αυτής εικαστικού που λάτρεψε την Ελλάδα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσής της, μέχρι και σήμερα.