Υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα τάσσονται 13 πρυτάνεις ελληνικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο κείμενό τους αναφέρουν:

«Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός χώρας και των πανεπιστημίων μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Δεν είναι δυνατό να διανοηθούμε την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό νόμισμα, που φέρει ελληνικό όνομα, χωρίς να μετέχει σε αυτό η χώρα μας. Για λόγους πολιτισμικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς.

Αλλά και διότι η ιστορική αυτή κατάκτηση έχει πραγματοποιηθεί με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού.

Στις κρίσιμες για τη χώρα μας στιγμές, με αίσθημα ευθύνης θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει ενδεχόμενο η κατάκτηση αυτή να διακυβευθεί, ούτε στο ελάχιστο. Θεωρούμε επίσης ότι η προάσπιση της ενότητάς μας αποτελεί εξίσου σημαντικό διακύβευμα, ώστε, από κοινού, να επωμιστούμε το τελευταίο δύσκολο φορτίο, και στη συνέχεια, να συζητήσουμε και να βάλουμε τους στόχους για το μέλλον της χώρας μας.

Για τους λόγους αυτούς, απευθύνουμε έκκληση τόσο στην κυβέρνηση προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας κατά την ύστατη αυτή ώρα, όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται σε πρωτοφανείς για την Ευρώπη συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας».

Το κείμενο υπογράφουν κατά αλφαβητική σειρά οι πρυτάνεις: Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Γεωργόπουλος Νίκος Πανεπιστημίου Πειραιά, Δημόπουλος Αθανάσιος-Μελέτιος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διγαλάκης Βασίλειος Πολυτεχνείου Κρήτης, Ζαπράνης Αχιλλέας Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοκκώσης Χαράλαμπος πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Κυριαζοπούλου Βενετσάνα Πανεπιστημίου Πατρών, Καραμπίνης Αθανάσιος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μασσέλος Κωνσταντίνος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μήτκας Περικλής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πετράκος Γιώργος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Στεφάνου Ευριπίδης Πανεπιστημίου Κρήτης, Τουρλιδάκης Αντώνιος Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».