Επτά περίπου ώρες διήρκεσε το 2ο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή διακοσίων πενήντα ομάδων!

Αναζητώντας το θησαυρό του Βασιλιά Ροδολάνου, δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα έφθασαν από το Δημαρχείο στο λιμάνι, από εκεί στο Γάζι και στη συνέχεια στο Στρατολογικό Γραφείο, με πολλές ενδιάμεσες στάσεις…

Οι γρίφοι ήταν δεκατρείς. Στον τελευταίο έφθασαν τέσσερις ομάδες, απ’ τις οποίες αναδείχθηκε νικήτρια η ομάδα «Πάλι Εμείς». Πρόκειται για την περσινή νικήτρια ομάδα EUROGEKA, που θα προσφέρει για φιλανθρωπικούς σκοπούς το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο κέρδισε.

Το παιχνίδι διοργανώθηκε και φέτος από την ομάδα «ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ», υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Την ομάδα αποτελούν Κώστας Ηλιάκης, Μιχάλης Δελάκης, Ζαχαρένια Καμνάκη, Λευτέρης Παναγόπουλος, Νίκος Βρύνας, Κώστας Μαρκάκης και Άρης Λαμπράκης.

Οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο χώρο του Δημαρχείου Ηρακλείου και μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε το παιχνίδι, που αποτέλεσε ένα συναρπαστικό ταξίδι για πολλούς.

ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ

Η εκκίνηση έγινε με τον πρώτο γρίφο που δόθηκε ραδιοφωνικά. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν... ότι

“Ο βασιλιάς Ροδολάνος κατέβηκε το Βεζίρ Ταρσί και κινήθηκε δυτικά. Μια στροφή από παλιά παράσταση του ήρθε τότε στο μυαλό.

Ο Μίνωας χαροκοπά

στου γιου του την ταβέρνα

Δώστε του νερό να πιεί

Το χάρο να παλέψει

Και τη μεγάλη νίκη του

Να ‘ρθει να ζωντανέψει”.

Ετσι, οδηγήθηκαν στην πλατεία του Ιστορικού Μουσείου, όπου βρίσκεται η “Αυλή του Δευκαλίωνα”. Εκεί, στην Κρήτη του Ιδομενέα είδαν το σήμα των διοργανωτών και επέστρεψαν στο Δημαρχείο για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.

Ο 2ος γρίφος

Διαβάζοντας το γρίφο:

“Επήγε η Ζαχαρένια και εχαιρέτησε το Μουσταφά-παχιά, εφέντη, εις το χαρέμι και του πρόσφερε ένα τζανάκι μέλι και τρεις πιταρίδες και καρπούς καβουρντισμένους. Ηταν σίγουρη πως ο αγαπημένος της στο τέλος θα έφτανε στο σκοπό του και έστειλε το μήνυμα σε όλους.

Μηνύουνε των Καστρινών

Να ‘λθουν κι οι Ρεθυμνιώτες

Να ‘λθούνε να ‘νταμώσουνε

Μαζί με τσι Χανιώτες

Να ‘λθούνε να ‘νταμώσουνε

Κι αυτοί απ’ το Λασίθι

Παρέα καλή να κάμουνε

να λύσουνε τζη γρίφοι”.

Οι “κυνηγοί” κατευθύνθηκαν στο ΚΤΕΛ, εκεί όπου μπορούν να συναντηθούν Κρήτες από κάθε σημείο του νησιού...

