Με παραδοσιακή φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα γιόρτασαν χθες, Καθαρά Δευτέρα, οι Ηρακλειώτες στο γλέντι που έστησαν οι 1η ,2η, 3η και 4η Δημοτικές Κοινότητες Ηρακλείου. Αρχικά, η εκδήλωση επρόκειτο να γίνει στο Παγκρήτιο Στάδιο, όμως, ο καιρός χάλασε τα σχέδια των διοργανωτών και τα «Κούλουμα 2015» έγιναν στη Λότζια.

Μαζί με τους ντόπιους, όμως, γιόρτασαν και επισκέπτες της Κρήτης, αφού στο δημαρχείο Ηρακλείου βρέθηκαν και επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Fantasia, που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις λιχουδιές. Έτσι, έζησαν από κοντά τι σημαίνει Σαρακοστή, φιλοξενία και γλέντι για τους Κρητικούς!

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι η οικογένεια Καλαθάκη και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Kappa Studies , προσέφεραν δωρεάν την παραδοσιακή φασολάδα στην πλατεία Ελευθερίας.

Δήμος Μαλεβιζίου

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Καθαρά Δευτέρας και η έναρξη της Σαρακοστής στο δήμο Μαλεβιζίου. Στο κέντρο «Άνοδος» Δήμος Μαλεβιζίου και ΔΟΠΠΑΜ, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία του Μαλεβιζίου, διοργάνωσαν μια εκδήλωση με πολύ κέφι, χορό και τραγούδι, με στόχο τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, με ελεύθερη είσοδο. Ο καθιερωμένος διαγωνισμός μαντινάδας, για πρώτη φορά ο διαγωνισμός λύρας με τα έσοδα από την κλήρωση μιας λύρας να ενισχύουν το Κέντρο Ειδικών παιδειών Άγ. Σπυρίδωνας, η σύντομη ομιλία της φιλολόγου Ελένης Μανιοράκη με θέμα τα έθιμα των ημερών, αλλά και κρητική μουσική από τα συγκροτήματα των Γρηγόρη Σαμόλη, Δημήτρη Βερεράκη και Μιχάλη Καλλέργη, μαζί και με μοντέρνα και παραδοσιακά χορευτικά από τους πολιτιστικούς συλλόγους Γαζίου και Αμμουδάρας, έδωσαν την αφορμή σε όλους να διασκεδάσουν και να περάσουν μια υπέροχη Καθαρά Δευτέρα. Τα Σαρακοστιανά εδέσματα ήταν άφθονα, όπως και το καλό κρασί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα έκοψε την τεράστια λαγάνα όπως κάθε χρόνο, η δημοσιογράφος Μάρα Μπέκα παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα, η ανταλλαγή ευχών για καλή Σαρακοστή κυριάρχησε και το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για την Καθαρά Δευτέρα του 2016.

Χαρταετοί

Πολύχρωμος έγινε χθες ο ουρανός στην περιοχή του Καράβολα, όπου πολλοί Ηρακλειώτες επέλεξαν να πετάξουν το χαρταετό τους. Πολλά και τα θέματα των αετών, όπως πάντα κυριάρχησαν οι παιδικές φιγούρες και οι ποδοσφαιρικές ομάδες.