Του Γιάννη Μοσχονά*

Ο φόβος αποτελούσε διαχρονικά το πιο αποτελεσματικό εργαλείο χειραγώγησης συνειδήσεων και τον πλέον επικερδή κατασταλτικό μηχανισμό κάθε επίδοξης αλαζονικής εξουσίας! Εμφανίζεται σαν ένα δηλητήριο που παραλύει κάθε δράση και εξουδετερώνει κάθε αντίσταση, κατά την επέλαση του εκάστοτε κατακτητή που τον επιβάλλει!

Ο κατευθυνόμενος φόβος, συλλογικός ή ατομικός, τροφοδοτείται από την ανασφάλεια μας για το αύριο, διαχέεται και πολλαπλασιάζεται στοχευμένα μέσα σε κοινωνικές δομές, τις οποίες επιθυμούν να διαβρώσουν και να αλλοιώσουν με δόλο οι αλαζόνες της εξουσίας!

Η πλέον αποτελεσματική όμως χρήση του μηχανισμού του φόβου, είναι αυτή που τον εναλλάσσει περίτεχνα με την ελπίδα και αυτήν την ιδιαίτερη μίξη φαίνεται να την κατέχει και να την «τιμά» καλύτερα από κάθε άλλον ο χώρος της πολιτικής!

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Έλληνες συγκατοικούμε πλέον με τον φόβο και γειτονεύουμε με την ελπίδα!

Ο πολιτικός και κοινωνικός εκβιασμός ο οποίος επιβάλλεται με επιμονή, συνέπεια και διάρκεια σε ένα ολόκληρο έθνος, στην κλίμακα του φόβου έχει τώρα ξεπεράσει τα όρια του τρόμου! Μόνο που ο τρόμος εδώ είναι αμφίδρομος! Όσο τρομάζουν τους Έλληνες οι ωμές απειλές των πιστωτών για χρεοκοπία, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο τρομάζουν τους υπηρέτες του παγκόσμιου πλούτου οι αποφάσεις που αναθέτουν ρόλο στην λαϊκή ελεύθερη έκφραση!

Ξορκίζουν τα δημοψηφίσματα και αναθεματίζουν τις εκλογές. Είναι γιατί αποτελούν και οι δυο αυτές δημοκρατικές μορφές έκφρασης του λαϊκού αισθήματος αστάθμητο παράγοντα εξελίξεων και ενδεχόμενη απρόβλεπτη απειλή για τα προκαθορισμένα και αποτιμημένα οικονομικά τους συμφέροντα.

Λίγες μόνο μέρες πριν την ετυμηγορία του λαού μας για το μέλλον των παιδιών του και μετά από σαράντα χρόνια εγκατάλειψης ενός δίκαιου δημοκρατικού θεσμού, ως ο πιο απλός και ασήμαντος Έλληνας πολίτης, αισθάνομαι την ανάγκη να υψώσω τον τόνο της φωνής μου και να βγάλω από μέσα μου ό, τι παλεύει να με κρατάει αιχμάλωτο στη μοίρα μου.

Είναι ίσως, μια κάποια απάντηση που θέλω να δώσω σε όλους αυτούς που ποντάρουν στο φόβο μου!

Δε σε φοβάμαι ΔΝΤ και δεν σε θεωρώ θεσμό στην κοινωνία των εθνών! Δεν σου αναγνωρίζω κανέναν απολύτως κοινωνικό ρόλο που να στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της ανθρώπινης συνύπαρξης! Το παράνομο δάνειο της αιχμαλωσίας μας, χαρακτηρίζει το κύρος και την σημασία σου!

Δε σε φοβάμαι Σόιμπλε, όσο αυστηρό και να ’ναι το σκληρό παγωμένο σου βλέμμα, όση χολή κι αν στάζει ο εμπαθής λόγος σου, όσο άκαμπτη, εχθρική κι αν είναι η εκδικητική σου μανία για την χώρα μου!

Η ευρωπαϊκή, αλλά κυρίως η παγκόσμια ιστορία, θα σε καταγράψει σίγουρα ως σύμβολο αυταρχισμού και γνήσιο εκφραστή της σκληρής λιτότητας για τους λαούς της Ευρώπης!