Ο 3ος γρίφος

Με τις δυνάμεις τους ακμαίες ακόμα έλαβαν τον τρίτο γρίφο:

“Οταν ο Ροδολάνος πέρασε στην ουδέτερη ζώνη του έκανε εντύπωση πως όλοι οι κάτοικοι του χωριού στεγάζονταν σε καλύβες καμωμένες από πασσάλους ξύλινους και στεγασμένες και ντυμένες από τενεκέδες. Το τελευταίο αυτό οικοδομικό υλικό αφθονούσε στην Κρήτη, γιατί όλο το φωτιστικό υλικό (το πετρέλαιο ή γκάζι εξ ου και γκαζοτενεκέδες) εισαγόταν σε τέτοια δοχεία, τοποθετημένα ανά δύο μέσα στις “γκαζόκασες”... οι πρώτοι χαλικούτες, έτσι λέγονταν μ’ ένα κοινό όνομα όλοι αυτοί οι μαύροι και ημίλευκοι Αφρικανοί, μαζεύτηκαν στην Κρήτη από τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής για τις δουλειές των δούλων (χαμάληδες, βαρκάρηδες, λούστροι) και κάθε άλλη παρακατεινή και βρωμερή δουλειά. Ετσι σιγά-σιγά εγκαταστάθηκαν στην πολιτεία μόνιμα αφού οικόπεδο και οικοδομικό υλικό υπήρχε δωρεάν...” Ραντεβού στο δημαρχείο... Δώστε Ι γρόσι ακριβώς”.

Ενας απεσταλμένος της ομάδας “ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ” περίμενε τις ομάδες έξω από το Δημαρχείο Γαζίου, όπου παρέπεμπε τους “κυνηγούς” ο γρίφος. Κάθε ομάδα έπρεπε να δώσει ένα... γρόσι ή τρία λεπτά για να πάρει τον επόμενο γρίφο.

Ο 4ος γρίφος

Από το Γάζι οι ομάδες βρέθηκαν στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, στην οδό Αλμπερτ. Ο γρίφος: “Στο κονάκι του Ερμιτζά Εφέντη οι φωνές των Τούρκων αγάδων ακουγόντουσαν απ’ έξω. Η ταραχή τους ήταν τόσο μεγάλη που δεν πρόσεξαν καν τη σκιά του Ροδολάνου που περνούσε κάτω από το σαχνισί, που υποβαστάζεται από κοιλοκυρτα φουρούσια απλής μορφής και είναι το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό στοιχείο του σπιτιού”, συνοδευόμενος από μια φωτογραφία οδηγούσε στο κεντρικό αυτό σημείο της πόλης.

Ο 5ος γρίφος

Τα μέλη των ομάδων πήραν στα χέρια τους τον παρακάτω γρίφο: “Ο χρησμός που του ‘δωσε ο γέρο δάσκαλος ήταν διφορούμενος. Πάντα όμως πριν από τις σημαντικές στιγμές της ζωής του ένιωθε την ανάγκη να τον συμβουλευτεί. “Μα μπορεί σου λέω να σε φωτίσει ο Θεός και να σ’ αφήσει λεύτερο να διαλέξεις. Μπορείς να πάρεις την πράσινη στράτα και να αρχίσεις να σφάζεις και να κρεμάς και να βάλεις φωτιά στη Κρήτη μα μπορείς να πάρεις την κόκκινη στράτα κι όλα θα γίνουν μέλι... γάλα και ο κόσμος θα βλογάει το όνομά σου... Διάλεξε!”

Ο γρίφος τους οδήγησε στον Κόκκινο φάρο στο Καρνάγιο. Οσοι έφτασαν εκεί πάγωσαν αφού και την Κυριακή το κρύο ήταν τσουχτερό!

Ο 6ος γρίφος

Η φωτογραφία της πόρτας ενός παλιού σπιτιού και το σκίτσο με τους τρεις σωματοφύλακες να κρατούν κερί και δίπλα ένα περιστέρι, προβλημάτισε τους “κυνηγούς”. Μετά από σκέψη οδηγήθηκαν στην Αγία Τριάδα, στην οδό Σαββαθιανών.

Ο 7ος γρίφος

Η “Π” έκρυβε την απάντηση του επόμενου γρίφου, ο οποίος αποτελούνταν από το γράμμα R, ένα φύλλο, τον αριθμό 17143 (ο αριθμός του Κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας), το σκίτο του Βενιζέλου και τη λέξη “Ενοικιάζεται”. Οι “κυνηγοί” πήραν την εφημερίδα και στις αγγελίες βρήκαν τη μισή απάντηση που τους οδηγούσε στους χορηγούς. Από το Lipogen πήγαν στο Mc Donald’s και πήραν τον επόμενο γρίφο.

