Καλοκαιρινά εβδομαδιαία προγράμματα για παιδιά υλοποιούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το ΜΦΙΚ- Πανεπιστήμιο Κρήτης, πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους, διοργανώνει και για το φετινό καλοκαίρι δύο εβδομαδιαία θεματικά προγράμματα.

Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο: «Το κλίμα αλλάζει... Ζώα και φυτά εκπέμπουν σήμα κινδύνου!», απευθύνεται σε παιδιά Α΄ έως και Γ΄ τάξης Δημοτικού καθώς και σε παιδιά Δ΄ έως και Στ΄ τάξης Δημοτικού (το πρόγραμμα έχει διαφοροποιηθεί κατάλληλα ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες της κάθε ηλικίας). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά θα προβληματιστούν και θα εξερευνήσουν την ποικιλία της ζωής (βιοποικιλότητα) διαφορετικών περιοχών αλλά και την ποικιλία των χαρακτηριστικών των οργανισμών. Παίζοντας θα ανακαλύψουμε τις απαντήσεις σε ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως: «γιατί η ποικιλία της ζωής είναι σημαντική;», «από τι απειλείται και τι μπορούμε να κάνουμε;».

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο: «Συναρπαστικές Προϊστορίες», απευθύνεται μόνο σε παιδιά Aʼ έως και Γʼ τάξης Δημοτικού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα εξερευνήσουν μέσα στο ΜΦΙΚ διάφορα προϊστορικά ζώα όπως νάνους ιπποπόταμους, ελέφαντες και ελάφια που έζησαν στην Κρήτη περίπου 800.000 με 20.000 χρόνια πριν από σήμερα. Θα γνωρίσουν το γιγάντιο Δεινοθήριο, που επίσης έζησε στην Κρήτη πριν από περίπου 8.500.000 χρόνια αλλά και δεινόσαυρους, όπως τον Αργεντινόσαυρο, τον Ηωράπτορα, το Στεγόσαυρο και το διάσημο T-rex, που έζησαν σε άλλες εποχές και σε διαφορετικές περιοχές της Γης. Τα πλάσματα αυτά θα ζωντανέψουν στη φαντασία μας, θα μας μαγέψουν με τις συναρπαστικές προϊστορίες τους και θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της εξερεύνησής μας.

Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα παιδιά θα γίνουν μικροί επιστήμονες ακολουθώντας τη μεθοδολογία της διερευνητικής μάθησης. Μέσα από την παρατήρηση, την εξερεύνηση, τη συζήτηση, την έρευνα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το παιχνίδι, τις κατασκευές και τις διαδραστικές δραστηριότητες, θα συλλέξουν πληροφορίες, θα παρατηρήσουν και θα ανακαλύψουν μόνα τους τη γνώση.