Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Η επτάμηνη διαδρομή του στο τιμόνι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τού έδωσε τη δυνατότητα να δει από πρώτο χέρι και να διαπιστώσει τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, τις δυσκολίες που δημιουργούνται στο δρόμο της ανάπτυξης και βέβαια την αδιάκοπη ταλαιπωρία των πολιτών που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με την πολυνομία και την τερατώδη γραφειοκρατία Παρόλα αυτά το επιστέγασμα της διαδρομής του Γρηγόρη Ροκαδάκη ως γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική εμπειρία, καθώς όπως ο ίδιος εξομολογείται στην «Π» ήταν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο σε πολιτικό, διοικητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, που του έδωσε τη δυνατότητα να παράξει, σημαντικό έργο. Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι θα ήταν πολλαπλάσιο εάν δεν είχαν δρομολογηθεί οι πολιτικές εξελίξεις με τρόπο ώστε να λήξει νωρίτερα η παραμονή του στη θέση αυτή.

Ο κ.Ροκαδάκης εκτιμά ότι παρά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ένας θεσμός που είναι χρήσιμος και αποτελεσματικός, καθώς αποκεντρώνει αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους και επιλύει προβλήματα που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να παραπεμφθούν σε κεντρικό επίπεδο για να λυθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αντανακλαστικά αντιμετώπισης τους, αλλά και την αποτελεσματικότητα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτός από τις εγκρίσεις των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, διαχειρίζεται πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν πολεοδομικά θέματα με δασικές εκτάσεις, με κληροδοτήματα (περισσότερα από 500) και αλλοδαπούς. Ωστόσο όπως εξηγεί το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι σε κάθε εμπλοκή που ανακύπτει και αφορά για παράδειγμα μια απόφαση ενός Δημοτικού Συμβουλίου, η Αποκεντρωμένη εξαντλεί τα περιθώρια για να διευκολύνει – εφόσον πρόκειται για απόφαση που συνάδει με το νόμο- το Δήμο να υλοποιήσει το έργο του, δείχνοντάς του τα βήματα και το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Χαρακτηριστικά ο κ.Ροκαδάκης αναφέρει μια περίπτωση που αφορά στη διαχείριση ενός κληροδοτήματος στα Χανιά, που στάθηκε αφορμή για να χρεωθούν βαρύτατα πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα 60 χιλ ευρώ (!) σε καθένα από τους διαχειριστές του και συγκεκριμένα στον εισαγγελέα Εφετών στον Μητροπολίτη Κισάμου, στον πρωτοπρεσβύτερο Χανίων. Όπως εξηγεί ο κ.Ροκαδάκης, ο κληροδότης μιας πολύ σημαντικής περιουσίας, είχε αφήσει την κληρονομιά του, δίδοντας οδηγίες ότι από τα έσοδα της διαχείρισης της, θα καλύπτονταν τα έξοδα των σπουδών των παιδιών του χωριού του. Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων, προέκυψε το εξής σοβαρό πρόβλημα: Ο πληθυσμός του χωριού άρχισε να φθίνει, όπως και ο αριθμός των παιδιών που φοιτούσαν σε πανεπιστήμια. Έτσι το συμβούλιο της διαχείρισης του κληροδοτήματος, αποφάσισε ορθά να δώσει τη δυνατότητα και σε παιδιά γειτονικών χωριών να σπουδάσουν με τα χρήματα αυτά, κάτι όμως που ερχόταν σε αντίθεση με τη βούληση του διαθέτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως τονίζει ο κ.Ροκαδάκης το συμβούλιο διαχείρισης του κληροδοτήματος και άλλοι να βρεθούν χρεωμένοι με πρόστιμα της τάξεως των 66 χιλ. ευρώ έκαστος. “Στην εξόφθαλμα άδικη αυτή απόφαση” τονίζει ο κ.Ροκαδάκης έδωσα άμεσα λύση, όπως το ίδιο έκανα και με όσους προσπαθούσαν να επενδύσουν αλλά βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη δαιδαλδη γραφειοκρατία που έχει ως αποτέλεσμα να καθηλώνεται σημαντικά η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο μας”. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι πιο πολύπλοκες υποθέσεις και αυτές που χρονίζουν περισσότερο είναι όσες συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές που γειτνιάζουν ή βρίσκονται στις παρυφές δασικών ή αρχαιολογικών εκτάσεων κάποιες από τις οποίες μπορεί να περιμένουν πολλά χρόνια ... Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως σημειώνει αυτό που έχει σημασία είναι να αποδοθεί το δίκαιο, με ανοικτό μυαλό αλλά και σεβασμό στην νομιμότητα. Ο ίδιος τονίζει ότι στην περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει προβλήματα που έμοιαζαν ανυπέρβλητα, σε σχέση με την επίλυση τους, ώστε να μην πέσουν στο κενό όσες επενδυτικές προσπάθειες γίνονταν στο νησί. Ο κ.Ροκαδάκης προσθέτει ότι η στάση αυτή απορρέει από το γεγονός ότι κάθε επιχειρηματική επένδυση αυτόματα σημαίνει τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, που είναι καθοριστική στην παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ο κ.Ροκαδάκης τονίζει ότι κεντροβαρή ρόλο στη δραστηριότητα του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ο ρόλος του ως προέδρου του ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) όπου από εκεί περνούν όλα τα μεγάλα έργα του νησιού. Ο ίδιος σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά τον κρίσμο αυτό τομέα έγινε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και να προωθηθούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τους οδικούς άξονες του νησιού, που είναι προφανές ότι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια και όχι να έχουν «στοιχειώσει» και να έχουν μετατραπεί σε έργα - «φαντάσματα». Ο κ.Ροκαδάκης τονίζει ότι παρόλα αυτά, έγινε σημαντική προσπάθεια για την προώθηση των έργων αυτών, κάτω από δύσκολες συνθήκες όχι μόνο της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αναπτυξιακών σχεδιασμών, αλλά και των προβλημάτων που απορρέουν από το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, για να διαχειριστεί τα σύνθετα ζητήματα που καλείται να ξεμπλοκάρει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.