Του Γιάννη Μοσχονά*

Είμαστε ακόμα ζωντανοί! Παρά τις απειλές, τις διαβεβαιώσεις, τις υποσχέσεις και τα τελεσίγραφα των εκπροσώπων των δανειστών για χρεοκοπία, η Ελλάδα στέκεται ακόμα όρθια στα πόδια της!

Τα διεθνή, αλλά δυστυχώς και αρκετά Ελληνικά, μέσα ενημέρωσης, ταγμένοι αρωγοί της καλά οργανωμένης ανθελληνικής προπαγάνδας, μας προειδοποιούν καθημερινά πως, από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα, από λεπτό σε λεπτό, από στιγμή σε στιγμή, επέρχεται το μοιραίο για το «ατίθασο μέλος» της Ευρώπης.

Ο «φτωχός συγγενής» φιγουράρει καθημερινά πλέον στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, όχι όμως με την ιδιότητα του μέλους που τολμά να αντιστέκεται και να διεκδικεί τα δικαιώματα του, αλλά με την ρετσινιά του «μαύρου πρόβατου» που θέτει σε κίνδυνο την «αρμονία» και την «συνοχή» της Ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας!

Η βούληση της κυβέρνησης να αναδείξει διεθνώς την πολιτική διάσταση του προβλήματος που αφορά το Ελληνικό χρέος, ξεγύμνωσε τους επικριτές μας και αποκαλύπτει τώρα τις πραγματικές προθέσεις τους απέναντι στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα οι προθέσεις αυτές παρέμεναν επιμελώς κρυμμένες στις λεπτομέρειες των υποπαραγράφων των τεχνικών κλιμακίων και στους σκοτεινούς νευρώνες των τεχνοκρατικών συνειδήσεων!

Τώρα όμως που περιθωριοποιήθηκαν οι υπάλληλοι των θεσμών, τα φώτα έπεσαν αναγκαστικά στους πολιτικούς προϊστάμενους και εκλεγμένους εκπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Έτσι, αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος του καθενός, οι ετερόκλητες συμμαχίες της ανάγκης, οι αναγκαστικοί συμβιβασμοί των υποτελών μελών, η επιβλητικότητα των ισχυρών και η υποτακτικότητα των εξαρτημένων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η δημιουργία μια σύγχρονης «πολιτικής Βαβέλ» μέσα στην Ευρώπη, που καθένας μιλάει πολλές γλώσσες, κανένας όμως την γλώσσα της αλήθειας!

Άλλα λένε στις κατ’ ιδίαν μεταξύ τους συνομιλίες, άλλα δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης και άλλα ψηφίζουν τελικά στα κάθε λογής groups.

Δεν μας λένε ξεκάθαρα τι ακριβώς ζητάνε από εμάς, αλλά δεν παραλείπουν να μας δηλώνουν ευθαρσώς τι δεν θέλουν!

Δεν θέλουν, για παράδειγμα, αριστερές κυβερνήσεις! Δεν επιθυμούν πολίτες ψηφοφόρους με ελεύθερες αριστερές συνειδήσεις! Δεν θέλουν να περιθωριοποιούμε τους «πρόθυμους» και πάλαι ποτέ πολιτικούς συνομιλητές τους! Δεν θέλουν και κάνουν τα πάντα γι’ αυτό, να δουν την Ελλάδα να ορθοποδεί και να βγαίνει από το αδιέξοδο για το οποίο είναι και εκείνοι συνυπεύθυνοι!

Ένα φάντασμα πλανιέται σήμερα πάνω από τη Ευρώπη. Είναι το φάντασμα του φόβου που επιθυμούν να επιβάλουν κάποιοι σε όλους τους λαούς ανεξαιρέτως, πιστεύοντας πως έτσι θα τους χειραγωγήσουν αποτελεσματικότερα!

