Στην «αγκαλιά» του Erasmus + βρίσκεται το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ERASMUS+, «Σχολικές Συμπράξεις» σε συνεργασία με άλλα εννέα σχολεία από τις Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο, Κύπρο, Τουρκία και Βουλγαρία. Ο τίτλος του προγράμματός είναι ”YOUropeans on the move: Migrants between integration and tradition”, ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώνεται το 2017.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται:

“Η πρώτη συνάντηση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Hamm της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν μόνο καθηγητές. Την ομάδα του σχολείου εκπροσώπησαν τρεις καθηγήτριες, οι κ.κ. Αρετή Σμυρνιωτάκη, Ειρήνη Ζαχαράκη και Μαρία Σεργίου, συντονίστρια του προγράμματος. Εκεί έγινε η πρώτη γνωριμία με τους ευρωπαίους συνεργάτες του σχολείου, τέθηκαν οι στόχοι του προγράμματος, ανατέθηκαν οι εργασίες και προσδιορίστηκαν τα καθήκοντα των σχολείων που εμπλέκονται στη σύμπραξη.

Επόμενος σταθμός ήταν το Trento της Β. Ιταλίας. Τέσσερις καθηγήτριες, οι κ.κ. Μαρία Σεργίου, συντονίστρια, Αρετή Σμυρνιωτάκη, Μαρία Κούρτη, Δ/ντρια, Αιμιλία Πολυχρονάκη και έξι μαθητές, το επισκέφθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 7 Μαρτίου.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα περιγράφουν ότι «Η εμπειρία μαγική, η πόλη παραμυθένια, το σχολείο - Liceo Linguistico Sophie M Scholl- οργανωμένο και πολύ φιλικό, οι άνθρωποι ιδιαίτερα φιλόξενοι, η συνεργασία άψογη και το τελικό αποτέλεσμα εκπληκτικό! To Trento μάς κέρδισε όλους αμέσως με την υψηλή ποιότητα ζωής του, το επίπεδο των κατοίκων του αλλά και την εξαίσια αρχιτεκτονική του. Οι επισκέψεις ποικίλες: στο Μουσείο Επιστημών του, στο υπέροχο κάστρο Buonconsiglio, μέσω του οποίου ταξιδέψαμε στο παρελθόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Bolzano, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά τον Iceman, ονόματι Otzi, στις Δολομιτικές Άλπεις με το κάτασπρο μαγευτικό τοπίο… Η δε Ιταλική κουζίνα διεύρυνε τις γευστικές μας εμπειρίες!

Παράλληλα με την απαραίτητη ψυχαγωγία όμως, η δουλειά πολλή και άψογα οργανωμένη. Συζητήθηκαν οι εργασίες και τα σχέδια για τη «διεύρυνση της ευρωπαϊκής αγκαλιάς» στην επόμενη συνάντηση στις Βρυξέλλες, τον Σεπτέμβριο του 2015. Η ανταλλαγή απόψεων εποικοδομητική, η συζήτηση αποδοτική. Όσον αφορά στη δουλειά των μαθητών των δέκα χωρών, οργανώθηκαν εργαστήρια στο σχολείο με τη συμμετοχή μαθητών απ’ όλες τις αποστολές που έδεσαν αποτελεσματικά μεταξύ τους, καταφέρνοντας, στην τελική παράσταση, να μας μεταδώσουν την αγάπη, την κατανόηση, τη συντροφικότητα αλλά και τον συναισθηματισμό με τον τρόπο που μόνο τα παιδιά καταφέρνουν. Μάς συγκίνησαν ιδιαίτερα και κατόρθωσαν μέσω της ποίησης, της δημοσιογραφίας, του θεάτρου, του χορού και της μουσικής να μας μεταφέρουν μέσω της ενσυναίσθησης το μήνυμα: cum candum populorum unio! Νιώσαμε πράγματι, παιδιά και καθηγητές, YOUropeans on the move, μέσω μιας κίνησης συναισθηματικής που συντάραξε τον εσωτερικό μας κόσμο…

Η επιστροφή ήταν για όλους δύσκολη, καθηγητές και μαθητές, αφού τα σώματα έφυγαν, αλλά το μυαλό και το συναίσθημα γυρνούν συνεχώς στα σοκάκια της πόλης που αφήσαμε πίσω μας, αναπολώντας κι αναζητώντας τη γνήσια ζεστασιά και ανθρωπιά των ντόπιων αλλά και των εκπροσώπων όλων των αποστολών… Συνεχίζουμε όμως, σκεπτόμενοι ότι η αγκαλιά μεγαλώνει ολοένα, ώσπου να κλείσει το 2017 με όλους τους συμμετέχοντες να έχουν γίνει πια πραγματικά πολίτες του κόσμου!

Καθηγητές και μαθητές ευχαριστούν από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του ονειρικού εγχειρήματος (που μόλις ξεκίνησε!): τον Γερμανό συντονιστή, όλες τις συμμετέχουσες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη, ιδιαιτέρως τους Ιταλούς συναδέλφους που κατάφεραν κάτι μοναδικό, αλλά και τη δική μας συντονίστρια, κ. Μαρία Σεργίου, για τον δυναμισμό, τις οργανωτικές της ικανότητες και την ευκαιρία που έδωσε σε όλους εμάς…»