Δε σε φοβάμαι Ντάισελμπλουμ με τα πλαστά σου πτυχία, όσα Eurogroups και να συγκαλέσεις για το καλό ή το κακό της Ελλάδας, αφού η υποκρισία περισσεύει και η ειλικρίνεια είναι πάντα απούσα σε αυτές τις «συναναστροφές». Έτσι κι αλλιώς, ένα αναλώσιμο ανταλλακτικό είσαι κι εσύ, στην υπηρεσία της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής!

Δε σε φοβάμαι Ντράγκι με τις στρόφιγγες του χρήματος και δεν θα σου δώσω την χαρά να με υποβάλλεις στο «μαρτύριο της σταγόνας» της τράπεζας σου, γιατί ξέρω πολύ καλά πως την κάθε σταγόνα, θα απαιτήσεις από τα παιδιά μου να σου την επιστρέψουν πίσω με κουβάδες..!

Δε σε φοβάμαι «εγχώρια μαζορέτα των δανειστών» είτε είσαι δουλοπρεπής πολιτικός είτε πουλημένος δημοσιογράφος είτε εντεταλμένο συστημικό μέσο ενημέρωσης, που προσπαθείς καθημερινά με ιδιοτέλεια να με τρομοκρατήσεις και να με πείσεις πως το δημοψήφισμα ισοδυναμεί με το τέλος του κόσμου, την καταστροφή του σύμπαντος και τον κατακλυσμό του Νώε!

Τα μόνα δυστυχώς συναισθήματα που μου «βγάζεις» με αυτήν την ποταπή, ενδοτική και μοιραία συμπεριφορά σου είναι η λύπη, η αγανάκτηση και η περιφρόνηση!

Αναρωτιέμαι τι μπορεί άραγε να με τρομάξει περισσότερο σήμερα, από τους επτά χιλιάδες αυτόχειρες συμπατριώτες μου, από τα δυο εκατομμύρια των ανέργων μας, από τα τρία εκατομμύρια των συμπολιτών μας που βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας, από τα εξακόσιες χιλιάδες παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας και της ανέχειας;

Όμως, όλα αυτά τα «θαυμαστά έργα» είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων, που είναι προσηλωμένα στην αρχή της «αυστηρής λιτότητας», η οποία αποτελεί και πάλι το δομικό στοιχείο της πρότασης των δανειστών, που καλούμαστε να καταψηφίσουμε ή να υπερψηφίσουμε την επόμενη Κυριακή!

Παρατηρείται και εντείνεται καθημερινά, μια καλά μεθοδευμένη προσπάθεια αλλοίωσης του περιεχομένου του ερωτήματος που αφορά το δημοψήφισμα, ταυτίζοντας ουσιαστικά την επιλογή του ΟΧΙ με την επιστροφή της χώρας στην δραχμή. Το ψέμα και η κοροϊδία είναι οχήματα του φόβου και μέσω αυτών αποσκοπούν οι υπέρμαχοι των μνημονίων να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να διαβρώσουν ευάλωτες πολιτικά συνειδήσεις!

Πρέπει έγκαιρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η διαφορά ανάμεσα στο ΝΑΙ ή το ΟΧΙ που θα πούμε είναι αντίστοιχα η απάντηση στο ερώτημα αν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη της υποταγής ή αν επιθυμούμε να μείνουμε στην Ευρώπη της αξιοπρέπειας!

Να μην ξεχνάμε όμως πως ο κάθε φόβος έρχεται μέσα από μια επιθυμία και η μοναδική επιθυμία που θα πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες σήμερα είναι η επιθυμία να απαλλαγούμε από όλη αυτή την κακομοιριά και την μιζέρια στη ζωή μας, που μας έχουν επιβάλει οι θεσμοί της εξαθλίωσης, να ξαναβρούμε τον δρόμο μας, περήφανοι για την ιστορία μας, τον πολιτισμό και τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία!

«Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος..!»

(Πρωταγόρας: Ο παλαιότερος θεωρητικός σοφιστής της Δημοκρατίας)

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

[email protected]