Η αναπαράσταση-αναβίωση μετάδοσης μηνύματος από τις μινωικές φρυκτωρίες στη γεωγραφική ενότητα της Πεδιάδας συζητήθηκε σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, που οργάνωσαν η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση, προβολή και αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» σε συνεργασία με τον σύλλογο «Συνομιλώντας με τον Mινωικό Πολιτισμό».

Παρουσία του δημάρχου, Μίνωα Πεδιάδας κ. Ζ. Καλογεράκη, του πρώην δημάρχου Μαλίων κ. Ν. Λαμπρινού, του σκηνοθέτη κ. Φ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος προετοιμάζει το ντοκυμαντέρ «creta divina», που αφορά την προβολή και ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της Κρήτης, του Προέδρου της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Κοκολάκη Τίτου ο οποίος μετέφερε την αμέριστη στήριξη του Δ.Σ της Ένωσης στην προσπάθεια των διοργανωτών , καθώς επίσης και αρκετών εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, έγινε η παρουσίαση της επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας Πεδιάδας από τον αρχαιολόγο, κ. Παναγιωτάκη Νίκο.

Έμφαση δόθηκε στο επικοινωνιακό-αμυντικό σύστημα των μινωικών φρυκτωριών-σωρών (1900-1700 π. Χ), το πρώτο εντοπισμένο παγκοσμίως στην κρητική γη, το οποίο κατασκεύασαν και χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες σε ολόκληρη την Κρήτη. Στις μινωικές φρυκτωρίες υπήρχαν φρουρές από τις παραπλήσιες εγκαταστάσεις μέρα και νύκτα για τον έλεγχο των μινωικών δρόμων, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα μετάδοσης μηνυμάτων με φωτεινά σήματα και πυρές τη νύκτα ή με καπνό την ημέρα.

Μετά το τέλος της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετική με την πρόταση για την αναπαράσταση-αναβίωση μετάδοσης μηνύματος με φωτεινά σήματα και πυρές από τις ίδιες τις μινωικές φρυκτωρίες για πρώτη φορά μετά από 4.000 χρόνια. Η δράση αυτή προγραμματίζεται να γίνει την παγκόσμια ημέρα Τηλεπικοινωνιών, Κυριακή 17η Μαΐου στις 10.20 το βράδυ, νύκτα ασέληνο.

Κάλεσμα

διοργανωτών

“Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, το οποίο ελπίζομε θα προσδώσει τη μέγιστη δυνατή προβολή στη γεωγραφική ενότητα Πεδιάδας συνδέοντας το παρελθόν της με το παρόν, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή πολλών εθελοντών.

Επιθυμούμε επομένως να συνεισφέρετε στην προσπάθεια αυτή η οποία πιστεύομε ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη σε πρώτη φάση για την γεωγραφική ενότητα της Πεδιάδας και αργότερα για όλη την Κρήτη επειδή το πλέγμα των μινωικών φρυκτωριών κάλυπτε ολόκληρο το νησί. Κάθε χωριό θα επανδρώσει τις μινωικές φρυκτωρίες του με τρία τουλάχιστον άτομα, σε κάθε μία, τα οποία θα αναλάβουν με τη σειρά τους τη μετάδοση μηνύματος με πυρσούς και φωτιές από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα.

Παρακαλούμε εφόσον συμφωνείτε με τους στόχους της προσπάθειας αυτής και επιθυμείτε να συμμετέχετε στην υλοποίηση της, να μας αποστείλετε το συντομότερο δυνατόν σχετική απόφαση του Δ.Σ του φορέα σας ,προκειμένου για συλλογικότητες, όπου θα έχει οριστεί υπεύθυνος επικοινωνίας, είτε ένα αίτημα συμμετοχής προκειμένου για εθελοντές, στην ταχυδρομική διεύθυνση: Θραψανό Πεδιάδας Τ.Κ 700 06 για τον κ.Γιαλιαδάκη Κων/νο, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], καθώς και στο Φαξ: 28913-40417 μέχρι 6 Μαρτίου.

Σας ενημερώνομε ότι μετά την πρώτη μετάδοση μηνυμάτων με φωτεινά σήματα και φωτιές από τις μινωικές φρυκτωρίες, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας. Σκοπός μας είναι να γίνει ενημέρωση από ειδικούς σχετική με τα προβλήματα και τις λύσεις τους σε θέματα τοπικής ανάπτυξης. Οι φορείς του τόπου μας πρέπει επιτέλους να συνεργαστούν, λαμβάνοντες αποφάσεις για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η πλούσια γη σε παρελθόν, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Γιατί πιστεύουμε ότι οι λύσεις θα προκύψουν από εμάς που ζούμε εδώ και αγαπούμε αυτόν τον όμορφο τόπο!”, τονίζουν οι διοργανωτές, στο κάλεσμά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μανώλης Ηγουμενάκης: 6974891750

Γιαλιαδάκης Κωστής 6980150788

Τερέζα Βαλαβάνη: 6977479717

Νίκος Παναγιωτάκης: 6974457844.