Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στη σταδιακή εκκένωση τμημάτων της Λότζια σχεδιάζει να προχωρήσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, από τον επόμενο μήνα, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιδιόρθωση των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίζει η οροφή του κτιρίου, μετά τις αποκολλήσεις σοβάδων και τις πλημμύρες σε γραφείων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να “βγει στον αέρα” η δημοπράτηση της σχετικής εργολαβίας προκειμένου οι εργασίες να προχωρήσουν τάχιστα και να ολοκληρωθούν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως είναι γνωστό, το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου δεν έχει συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να αναδειχτούν στις πραγματικές διαστάσεις τους, αφού ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η αποκόλληση τμήματος σοβάδων της οροφής, στο γραφείο του Δημάρχου, αλλά και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα των γραφείων του κτίσματος. Επίσης η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα είναι εσωτερικά διαμορφωμένη με ξύλινη οροφή και όπως έδειξε η σάρωση θερμικής κάμερας σηκώνει μεγάλες ποσότητες υγρασίας … Όπως σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χ. Μαμουλάκης, “τα αποτελέσματα της σάρωσης μας άφησαν άφωνους, καθώς δεν περιμέναμε ότι το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλη την πλάκα του δώματος, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιά είναι η πραγματική κατάσταση του κτιρίου. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη, ακριβώς επειδή εδώ και δεκαετίες δεν έχει συντηρηθεί” Ο ίδιος εξηγεί ότι στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την ανάθεση του σχετικού έργου, με στόχο μια εκτεταμένη και εκ βάθρων ανακαίνιση του πρώτου ορόφου της Λότζια και πλήρη κατασκευή θερμοϋγρομόνωσης, για να κερδίσει χρόνο το μνημείο. Ο αντιδήμαρχος προσθέτει ότι είναι κρίσιμο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες διότι σε αντίθεση περίπτωση θα υπάρξουν πάρα πολλά προβλήματα τον επόμενο χειμώνα.

Παρεμβάσεις στο κτίριο της Ανδρόγεω και της Λαχαναγοράς

Αμέσως μετά τη Λότζια σειρά παίρνουν δύο άλλα δημοτικά κτίρια που εμφανίζουν αντίστοιχα προβλήματα και χρίζουν άμεσων παρεμβάσεων αποκατάστασης. Πρόκειται για το δημοτικό κτίριο της οδού Ανδρόγεω, το οποίο αν και στεγάζει σημαντικό αριθμό δημοτικών υπηρεσιών, εχει δεκάδες προβλήματα. Όπως είναι γνωστό, και το συγκεκριμένο κτίριο από τότε που κατασκευάστηκε δεν συντηρήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρότατες φθορές. Σε όλα αυτα θα πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα κλιματισμού, που δημιουργούν συνθήκες θερμοκηπίου μέσα σε κάποια γραφεία. Παράλληλα εδώ και χρόνια υπάρχει πρόβλημα με τα ασανσέρ που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ωστόσο, όπως όλοι παραδέχονται, η εσωτερική διαμόρφωση του χώρου είναι τόσο προβληματική, που συνδυαστικά με τα κτιριακά προβλήματα εγείρει ζητήματα μιας συνολικότερης παρέμβασης που ισως θα πρέπει να γίνει.

Όλα αυτά τα ζητήματα σύμφωνα με τον κ. Χ. Μαμουλάκη, θα αντιμετωπιστούν μέσα από τον προϋπολογισμό του 2016 στον οποίο θα περιληφθεί και η αποκατάσταση του δημοτικού κτιρίου της πρώην λαχαναγοράς, στο οποίο αν και στεγάζει επίσης μεγάλο αριθμό δημοτικών υπηρεσιών, από την κατασκευή του μέχρι σήμερα, δεν έχει ποτέ δεχτεί εργασίες συντήρησης.