Πάνω από 25 δισ. “έφυγαν” από τις τράπεζες

Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan, πριν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, στο Γιούρογκρουπ, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας.

Η αύξηση κατά 50% των εκροών --από 2 δισ. ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα-- σήμαινε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έμεναν χωρίς επαρκή αποθέματα για την έκδοση νέων δανείων μέσα σε 8 εβδομάδες, αντί για 14, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση. Η JP Morgan βασίζει τις εκτιμήσεις της υπολογίζοντας ότι από τα 108 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα 85 και, κατά συνέπεια, τους απομένουν περίπου 23 δισ. ευρώ.

Οι εκροές αυξήθηκαν προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και, σύμφωνα με τρις τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς, έφτασαν το 1 δισ. ευρώ την Τετάρτη και την Πέμπτη και άλλο 1 δισ. ευρώ μόνο την Παρασκευή.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan οι συνολικές εκροές φέτος φτάνουν περίπου τα 25 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πάνω από 3 δισ. ευρώ εβδομαδιαίως.

Θα επιστρέψουν άραγε τώρα ή είναι ακόμη στα σεντούκια; Θα δούμε...

ΟΙ... ΦΩΝΕΣ

Το είχε προβλέψει από προχθές η στήλη πως θ’ άρχιζαν τα... νταούλια και οι... ζουρνάδες από τις “συνιστώσες”.

Αν και κανείς δεν τους υπολογίζει στα σοβαρά, καλό είναι. Χρειάζεται να υπάρχουν και οι φωνές αυτές όσο... γραφικές κι αν είναι...

Αλλωστε στην Ελλάδα ζούμε και κανείς δεν πληρώνει φόρο για ό,τι λέει...

ΜΑΖΙ...

Οσο για τον Γλέζο, φοβάμαι ότι στους παλαιότερους θα θυμίζει τον Μάρκο Βαφειάδη. Αλλωστε, συνυπήρξαν χέρι - χέρι με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο μεγάλο πολιτικό πάρτι που μας έφερε ως εδώ...

(Ολοι στο τέλος θα κριθούν από την Ιστορία για όλη τους τη ζωή και όχι για... μια στιγμή...)

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Επίσημη συνάντηση σήμερα του Τσίπρα με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μαξίμου.

Ο άλλοτε υπουργός του Μητσοτάκη και τώρα σούπερ επαναστάτης, θα ζητήσει να... πετάξουμε έξω από την Ευρώπη τους Γερμανούς!

Μίκη, κούλαρε μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο...

ΚΙ ΑΛΛΟΙ

Ναι, ξέρω κι άλλους πολλούς “επαναστάτες” που πριν αρματωθούν πέρασαν από τις τράπεζες και “σήκωσαν” τις καταθέσεις τους.

Θα τις επιστρέψουν τώρα άραγε;

ΠΟΥ;

Πού είναι το κίνημα “δεν πληρώνω;” Ελπίζω να... περάσει τώρα από το ταμείο...

ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ

Πέφτουν πέτρες από τα πρανή στο ύψος του Κακού Ορους και θα ‘χουμε ατύχημα. Ποιος θα νοιαστεί;

ΞΑΝΑ!

Ξανά το ίδιο βιολί.

Οι αποτυχόντες βουλευτές σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού! Ποια αριστερή αντίληψη το υπαγορεύει; Ετσι θα πάμε μπροστά;

ΟΛΑ!

Και τίποτα άλλο να μην κάνει αυτή η κυβέρνηση, αν ανοίξει τις off shore και κυρίως αυτές του Λουξεμβούργου, τα έκανε όλα!

Εκεί κρύβεται ο μεγάλος αδείλωτος και κλεμμένος πλούτος!

ΝΑ ΔΟΥΜΕ

Υπομονή. Να δούμε την πρώτη δανειακή σύμβαση που αναγκαστικά θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Προς το παρόν το πλεονέκτημα και μάλιστα σε όλες τις μορφές το έχει ο Τσίπρας, αφού οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είναι... τελειωμένοι!

ΑΨΟΓΟΣ!

Από τους πρώτους που έσπευσαν χθες να επισκεφθούν στο Ωνάσειο τον υπουργό Υγείας ήταν ο υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουΐκ. Αψογος πάντα!

Η... ΑΝΑΣΑ

Η Ελλάδα κέρδισε καλούς όρους για την τρέχουσα χρονιά καθώς και ανάσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της, αναφέρει ο Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν σε νέο άρθρο του στους New York Times υπό τον τίτλο «Greece Did OK» (Η Ελλάδα τα πήγε καλά) σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

“Το επόμενο βήμα”, λέει, “θα είναι σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν η Ελλάδα κάνει σοβαρή προσπάθεια, για χαμηλότερα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πώς θα πάει. Αλλά, τίποτα απ' όσα συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την ελληνική θέση σε αυτό το μελλοντικό γύρο διαπραγματεύσεων. Ας υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι ορισμένοι ασαφείς διατυπωμένοι όροι πρέπει να ερμηνευθούν υπό την έννοια πως η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα θα πει όχι και μετά τι; Μερικά χρόνια πριν, όταν όλοι στην Ευρώπη πίστευαν απόλυτα στη λιτότητα, η Ελλάδα μπορεί να ερχόταν αντιμέτωπη με αντίποινα, λόγω θεμάτων φρασεολογίας. Όχι τώρα. Έτσι, η Ελλάδα έχει κερδίσει χαλαρούς όρους για την τρέχουσα χρονιά και περιθώριο ανάσας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα”.

ΕΦΥΓΕ

Με θλίψη η στήλη αλλά και η “Π” αποχαιρετά σήμερα τον Γιάννη Χατά, έναν ευαίσθητο, πηγαίο και μοναδικό σε ικανότητες ρημαδόρο.

Συνεργάτης για πολλά χρόνια έγραψε τη δική του ιστορία με τον έμμετρο λόγο που σατίριζε συχνά αλλά και... έσπαγε κόκκαλα όταν οργιζόταν για την εγκατάλειψη της Κρήτης.

Αληθινός πατριώτης και χαρισματικός άνθρωπος, υπήρξε υπόδειγμα ήθους και ευπρέπειας.

Καλό σου ταξίδι!

Η ΓΚΡΙΝΙΑ

Συνεχίζει ο Δημήτρης Σταμάτης αν και απλός βουλευτής, χωρίς άλλες αρμοδιότητες να έχει ιδιαίτερο γραφείο στη Συγγρού.

Και η γκρίνια στους “γαλάζιους” για τον... Σαμαροφύλακα πάει σύννεφο...

ΠΟΤΕ;

Πότε θα ξανακαλέσουν στο “Μέγκα” τον Σφακιανό βουλευτή (του ΣΥΡΙΖΑ) Παύλο Πολάκη;

Οχι τίποτ’ άλλο αλλά για να τον απολαύσουμε όπως προχθές που τους έκανε άγριο χουνέρι που θα το θυμούνται χρόνια...