«Επιδιώκουμε μια θετική συμφωνία. Θετική συμφωνία θεωρούμε αυτήν που δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακά μέτρα και δεν θα συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές», τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Μιλώντας στον Real FM σχετικά με τις κόκκινες γραμμές, σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξουν μέτρα για το Ασφαλιστικό, δεν μπορεί να υπάρξουν μέτρα τη μείωση των συντάξεων».
Σχετικά με το αν έχουμε προτείνει αλλαγές για το ασφαλιστικό, ο κ. Στρατούλης ανέφερε πως «έχουμε στείλει 17 προτάσεις, οι οποίες είναι κοστολογημένες απολύτως και ο βασικός τους κορμός είναι οι προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός, όπως τις είχα εξειδικεύσει στη Βουλή ως αρμόδιος υπουργός».
Στο ερώτημα τι μας απαντούν οι θεσμοί, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε: «Αν πάμε με τη λογική των θεσμών, οι οποίοι επιμένουν να συνεχιστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ο νέος μαθηματικός τύπος στα εφάπαξ και αν επεκταθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις, τότε, αν εφαρμοζόταν η δική τους λογική, θα έπρεπε να σκοτώσουμε όλους τους Έλληνες συνταξιούχους, για να μην έχουν ελλείμματα τα ασφαλιστικά Ταμεία».
Ερωτηθείς αν ζητούν μειώσεις, τόνισε: «Αν επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίζει να εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημαίνει ότι τουλάχιστον για τις επικουρικές τα επόμενα χρόνια θα έπρεπε, με βάση τη δίκη τους λογική, να κάνουμε μειώσεις 90%».
«Είναι κόκκινη γραμμή να μη γίνουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με βάση τις δικές τους προτεραιότητες, αλλαγές που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων και αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η άποψη η δική μας είναι να μη γίνουν καθόλου μειώσεις φέτος και πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και από εκεί και πέρα έχουμε κάνει προτάσεις για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής», υπογράμμισε.