Του Γιάννη Μοσχονά*

Μέσα σε όλη αυτήν την «οικονομική αντάρα» και την «πολιτική καταχνιά» που επιμελώς φροντίζουν κάποιοι ευρωπαίοι τεχνοκράτες «εταίροι» μας να καλύπτει την χώρα μας τους τελευταίους μήνες, αναζητούμε ο καθένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί οι Έλληνες, να βρούμε λίγες στιγμές χαλάρωσης και ανθρώπινης εκτόνωσης.

Χαλάρωσης από την μονοτονία και την μιζέρια των απειλών, των προειδοποιήσεων και της ανεπιτυχούς (ευτυχώς μέχρι στιγμής), προσπάθειας εκφοβισμού της Ελληνικής κοινωνίας, από τους γνωστούς-άγνωστους αυταρχικούς, άπληστους και ματαιόδοξους αξιωματούχους εκφραστές της Ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Αναζητούμε όμως και κάποιες στιγμές εκτόνωσης στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε ζωντανές, την εθνική μας υπερηφάνεια, την ψυχική μας ανάταση και τις μελλοντικές μας προσδοκίες!

Μια τέτοια στιγμή είχαμε την τύχη να βιώσουμε πρόσφατα μέσα από τις τηλεοπτικές μας οθόνες, κατά την εξέλιξη ενός απρόοπτου περιστατικού που έλαβε χώρα και μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση με εικόνα, σε όλη την υφήλιο!

Πρωταγωνίστρια έγινε στο περιστατικό μια νεαρή ακτιβίστρια που ακούει στο όνομα Ζοζεφίν Βιτ, όταν «τόλμησε» να ανέβει απρόσκλητη στο τραπέζι του πανίσχυρου τραπεζίτη και προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρούσε ο δεύτερος, όχι για να χορέψει κάποιον εξωτικό χορό μπροστά στον πρόεδρο, αλλά για να αποδοκιμάσει τόσο τον ίδιο όσο και την τράπεζα που διευθύνει, για τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν και εφαρμόζουν, στις φτωχές χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Φωνάζοντας το σύνθημα «Κάτω η δικτατορία της ΕΚΤ», η ξανθιά ακτιβίστρια πήδησε πάνω στο τραπέζι της συνέντευξης τύπου της ΕΚΤ, πέταξε φύλλα διαμαρτυρίας και «έλουσε» τον πρόεδρο με χαρτοπόλεμο.

Η Ζοζεφίν, να θυμίσουμε, ήταν μία από τις τρεις ακτιβίστριες που είχαν διαμαρτυρηθεί γυμνόστηθες έξω από τα γραφεία της «Bild», όταν η γερμανική εφημερίδα είχε κάνει την καμπάνια του «όχι» εναντίον της Ελλάδας.

Η στιγμή του περιστατικού, έτσι όπως την κατέγραψε ο αδιάψευστος δημοσιογραφικός φακός, ήταν ανεπανάληπτη! «Όλα τα λεφτά» εκείνη την «άτυχη» στιγμή, δεν ήταν στην τράπεζα του Ντράγκι, αλλά στις εύγλωττες εκφράσεις του φοβισμένου προσώπου του!

Ο πανίσχυρος τραπεζίτης, ο σούπερ Μάριο, όπως θέλουν να τον αποκαλούν κάποιες δημοσιογραφικές πένες , αποκαλύπτεται τώρα κατατρομαγμένος, σοκαρισμένος, ανίσχυρος και αδύναμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, μπροστά στην απροσδόκητη απειλή που παρουσιάστηκε ξαφνικά μπροστά του με την μορφή μιας μικροκαμωμένης κοπέλας, που επιδίωξε να τον προσεγγίσει κάπως ανορθόδοξα, σίγουρα όμως όχι με τον τρόπο που έχει συνηθίσει να τον προσεγγίζουν!

Το βλοσυρό ύφος του «κυρίαρχου αφεντικού», έστω και για μία μόνο στιγμή, καταπίπτει τώρα σε ταπεινό ύφος ικεσίας ανυπεράσπιστου διωκόμενου, ακόμα και αν η απειλή του είναι μια φοιτήτρια 21 χρονών, ακόμα και αν το όπλο της είναι λίγα κομφετί!

Έτσι, για μια στιγμή, ο ισχυρότερος άνδρας της Ευρώπης, εγκαταλείπει την θέση του θύτη, δοκιμάζοντας με έκπληξη αλλά και με τρόμο την «άβολη» θέση του θύματος!

Η φωτογραφία του Μάριο Ντράγκι με σηκωμένα ψηλά, ικετικά τα χέρια και με το βλέμμα του «δαρμένου σκύλου», κάνει τον γύρω του κόσμου και απομυθοποιεί το ισχυρό υλιστικό είδωλο!

Την επόμενη όμως στιγμή, αρχίζει να βρίσκει πάλι το χαμένο χρώμα του, όταν οι σωματώδεις μπράβοι του τον περιστοίχισαν, δημιουργώντας έτσι γύρω του ένα τείχος προστασίας από τον απροσδόκητο επισκέπτη!

Δεν επικροτώ και δεν συμμερίζομαι οποιαδήποτε μορφή βίας, με όποιον τρόπο αυτή και αν εκφράζεται! Ωστόσο πιστεύω, όλοι οι Έλληνες που γίναμε μάρτυρες αυτής της κωμικοτραγικής σκηνής, «δανειστήκαμε» την ψευδαίσθηση πως ανταλλάζουμε, έστω για μία μόνο στιγμή, ρόλους με τους διώκτες μας!

Αξίζει να θυμηθούμε εδώ πως λίγο καιρό πριν ο κος Ντράγκι «έκοβε» φθηνό χρήμα για όλες τις τράπεζες των Ευρωπαϊκών χωρών, πλην της Ελλάδας, στην οποία έκλεινε ερμητικά την στρόφιγγα, προκειμένου να επιτύχει την οικονομική ασφυξία που αποφάσισαν οι «συνεργοί του» να μας προκαλέσουν!

Όλο αυτό το διάστημα, ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία είχε ζωγραφισμένο στο πρόσωπο της τον φόβο τον τρόμο και την απόγνωση, που εκείνος βίωσε μόνο για μία στιγμή!

Για εκείνη ακριβώς την στιγμή, όλοι οι Έλληνες είμαστε στο πλευρό της Ζοζεφίν..!

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

[email protected]