Η επιτυχία των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και από το αν η πλευρά αυτή θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για τη Λευκωσία.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι οι χειρισμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς οδήγησαν την τουρκοκυπριακή πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν, το οποίο μέχρι χθες αποκαλούσε «νεκρό και θαμμένο». Προσέθεσε παράλληλα ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα να αποφασίζει για τα σημεία όπου θα υπάρχει αδιέξοδο τώρα περιορίζεται στη βάση του σχεδίου και δεν είναι ανοικτό για θέματα που πιθανόν να εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά εκτός σχεδίου.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό σημείο της συμφωνίας την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, που θα είναι πολύμορφη και σε διάφορα επίπεδα. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε πλήρη ομοψυχία και εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον «σεβαστό πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη», για τη συνεχή στήριξή του, την παρουσία του σε όλες τις συναντήσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ «και τις πολύτιμες συμβουλές» που του έδωσε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, την ελληνική κυβέρνηση και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή.

ΑντιδρΑΣΕΙΣ των κυπριακΩν

κομμΑτων

Με ικανοποίηση, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις υποδέχθηκαν τα κόμματα την κατάληξη των συνομιλιών της Νέας Υόρκης για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Το γενικό αίσθημα που επικρατεί είναι ότι έχει δρομολογηθεί ανεπιστρεπτί η λύση του κυπριακού προβλήματος, παράλληλα όμως εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο η Τουρκία θα επιδείξει την ίδια θέληση για να φθάσει στη λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο τέως πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης προειδοποίησε για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις και κάλεσε σε συμπαγή ενότητα. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έδωσε στη Νέα Υόρκη μια πολύ δύσκολη μάχη με πολλή δεξιοτεχνία και επιμονή, αλλά και με την αναγκαία διαλλακτικότητα, εκεί που έπρεπε η δική μας πλευρά να φανεί διαλλακτική».

Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε ευεργετικό για την Κύπρο το αποτέλεσμα της σκληρής μάχης και ανέφερε ότι εκείνο που χρειάζεται τώρα «είναι να δοθεί στον κ. Παπαδόπουλο συμπαράσταση, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα αρχίσουν δύσκολες συνομιλίες και χρειάζεται ομοψυχία.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δ.Χριστόφιας δήλωσε ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο πλευρό του προέδρου της Κύπρου αποτελεί σημαντικότατο μήνυμα ενότητας και συλλογικότητας τόσο προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους όσο και ευρύτερα στο διεθνή χώρο. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έδωσε μια φοβερά δύσκολη μάχη, «η οποία, όμως, αποτελεί την αρχή ενός έντονου και σκληρού διαλόγου στους επόμενους μήνες».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη επικράτησε συλλογικότητα, ευθύνη και υπευθυνότητα και δόθηκαν σκληρές, αλλά δημιουργικές μάχες. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται αίσθημα εθνικής ευθύνης και υπέδειξε ότι «ούτε οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχουν θέση, ούτε οι οποιεσδήποτε μικρόψυχες συμπεριφορές». Απαιτείται, είπε, όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αν είναι να δούμε επανενωμένη την πατρίδα μας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, με τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συνεργάζονται δημιουργικά για την προκοπή του συνόλου.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη «φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης και ο μηχανισμός που οδηγεί σε λύση». Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί πάμε σε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας και το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσει ο Ραούφ Ντενκτάς, είπε η κ. Παπαδοπούλου. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του επιδιαιτητή θα είναι μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και επισήμανε την εμπλοκή της ΕΕ. «Πρέπει με ενότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται. Φαίνεται ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη και οδεύουμε προς ένα πολύ πικρό συμβιβασμό. Πρέπει να ενημερωθεί ο λαός, ώστε ο καθένας με το χέρι στην καρδιά να γνωρίζει ότι ψηφίζει το μέλλον του τόπου» είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα της εθνικής ομοψυχίας και συλλογικής προσπάθειας, για να ανοίξουμε το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού, την επανένωση της Κύπρου και τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στην πορεία και στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ομήρου τόνισε με έμφαση, στέλνοντας, όπως είπε, μήνυμα προς όλους, ότι τίποτα δεν μας θα εμποδίσει να ασκήσουμε το αναπαλλοτρίωτο αναφαίρετο δικαίωμα να μην αποδεχθούμε μια κακή λύση του Κυπριακού κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί και υποστήριξε ότι η πρόταση για τετραμερή διάσκεψη είναι αρνητική εξέλιξη. Είπε ότι πονηρά η τουρκική πλευρά δεν πρότεινε διάσκεψη με συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, γιατί τότε θα αναγνώριζε την ισχύ του Συντάγματος του 1960. «Διερωτώμαι πού είναι η παρέμβαση της Ελλάδας και η σθεναρή αντίσταση» είπε ο κ. Κουτσού.

Πρόσθεσε ότι «δεν επιτεύχθηκε κανένας στόχος μας και αυτό που θα συμβεί είναι να τεθεί η λύση σε δημοψήφισμα με το σχέδιο Ανάν ως έχει». Ο κ. Κουτσού υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία θα πει "όχι" και τότε θα έχουμε εμπλοκές».