Ο 8ος γρίφος

Ενας... γυμνοσάλιαγκας, ο Αρτέμης, οδήγησε τις ομάδες στο Εικαστικό Κέντρο “ΚΟΧΛΙΑΣ” και... ζήτησε να βρουν ένα σαλιγκάρι για να επιστρέψουν μ’ αυτό στο Δημαρχείο!

Ο 9ος γρίφος

Ξυπόλητοι (!) μπήκαν στο Στρατολογικό Γραφείο οι “κυνηγοί” για να πάρουν τον επόμενο γρίφο. Ο ένατος γρίφος ανέφερε: “Ο Ροδολάνος αποφασίζει να ενημερώσει τα δυο μεγάλα κόμματα, των Καραβανάδων και των Ξυπόλητων. Στο πρώτο, που εκπροσωπούσε τη συντηρητική μερίδα, ανήκαν οι σοβαρότεροι και πιο μορφωμένοι πολιτευτές της Κρήτης και ισχυροί παράγοντες. Αυτοί στρατολογούσαν άτομα που κατείχαν και τις σημαντικότερες θέσεις στη διοικητική ιεραρχία της Κρήτης και ονομάζονταν γι’ αυτό από τους αντίπαλους καραβανάδες, γιατί δήθεν απομυζούσαν το δημόσιο ταμείο. Οι Ξυπόλυτοι αντίθετα εκπροσωπούσαν τις προοδευτικές και φιλελεύθερες τάσεις της εποχής. Ανάλογη διαίρεση παρατηρείται και στους Μουσουλμάνους της Κρήτης. Το περίεργο εντούτοις, είναι ότι με τους Καραβανάδες συντάσσονται οι λαϊκοί αγάδες, ενώ τους Ξυπόλυτους υποστηρίζει το ισχυρό κόμμα των μπέηδων.

Εσύ ως φιλελεύθερος υποστηρίζεις τους Ξυπόλητους... αλλά πρέπει να το αποδείξεις”.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπερδεύτηκαν και έμπαιναν με τα παπούτσια στο χέρι, μέσα στο Δημαρχείο!

Ο 10ος γρίφος

Ο δέκατος γρίφος ήταν ένα σκίτσο με το Ροδολάνο να λέει: “Ωσάν το έρημο δεντρί που ‘ναι στα όρη απάνω μ’ αρέσει να ‘μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω. Κι άμας ο κόσμος σκοτεινιά γεμίζει να γυρίζω Χαΐνης και τση χαραυγής τσ’ ελπίδες να σκορπίζω”.

Κι έναν άλλο να προσθέτει: “Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία κ’ είπανε όλοι ότι την έγραψαν παιδιάάάά”.

Οι “κυνηγοί” κατευθύνθηκαν στην οδό Χαΐνηδων, πίσω από το Ανωγειανό Σχολείο.

Ο 11ος γρίφος

Περισσότερο από μια ώρα χρειάστηκαν οι ομάδες που είχαν πια απομείνει, για να βρουν τη λύση του ενδέκατου γρίφου. Ενας χάρτης από το κέντρο του Ηρακλείου με κουκίδες, όπου οι “κυνηγοί” έπρεπε να σχηματίσουν τη Μεγάλη Αρκτο και το κείμενο: “Το Ονειρο... ήταν λέει μια γιγαντόσωμη καφέ αρκούδα που προσπαθούσε να περάσει μέσα στη πόλη... με βαριά βήματα πέρασε την Πύλη του Ιησού και κινήθηκε για το σεράι του πασά... μα πριν φτάσει στην Πλατιά Στράτα άλλαξε πορεία και πήγε προς τις Τρεις Καμάρες... μετά δεν μπορώ να θυμηθώ τι έκανε... μόνο κάτι μουγκρητά και βαριά πολύ βαριά βήματα μεσ’ τη νύχτα... και κάτι παιδιά που έπαιζαν μαζί της! -πάμε ωρέ και ασε τα όνειρα...”, οδηγούσαν τις ομάδες στη Βίγλα.