Η Ελλάδα αποτελεί απλά την αφετηρία μιας νέας εποχής «πολιτικής και κοινωνικής τρομοκρατίας», που εγκαινιάζεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ένωσης, ένα επικίνδυνο παιχνίδι που κανένας δεν γνωρίζει τις συνέπειες που θα προκαλέσει μελλοντικά.

Με αυτές τις πρακτικές, οι Ευρωπαίοι κυρίαρχοι παίκτες του κακόβουλου και επικίνδυνου παιχνιδιού, δεν αμφισβητούν μόνο την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά το ίδιο το κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον!

Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα φαίνεται να τρίζει συθέμελα και αυτοί φοράνε ωτασπίδες!

Το όραμα «της Ευρώπης των Λαών», όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι, με αυτές τις μεθόδους κινδυνεύει να μετατραπεί σύντομα σε εφιάλτη!

Τα ηθικά στηρίγματα του οικοδομήματος, που αποτελούν και δομικά στοιχεία του, με γνώμονα την αλληλεγγύη την ισονομία την δικαιοσύνη και την δημοκρατία, υποχωρούν άτακτα και την θέση τους παίρνουν υλιστικές παράμετροι κερδοσκοπίας, τοκογλυφίας και ασύμμετρης ανάπτυξης!

Έτσι όμως, η Ευρώπη κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής παρακμής, που θα την οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην διάλυση της!

Η απαξίωση των ισχυρών θεσμικών μηχανισμών της ένωσης, απέναντι στην ελεύθερη βούληση των λαών της Ευρώπης, την οποία βιώσαμε κι εμείς πρόσφατα σε όλο της το μεγαλείο δια των εκπροσώπων τους, με τις κακοήθειες, τις αδιάκριτες παρεμβάσεις τους και τους κακόβουλους σχολιασμούς για την ετυμηγορία μας, θα έχει ως αποτέλεσμα τον επαναπροσδιορισμό των σκέψεων, των σχέσεων και των επιδιώξεων μας, ως μέλη μιας κοινότητας αντιπάλων και όχι ισότιμων ετέρων, που στο υποσυνείδητο έχει αρχίσει ήδη να δουλεύει!

Η ματαιοδοξία, η εμμονή στο δόγμα της σκληρής λιτότητας και η απληστία, απειλεί να μετατρέψει τον ήδη κακοτράχαλο και ανηφορικό «Ευρωμονόδρομο», σε κατήφορο διπλής κατεύθυνσης!

Ο «Ευρωσκεπτικισμός» που αποτελεί πλέον υπολογίσιμο ρεύμα μεταξύ των μελών της ένωσης, δεν απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε ισχυρό μέτωπο «Ευρωαρνητισμού», με συνέπεια την αμφισβήτηση, την απόρριψη και τέλος την αυτοκαταστροφή της Ευρωζώνης!

Στο εσωτερικό τώρα, με θλίβουν οι υποτιμητικές αναφορές για την χώρα μας, στην Ζάμπια, στην δεκαετία του πενήντα και στην μικρασιατική καταστροφή, από ορισμένους πολιτικούς που υποδύονται τους «καλούς πατριώτες».

Θα τους συνιστούσα περισσότερη εγκράτεια στον αρνητικό ενθουσιασμό τους, γιατί τους έχουμε πάρει χαμπάρι!

Είναι αυτό που λέμε: «Θέλει ο πολιτικός να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον αφήνει!»

Για όλους εκείνους που ανησυχούν πραγματικά, ένα πράγμα είναι σίγουρο! Στις δύσκολες ώρες που διανύουμε δεν δοκιμάζεται η Ελλάδα περισσότερο από την ίδια την Ευρώπη!

Δεν απειλείται περισσότερο η Ευρώπη από την Ελληνική χρεοκοπία, όσο οι λαοί της γηραιάς ηπείρου από μια νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και ανάλγητη Ευρωπαϊκή ηγεσία!

Δεν αμφισβητείται περισσότερο η θέση της Ελλάδας μέσα στη Ευρώπη, όσο η θέση της Ευρώπης μέσα στην Δημοκρατία!

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

[email protected]