Προς το τέλος!

Ο 12ος γρίφος

“Μολονότι οι υποθέσεις του ανεγερθέντος Τεκέ των Τοξοτών διεχειρίζοντο και διεκανονίζοντο μέχρι τούδε μεταξύ των πτωχών τοξοτών, εν τούτοις όμως από δύο ετών κάποιος Ρετζέτ κατέλαβε και μετέτρεψε εις τσιφλίκιον τον Τεκέ, λέγων εις ημάς “πηγαίνετε εις άλλο μεϊντάνι να ρίπτετε τα βέλη σας”. Οι τεκέδες ήταν μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα. Οι μοναχοί (Δερβίσηδες) χρησιμοποιούσαν έντονα την έκσταση για την επαφή με το Θεό”, συνοδευόμενος από μια παλιά φωτογραφία παρέπεμψε τους “κυνηγούς” στην πλατεία Σινάνη, που παλιότερα ονομαζόταν Τσιρίτ Μεϊντάνι και πλατεία Τοξοτών.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

Στην αναζήτηση του 13ου γρίφου ξεχύθηκαν οι ομάδες “Πάλι Εμείς”, “Αλλοπαρμένοι”, “Το σπίτι της γιαγιάς” και “Εχουμε ασχοληθεί”.

Ο γρίφος αποτελούνταν από ένα σκίτσο και από τα παρακάτω: “Τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα. Ηδη είχαν αφαιρέσει την τούρκικη σημαία από την πύλη του μόλου ενώ και από τα άλλα μέρη της Κρήτης η είδηση είχε προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό. Οι Τούρκοι φεύγουν... Ο θρήνος του πασά ακουγόταν στον αέρα: “... τραβήξου από μπροστά μου άσπρη θάλασσα. Διότι το τελευταίο ποτήρι των δηλητηρίων που εποτίστηκα επιθυμώ να το πιω εις το μέρος της ορφανής σημαίας μου την οποία κατεβίβασαν και το οποίο τώρα έμεινε λάκκος...” Ο Ροδολάνος έβλεπε από μακριά τη σκηνή του πασά και ένα χαμόγελο ικανοποίησης γράφτηκε στα χείλη του. Στάθηκε όρθιος δίπλα στο αυτοκρατορικό τέμενος βλέποντας από ψηλά την παραλία της άμμου. Η ημισέληνος έδινε τη θέση της στο σταυρό. Επιτέλους μπορούμε να λεγόμαστε ελεύθεροι. Εξαντλημένος από την προσπάθεια κρατώντας όμως το λάφυρο εκπλήρωσε το χρέος του”.

Η ομάδα “Πάλι Εμείς” έφθασε πρώτη στη νησίδα έξω από το ξενοδοχείο Αστόρια και βρήκε ένα μπαούλο, όπου βρισκόταν η ελληνική σημαία. Το 2ο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού είχε τελειώσει!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η ομάδα “Εκείνοι οι Αλλοι” που διοργάνωσε το παιχνίδι εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του, λέγοντας: “Ευχαριστούμε τους μεγάλους χορηγούς Mc Doland’s και το κέντρο αισθητικής Lipogen για την ευγενική προσφορά τους, γιατί χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι.

Επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας, την εφημερίδα “Πατρίς”, τον διαδικτυακό κόμβο PATHFINDER, τις γραφικές τέχνες ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Star FM, Super Radio, Sport FM, που θα φρόντισαν για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία σας καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ευχαριστούμε τους αρωγούς, τη διαφημιστική ΠΡΟΒΟΛΗ, το Media Shops Publicity, το περιοδικό Yellow, το δημιουργικό γραφείο Left Graphic. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Aria Sound για την τέλεια ηχητική κάλυψη και την Creta Security”.